У Кропивницькому триває реалізація проєкту знезараження Веселівського родовища

П'ятниця, 11 лютого 2022 15:37

Проміжні підсумки реалізації комплексного проєкту з обстеження і знезараження території майданчика захоронення радіоактивних матеріалів «Веселівське родовище» та планування подальших заходів стали темою онлайн наради, яка відбулася у Кропивницькій міській раді сьогодні, 11 лютого. 

До обговорення долучилися керівники профільних виконавчих органів Кропивницької міської ради, представники AFRY Group, компанії, яка за фінансової підтримки уряду Норвегії втілює даний проєкт, фахівці Кіровоградського обласного лабораторного центру МОЗ, Державної служби з надзвичайних ситуацій, Державного агентства з управління зоною відчуження та Державної інспекції ядерного регулювання.

- Вже виконані роботи, які, зокрема, включають фіксацію чітких меж захоронення, здійснення гамма-зйомки для визначення рівня радіаційного забруднення на різних ділянках, маркування місць перевищення загального фону, так званих “гарячих точок”, шурфування для забору ґрунту та розмітку локацій виходу захоронених матеріалів на поверхню, - повідомив начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Кропивницької міської ради Сергій Коваленко.

Він також презентував робочий проєкт реалізації проміжних заходів з безпеки та захищеності на майданчику зберігання успадкованих радіоактивних матеріалів.

Учасники наради ознайомилися з попередньою оцінкою ризиків, результатами радіологічної характеризації та програми моніторингу, обговорили можливі варіанти відновлення первинних показників ґрунту та загальну стратегію на 2022 рік.

Усі новини