Андрій Табалов: ми побудуємо європейське громадянське суспільство тільки коли громада міста буде активною

Середа, 5 лютого 2020 17:48

Сьогодні, 05 лютого, секретар міської ради Андрій Табалов зустрівся із науковицею з Вільного університету Берліну Олександрою Койдель, яка пише дисертацію про фактори, що впливають на запровадження інструментів участі громадян у місцевій політиці. Дівчина родом зі Львова, звернулась до очільника депутатського корпусу, як до учасника процесу розробки і запровадження  Статуту територіальної громади міста Кропивницького.

Під час зустрічі обговорювались питання співпраці органів місцевого самоврядування з громадськістю, а також пріоритети міської влади в питаннях громадської участі.

Андрій Табалов зауважив, що найбільш успішним інструментом, на його думку, є конкурс міських ініціатив “Громадський бюджет”.

-  Кропивницький став одним із перших міст України, де  було запроваджено такий проект. Я - голова координаційної ради з питань “Громадського бюджету” і дуже цим пишаюся, тому що це впливовий і дієвий інструмент участі громади в житті та розвитку міста, - наголосив Андрій Табалов. - Вважаю його успішним, бо кількість людей, які подають проекти, і які беруть участь у голосуванні, з кожним роком зростає. Вже 4-й рік поспіль проводимо конкурс: люди пишуть проєкти, залучають сусідів, беруть участь і перемагають. Вони бачать, як будуються дитячі та спортивні майданчики, встановлюються альтанки, облаштовуються футбольні і баскетбольні поля і їм хочеться більше. А нам це приємно, бо громада сама визначає, що і де треба зробити, а ми виділяємо на це гроші. Саме тому я вважаю Громадський бюджет дієвим інструментом взаємодії з громадою.

Стосовно розробки нової редакції Статуту територіальної громади міста, Андрій Табалов відзначив, що це була тривала і дуже кропітка робота. В обговоренні взяли участь представники громадських організацій та депутати міської ради.

- Статут змінили повністю, бо той, що у нас був, безнадійно застарів, - зазначив секретар міської ради. - Ми дуже ретельно відпрацювали цей документ, тому на комісіях і на сесії міської ради у депутатів питань не виникало і Статут затвердили одразу.

Одним із важливих моментів у новій редакції Статуту з точки зору участі громадян Андрій Табалов відзначив громадські слухання та громадську експертизу. Важливо, що у даному документі більш чітко прописано, яким чином громада може брати участь у бюджетному процесі, прописані звіти депутатів та міського голови.

- Ми тільки тоді побудуємо європейське громадянське суспільство, коли громада буде активною. Коли люди не просто обиратимуть на певний термін депутата, а постійно контролюватимуть його роботу, - наголосив Андрій Табалов. - Особисто я постійно проводжу зустрічі, де мені кажуть, що треба зробити і те, і інше. Але не все в моїх силах, є депутатський корпус, комісії, допомагайте мені, нагадуйте, приходьте на комісію, сесію, виступайте.

Андрій Табалов також зауважив, що нинішня каденція міської ради найпрозоріша за всі часи незалежності України. За жодної іншої каденції не було такого прозорого розгляду питань, як на комісіях, так і на сесії міської ради, коли трансляції ведуться онлайн, і громада може втрутитись на будь-якому етапі прийняття рішення.

Усі новини