Андрій Райкович: державу мрії в Україні можемо збудувати лише спільними зусиллями

П'ятниця, 12 лютого 2021 21:00

Асоціація міст України була, є і буде головним майданчиком відстоювання інтересів громад у діалозі із владними інституціями. На цій тезі сьогодні, 12 лютого, під час прямого ефіру в програмі “Тема дня” наголосив Кропивницький міський голова Андрій Райкович. Участь у спілкуванні з ведучим Дмитром Кобцем він взяв разом із виконавчим директором АМУ Олександром Слобожаном.

Андрій Райкович повідомив про те, що нещодавно був підписаний Меморандум між громадами і центральною владою. Він став першим кроком на дуже складному шляху щодо врегулювання тарифів на послуги із газо- і теплопостачання. Роль виконавчої дирекції Асоціації міст, роль мерів міст у цьому процесі стала знаковою і вагомою, переконаний міський голова.

- Але до якісного вирішення загальнодержавної проблеми, пов'язаної, якщо хочете з енергетичною безпекою України, іще дуже далеко. Наш “Теплоенергетик” у 2021-й рік зайшов із боргом майже в 50 млн. грн. через різницю в тарифах. Із січня вийде іще плюс 47 млн грн, повідомив міський голова. - А є іще лютий, березень, половина квітня. От і рахуйте, що ми вийдемо із борговим тягарем до 200 млн гривень! Як до 01 жовтня поточного року подолати таку боргову прірву ? На чиї плечі це ляже?

Нині місто потребує також активного розвитку ЦМЛ №2 на Салганних пісках та реконструкції дитячої поліклініки. Виникла потреба ремонтувати дитячі майданчики в 40 садочках. Головним же проєктом нинішньої каденції залишається тепломодернізація.

- Це сотні мільйонів! Ні із фондів соцекономрозвитку, ні з ДФРР, ні з бюджетів вищого рівня ми наразі фінансових субвенцій не маємо. І про це також необхідно говорити центральній владі з платформи Асоціації міст, - переконаний Андрій Райкович. - Нам необхідні фінансові компенсатори. Нам необхідні інструменти в тарифній політиці. Нам необхідно зберегти і укріпити принципи децентралізації. Інакше розвитку територій, покращення економічного стану громад не досягти. Це і є завдання Асоціації міст України. Лише спільними зусиллями ми збудуємо державу мрії!

Усі новини