Андрій Райкович: харчуванню учнів у закладах освіти Кропивницького приділятиметься особлива увага

Вівторок, 29 грудня 2020 18:23

Сьогодні, 29 грудня, виконавчий комітет Кропивницької міської ради затвердив зміни в організації харчування школярів та вихованців ДНЗ у закладах освіти обласного центру.

Відповідно до прийнятого рішення, родини, що виховують трьох і більше дітей, платитимуть за харчування в ДНЗ на 50% менше. Керівникам закладів освіти за умови неухильного дотримання чинного законодавства дозволили співпрацювати зі спонсорами та батьками дітей, якщо вони виявлять бажання збільшити видатки на харчування дітей. Управління освіти бере на себе відповідальність забезпечувати, за необхідності, умови для організації харчування дітей з особливими дієтичними потребами, у тому числі учнів з непереносимістю глютену чи лактози. У школах Кропивницького забезпечать також продаж готових страв та буфетної продукції за вартістю продуктового набору.

Крім того, прийнятим рішенням, із 01 січня по 31 серпня 2021 звільняються від сплати за харчування

  • Вихованці санаторного закладу дошкільної освіти (ясла-садок) № 65 «Лукомор'є» для дітей з малими та згасаючими формами туберкульозу. 
  • Діти з інвалідністю, що виховуються в закладах дошкільної освіти, спеціальних закладах дошкільної освіти (групах), які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку, діти з особливими освітніми потребами, які навчаються в спеціальних і інклюзивних класах закладів загальної середньої освіти. Діти з інвалідністю І-ІІІ груп, які навчаються в професійно-технічних закладах освіти. 
  • Учні спеціальних загальноосвітніх шкіл (класів) для дітей, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку, та вихованці дошкільних відділень цих закладів. 
  • Вихованці закладів дошкільної освіти, учні закладів загальної середньої освіти та професійно-технічних закладів освіти окремих категорій, а саме: діти - сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, особи з їх числа, діти з прийомних сімей, діти-вихованці будинків сімейного типу. 
  • Вихованці закладів дошкільної освіти, учні 1-4 класів закладів загальної середньої освіти, діти, які навчаються в закладах професійної освіти з малозабезпечених сімей, які отримують допомогу згідно з чинним законодавством України. 
  • Вихованці закладів дошкільної освіти, учні закладів загальної середньої освіти та професійно-технічних закладів з числа внутрішньопереміщених осіб чи дітей, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, дітей, один із батьків яких загинув (пропав безвісти), помер під час захисту незалежності та суверенітету України. 

Вартість харчування для ясельних груп закладів дошкільної освіти становитиме 26 гривень, для інших вихованців - 36 гривень. У дошкільних навчальних закладах з цілодобовим перебуванням, де запроваджене чотириразове харчування, його вартість складе 35 гривень для ясел і 45 гривень – для усіх інших. Харчування вихованців ДНЗ, які потребують дотримання дієти у ясельних групах коштуватиме  41 гривню, для всіх інших – 57 гривень.

Для учнів 1 – 4 класів ЗОШ сніданок коштуватиме 14 гривень, для учнів спеціалізованих шкіл дворазове харчування вартуватиме 32 гривні.

Для учнів пільгових категорій 5 – 11 класів ЗОШ сніданок обраховано за ціною 15 гривень, для учнів пільгових категорій закладів середньої освіти, які відвідують групи продовженого дня обід коштуватиме 17 гривень, обід учнів закладів професійної освіти вартуватиме 25 гривень. Для забезпечення триразового харчування учнів з числа дітей пільгових категорій ПТУ визначено суму в 60 гривень.

Щодо якості харчування дітей позиція Андрія Райковича залишається незмінною і жорсткою: їжа для вихованців садочків та школярів має відповідати вікові і бути якісною. Міський голова поставив завдання кожному керівнику закладів освіти Кропивницького постійно і ретельно стежити за неухильним дотриманням цих правил.

- Я вимагаю ретельно слідкувати за якістю продуктів щодня. Закликаю керівників закладів не покладатися на когось, а робити це особисто. Адже до організації харчування наших діток має бути особлива увага! - наголосив Андрій Райкович.

Усі новини