Звіт виконання бюджетних програм у 2018 році: мережа закладів культури у Кропивницькому розширилася «Культурно-дозвіллєвим центром»

Середа, 6 березня 2019 10:48

У Кропивницькому під патронатом управління культури і туризму перебуває 30 закладів культури і у них  сьогодні працюють 616 відданих улюбленій справі спеціалістів. Це відзначила начальник управління культури і туризму міської ради  Анна Назарець під час публічного звіту за результатами виконання бюджетних програм 2018 року.

- У 2018 році у Кропивницькому нам вдалося не тільки зберегти всі заклади культури, а й розширено їх мережу, - підкреслила Анна Назарець. - Минулого року в обласному центрі  створено комунальний заклад «Культурно-дозвіллєвий центр».

За інформацією начальника управління, у 2018 році на галузь культури з міського бюджету виділено 52856,21 тис. грн. , що на 21 % більше у порівнянні з минулим роком. Питома вага видатків спрямована на заробітну плату склала 90,9 %, на енергоносії – 4,1 %, на утримання закладів та колективів – 2,3 % та на загальноміські заходи – 2,7 %.

- У культурному просторі міста впродовж 2018 року відбулося кілька знакових подій. У Кропивницькому започатковано міську премію в галузі культури. Вона присуджувалась за чотирма номінаціями: художня премія імені Бориса Вінтенка, журналістська - імені Віталія Ципіна, літературна - імені Арсенія Тарковського та міська премія фотохудожників імені Василя Ковпака. Кожному з номінантів виплачена сума у розмірі 10000 грн., - повідомила Анна Назарець. - Першими лауреатами міської премії стали Олександр Кердіваренко в номінації «Проза», Володимир Кобзар - «Література для дітей», Наталія Бідненко - «Поезія»), Віктор Френчко - скульптура, Ігор Демчук -фотохудожник та Володимир Поліщук — журналіст. Загальна сума витрат з міського бюджету по галузі культури становила 48,8 тис. грн.

Кропивничани та гості міста схвально сприйняли культурні проекти: перший міський фестиваль-конкурс сучасної пісні «Голос весни», фестиваль DogFest «Смачна кісточка», що відбувся в рамках святкування Дня міста, фестивалі «Тетеря Фест» на Козачому острові, «Модні сезони у Кропивницькому»  та «Мелодії осені» на Театральній площі, туристьско-краєзнавчий фестиваль «Люби і знай свій рідний край», V фестиваль-конкурс «Тарасова пісня», ІІІ міський художній конкурс імені Леоніда Бондаря «Молодіжна палітра». Загальна сума витрат на загальноміські заходи складала 1213,4 тис. грн.

У 2018 році було придбано звукопідсилювальну апаратуру для проведення міських заходів на 544,8 тис.грн та апаратуру для міського професійного духового оркестру на суму 144,0 тис.грн.

Як повідомила Анна Назарець, загальна сума видатків на програму книговидання у 2018 році становила 150 тис.грн. Минулого року вийшли друком «Наукові розвідки юних дослідників» Марини Долгіх, книга «Таємниці Байгорода Юрія Яновського», фотоальбом заслуженого журналіста України Ігоря Демчука «Місто о п’яти іменах. На перехресті стилів та епох», поезії для дітей Олени Горобець «Киця з Кропивницького та її друзі».

На території міста в різних мікрорайонах працюють 20 бібліотек-філій. Протягом минулого року бібліотекарями проводилися різноманітні тематичні заходи, а фонди бібліотек поповнені літературою на загальну суму 140,0 тис. грн. Передплата періодичних видань для бібліотечних філій проведена на суму 20,0 тис. грн.

Анна Назарець звернула увагу журналістів на встановлення в центральній частині Кропивницькому у рамках проекту «Громадський бюджет 2018» 14 туристично-інформаційних вказівників на суму 149,4 тис.грн.

В обласному центрі  продовжено реалізацію проекту «Мистецькі вихідні», роботу «Кінотеатру під відкритим небом», вийшов друком набір листівок «Легенди нашого міста».

Серед інших здобутків галузі культури у 2018 році Анна Назарець відзначила успішні виступи вихованців мистецьких шкіл міста у фестивалях та конкурсах найвищих рівнів: вісім учнів стали володарями Гран - Прі, 223 -отримали дипломи переможців І ступеня. Колективи музичних шкіл № 2 та № 3 гідно представили Україну на Міжнародних конкурсах в Польщі та Болгарії. У грудні в приміщенні Верховної Ради України відкрита виставка учнів художньої школи міста Кропивницького. У 2018 році звання «зразковий аматорський колектив» присвоєно  хоровому колективу старших класів «Согласіє» та духовому оркестру «Сурми Єлисавета» музичної школи № 2.

На утримання творчих колективів міста з бюджету у 2018 році виділена сума 4941,6 тис. грн. Міський професійний духовий оркестр, муніципальний камерний хор, народний хор «Ветеран» дали у 2018 році більше 20 концертів.

За словами Анни Назарець, завершено перший етап реставраційних робіт будівлі І-го корпусу музичної школи № 1 ім. Г.Г.Нейгауза. У 2018 році виконано роботи з ремонту системи опалення у Художній школі ім. О.О.Осмьоркіна на суму 204,0 тис.грн, поточний ремонт у бібліотеці-філії № 21 на 316,0 тис.грн. У 10 закладах культури виконано ремонтні роботи на суму 132,0 тис.грн. Розпочато капітальний ремонт у Художній школі ім. Олександра Осмьоркіна. На ці потреби з міського бюджету виділені кошти у сумі 247 тис. грн. з держбюджету - 1500,0 млн. грн., які управління продовжує освоювати у 2019 році.

Протягом минулого року для установ культури придбано комп’ютерну техніку на 76,0 тис. грн та музичні інструменти на 80,0 тис. грн.

Анна Назарець зупинилася на пріоритетних напрямках розвитку галузі у 2019 році. Вона підкреслила необхідність збереження та вдосконалення мережі закладів культури міста.

У Кропивницькому планується подальша підтримка книговидавничої продукції місцевих авторів, популяризація їхньої творчості. У 2019 році планується створення нових творчих колективів: муніципального молодіжного жіночого хору, ансамблю народної музики. В планах також відкриття туристично-інформаційного центру у центральній частині міста, завершення ІІ етапу реставрації пам’яток архітектури «Колишній будинок Мейтуса» (будівля музичної школи № 1 ім. Г.Г. Нейгауза), облаштування внутрішньої території літературно-меморіального музею І.К. Карпенка – Карого, заміна газового опалення в художньо – меморіальному музеї О.О. Осмьоркіна, відзначення на належному рівні 265 річниці з дня заснування міста, підтримка колективів музичних шкіл на Міжнародних конкурсах, проведення фестивалів для молоді, розширення концертної та гастрольної діяльності для міських творчих колективів.

Усі новини