Андрій Райкович: опалювальний сезон 2021 – 2022 року відбуватиметься в режимі надзвичайної ситуації

Понеділок, 30 серпня 2021 15:47

Міська влада Кропивницького до початку нового опалювального сезону починає готуватися відразу, як тільки закінчується попередній. Звісно, для кропивничан цей процес лишається непомітним, але виклики, які доводиться долати керівництву міста надзвичайно потужні — це і складні  перемовини на найвищих рівнях щодо забезпечення функціонування і фінансової спроможності  комунального підприємства “Теплоенергетик”, щодо погашення різниці в тарифах, щодо формування ціни, як на теплову енергію, так і на газ. Це і пошуки шляхів модернізації теплогенеруючої системи  і аналіз альтернативних рішень у сфері теплопостачання. Складність умов підготовки до осінньо – зимового періоду 2021 – 2022 років відзначив  міський голова Андрій Райкович під час апаратної наради сьогодні, 30 серпня.

- Уряд на початку року  звернувся до  міських голів з наполегливим проханням  не піднімати тарифи на тепло, нас тішили меморандумами, чисельними обіцянками. А ціни на газ, натомість, підвищуються - аж «шкварчать», а рахунки “Теплоенергетика” ніхто не розблоковує  і це значно утруднює проведення підготовки теплового господарства міста до опалювального сезону, який,   фактично, у Кропивницькому відбуватиметься в режимі надзвичайної ситуації, - наголосив Андрій Райкович. – Ми не опускаємо руки,  ведемо перемовини і далі.  Легко не буде, ми це розуміємо, по загальному настрою на тих нарадах у центральних органах влади, що вже пройшли.

Минулого тижня на нараді у міністра розвитку громад і територій Олексія Чернишова  міський голова Андрій Райкович детально проаналізував  ситуацію з перебігом  опалювального сезону, і того, що вже пройшов, і майбутнього. У сезоні 2020 – 2021 року місто дотувало теплогенеруюче підприємство в обсязі  147 мільйонів гривень. За попередніми розрахунками, в рамках  чинних  цін і виділених лімітів – КП «Теплоенергетик»  у новому сезоні матиме  ще близько  410 мільйонів гривень  збитків. Такого додаткового  фінансового ресурсу в міському бюджеті територіальної громади немає. У свою чергу, очільник Кропивницького поділився власним бачення розвитку подій і вніс  пропозиції щодо запровадження  компенсаторних заходів.

Разом з тим, Андрій Райкович  звернув увагу і на  соціальну складову модернізації та функціонування системи теплопостачання в обласному центрі.

- Сьогодні на все місто залишилося близько  30% споживачів центрального теплопостачання. Повністю зруйнована і вбита система гарячого водопостачання: люди мають чітко усвідомлювати ситуацію. Такий підхід призвів до катастрофічно негативних наслідків і  змушує провести капітальну модернізацію теплового господарства із заміною котелень. Для цього потрібен величезний фінансовий ресурс, мова йде  не про один, чи два мільйони гривень. Потрібно щонайменше півмільярда гривень  інвестицій, - повідомив міський голова. - Пошук інвесторів, залучення кредитних ресурсів — це теж завдання влади, але варто розуміти, що такі інвестиції підуть на забезпечення потреб лише близько 20% мешканців міста, оскільки значна більшість або проживає в приватному секторі, або ж  вирішила для себе питання опалення приміщень шляхом встановлення автономних систем.

Продовжуючи тему організації теплопостачання Кропивницького, Андрій Райкович згадав і про борги населення за отримане тепло.

-  Люди скаржаться, що їм не дають дозволи на від'єднання від тепломережі. Розбираємося — а там величезні суми  заборгованості за спожите тепло, -  звернув увагу міський голова. - Розрахуйтесь за отриману послугу і тоді, якщо це відповідає чинним правилам і порядку припинення подачі тепла  - будь ласка.  Ми вже відключили 58 житлових будинків.  Це вже не впливає стратегічно на загальний стан справ, навіть навпаки, подавати тепло в будинки, де залишилося 5 — 10 % користувачів централізованого теплопостачання, це нераціональне використання теплового ресурсу.

 

Усі новини