Андрій Райкович: аварія на газопроводі у Кропивницькому має бути ліквідована у найстисліші терміни і відновлене повноцінне газо- і теплопостачання

Середа, 1 листопада 2017 12:38

Ліквідація аварійної ситуації на мережі газопроводу середнього тиску у Кропивницькому має бути здійснена у найкоротші терміни, а у житлові будинки і об’єкти соціально-культурної інфраструктури відновлене повноцінне газопостачання.

На цьому наголосив міський голова Андрій Райкович під час робочої наради, скликаної ним сьогодні, 01 листопада, за участі секретаря міської ради Андрія Табалова, заступників міського голови Олександра Мосіна і Наталії Дзюби, начальника спецінспекції Андрія Максюти, голови ПАТ «Кіровоградгаз» Олександра Гладкого, заступника директора ДП «Кіровоградтепло» Анатолія Тарана, заступника начальника міського відділу поліції Сергія Сухопара, начальника міськрайонного відділу УДСНС Валерія Жиліна та керівників виконавчих органів міської ради.

Пошкодження лінії газопостачання на розі вулиць Космонавта Попова і Юрія Коваленка у Кропивницькому трапилася вчора, 31 жовтня, близько 16.00 при проведенні земляних робіт спеціалістами ДП «Кіровоградтепло», відзначив у своїй інформації Олександр Гладкий.

- Сьогодні, 01 листопада, із 07.00 розпочаті ремонтно-відновлювальні роботи на пошкодженій ділянці газопроводу, - повідомив керівник ПАТ «Кіровоградгаз». - Роботи із ліквідації пориву планується завершити сьогодні, орієнтовно до 17:00. Відновлення газопостачання триватиме близько двох діб. За уточненими даними без газопостачання залишаються близько 9,5 тис. абонентів та 122 юридичні особи.

Олександр Гладкий також акцентував увагу на тому, що для пришвидшення ліквідації аварії на місці пригоди працюють інспектори з районних відділень підприємства.

Очільник міста висловив незадоволення повільною організацією ремонтних робіт.

- Ми добре усвідомлюємо, що маємо справу з газом, а це підвищений рівень небезпеки, - підкреслив Андрій Райкович. – Але, аварія трапилася вчора о 16.00, а до сьогодні ще не завершені навіть зварювальні роботи. Не може порив трубопроводу діаметром 50 міліметрів залишити без газопостачання півміста і три населених пункти. Необхідно передбачати обвідні резервні газопроводи.

Крім того, міський голова доручив управлінню з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення провести спеціалізовані навчання з особовим складом для отримання навичок оперативних дій у подібних ситуаціях.

Начальник спецінспекції міста Андрій Максюта звернув увагу учасників наради на той факт, що земляні роботи фахівцями ДП «Кіровоградтепло» проводилися без відповідного дозволу спецінспекції.

- У будь-якому випадку, чи то ведуться планові ремонти, чи аварійні роботи, але спецінспеція має бути повідомлена про розриття, - пояснив Андрій Максюта. – І це передбачено правилами благоустрою саме з тією метою, щоб не допустити аварійних ситуації на водо-, газо-, тепломережах чи кабелях електропостачання і зв’язку. Правила необхідно виконувати, тоді не буде аварійних випадків.

Міський голова звернувся до правоохоронних органів ретельно провести розслідування, але не заважати спеціалістам ліквідовувати аварію, адже відновлення постачання газу і тепла у домівки є сьогодні найголовнішим завданням.

- У той же час, служба охорони праці має досконало перевірити порядок виконання робіт на підприємстві, - доручив очільник міста. – Надто часто хтось розраховує на «авось» і так не може бути.

У свою чергу, Анатолій Таран пояснив, що підприємство ДП «Кіровоградтепло» виконувало відновлювальні роботи на мережах, щоб повернутися до постійної схеми тепло забезпечення всього мікрорайону. Пориви в мережах на багатоповерхівки по вулиці Попова, 4, 5 та будівлю ВПУ №4 змусили тепловиків облаштовувати тимчасову схему постачання тепла.

Служба надзвичайних ситуацій, за інформацією Валерія Жиліна, забезпечила аварійну бригаду газовиків наметом, у якому вони можуть відпочити та поїсти.

Андрій Табалов проінформував, що відразу після наради він відправляється на місце пригоди, оцінить ситуацію, поспілкується із депутатом міської ради на окрузі, та визначить, яка саме допомога потрібна працівникам ремонтної бригади і людям у мікрорайоні.

Окреме доручення від міського голови отримали керівники Фортечної районної ради.

- Без належної уваги не може залишитися жодний підопічний терцентру чи соціальних служб, - наголосив Андрій Райкович. – Необхідно пройти всі помешкання, де вони проживають, принести термос чаю, допомогти їм у вирішенні побутових проблем, пов’язаних з аварією.

Усі новини