Андрій Райкович вимагає максимально уважно реагувати на проблеми мешканців будинку, пошкодженого вибухом газу

Понеділок, 7 лютого 2022 13:19

Сьогодні, 07 лютого, Кропивницький міський голова Андрій Райкович, під час щопонеділкової апаратної наради поінформував про хід аварійно – відновлювальних робіт будинку по вулиці Попова, 24, який постраждав від вибуху побутового газу.

За інформацією очільника міста, тут вже виконано чималий обсяг підготовчих робіт і обстежень. Чотири дні без перерви працюють спеціалісти  управління капітального будівництва, проєктанти, працівники  ЖЕО-4.

- Зрозуміло, що мешканці хочуть швидких відповідей на дуже складні питання. Але так не може бути, бо кожен фахівець, який оцінює рівень ушкоджень, який має дати остаточну відповідь щодо стану будинку, нестиме найвищу відповідальність. Ми розгорнули штаб біля будинку, прийняли заяви від людей. Тому прошу уважно їх систематизувати, - поставив завдання міський голова. - На сьогодні у нас має бути чіткий реєстр, відомості про мешканців і їхні  первинні потреби. Людей, яким немає де жити, тимчасово  приймає готель “Турист”. І кількість тих, хто там ночує збільшується.

Створена за завданням міського голови спеціальна комісія, як тільки з’явиться можливість безпечного доступу до пошкоджених квартир, обстежить кожне помешкання, визначить рівень руйнації і тоді можна буде визначати механізми  відшкодування їхнім мешканцям.

- Юридичне управління, відділ з питань  надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення – долучайтеся до організації роботи такої комісії, - доручив міський голова. – Алгоритм у такій ситуації має бути чітким:  визначення  порядку обстеження, безпечний доступ до квартир,  оцінка ушкоджень, а за їх результатами визначення  компенсаційних заходів, - наголосив Андрій Райкович.

Міський голова поставив також завдання департаменту з питань економічного розвитку на чолі із заступником міського голови Михайлом Бєжаном  детально вивчити списки постраждалих, аби потім  звернутися до керівників підприємств і організацій, де працюють ці люди, щоб ті також не залишались осторонь біди своїх працівників.

Наступне важливе завдання – організація тимчасового проживання мешканців другого  під'їзду. Попередньо, у квартири  правого крила першого, третього і четвертого   під’їздів людям дозволять повернутись, коли в будинку відновлять газопостачання.  Але в іншій частині будинку роботи триватимуть не один місяць, тому варто підшукати гуртожитки для тимчасового проживання.

- Готель “Турист” під такий варіант напевно не підходить, - наголосив міський голова. -  Необхідно вишукувати інші можливості. Необхідно оперативно зв'язатися з усіма ректорами наших ВНЗ та з’ясувати, у  кого є вільні і придатні для тимчасового перебування кімнати в гуртожитках.

У той же час, багато школярів із пошкодженого вибухом  будинку залишилися без комп’ютерної техніки, а зараз в закладах запроваджене дистанційне навчання. Тож Андрій Райкович доручив  управлінню освіти організувати для таких школярів додаткові заняття з вчителями.

У посиленому режимі продовжуватимуть працювати спеціалісти головного управління  ЖКГ міської ради.

- Відпрацюйте алгоритм, яким чином  мешканці цього будинку сплачуватимуть комунальні послуги. Світло, вода, газ - за лічильниками. А що стосується вивезення сміття – узгодьте питання. – доручив міський голова. - Прошу тримати на контролі і взаємодію усіх комунальних служб з ЖЕО-4. Працівники КП “Благоустрій” – приступайте  до відновлення новозбудованої алеї між вулицями Космонавта Попова і Жадова, що постраждала внаслідок проведення рятувальних дій. 

Оскільки в цьому будинку живе багато чорнобильців, Андрій Райкович поставив завдання перед спеціалістами департаменту соціальної політики  прорахувати, яку соціальну допомогу їм можна надати. А управління охорони здоров'я контролюватиме, щоб міська поліклініка по вулиці Жадова обслуговувала  постраждалих позачергово.

- До речі, мама із постраждалими дівчатками, які перебувають в опіковому центрі обласної лікарні, просить, щоб до них приходила і психолог. Це правильно. Тому наші психологи із соціальної служби нехай попрацюють в обласній лікарні. У нас хороші фахівці, вирішуйте це питання, - наголосив очільник міста.

Андрій Райкович закликав мешканців будинку, ЗМІ, активістів набратися терпіння, організованості і виваженості. Правоохоронці, слідчі, експерти систематично працюють. Щойно з’являться висновки, будуть і наступні дії.

- Одночасно хочу подякувати усім комунальним службам, ЖЕО-4 окремо, відділу звернень громадян, КП “Електротранс”, управлінню розвитку транспорту та зв’язку, управлінню торгівлі та побутового обслуговування, управлінню капітального будівництва, головному управлінню ЖКГ, поліції, рятувальникам - за злагоджену роботу у перші години і дні. Це важливо, - відзначив Андрій Райкович. - Зараз робота усіх служб набирає плановості, тому на цьому об'єкті кожен підрозділ працюватиме чітко, у відповідності до затверджених  графіків.

Усі новини