Заробітна плата працівникам закладів охорони здоров’я Кропивницького нараховуватиметься у повному обсязі

П'ятниця, 28 січня 2022 16:52

Питання виплати заробітної плати медичним працівникам з урахуванням анонсованого керівництвом країни підвищення її рівня стало темою он-лайн наради з заступником Міністра охорони здоров’я Олексієм Яременком, яка відбулася сьогодні, 28 січня.

До розмови були запрошені керівники органів місцевого самоврядування. Майданчиком для проведення заходу виступила Асоціація міст України. Участь в нараді взяли секретар Кропивницької міської ради Олег Колюка, заступник міського голови Сергій Колодяжний та очільники профільних виконавчих органів міської ради.

Указом Президента України від 18 червня 2021 року № 261 “Про заходи щодо підвищення конкурентноспроможності закладів охорони здоров’я та забезпечення додаткових гарантій для медичних працівників” керівники установ, закладів та організацій зобов’язані забезпечити у 2022 році виплату заробітної плати лікарям та професіоналам з вищою немедичною освітою на рівні не менше 20 000 гривень та фахівцям з базовою вищою та неповною вищою медичною освітою на рівні не менше 13 500 гривень.

Звісно, найбільше занепокоєння викликає готовність медичних закладів до таких фінансових навантажень. За словами Олексія Яременка, нова базова заробітна плата за відпрацьований у 2022 році час має нараховуватися у повному обсязі з урахуванням підвищення. Якщо медичному закладу з об’єктивних причин бракуватиме на це коштів, задіюватиметься механізм дофінансування з державного бюджету. Для таких закладів будуть передбачені окремі пакети НСЗУ. Процедура їх застосування передбачатиме проведення перевірки фахівцями Держаудитслужби і діятимуть такі пакети впродовж  шести місяців.

- У Кропивницькому сформована спроможна медична мережа, яка налічує 10 закладів охорони здоров’я первинної та спеціалізованої медичної допомоги, відповідно до потреб громади. У цих закладах працюють 543 лікаря та 1 203 фахівці з базовою вищою та неповною вищою медичною освітою, - поінформував Олег Колюка. - Міська влада, зі свого боку, зробила все можливе для оптимізації мережі, впорядкування структури штатної чисельності працівників, перегляду встановлених надбавок та доплат і приведення їх у відповідність до фінансових можливостей. Вже втілені і плануються до реалізації низка масштабних інфраструктурних проєктів, зокрема, на часі капітальний ремонт хірургічного відділення лікарні швидкої медичної допомоги. Ми зацікавлені в тому, аби містяни мали можливість отримувати високоякісну медичну допомогу, а медики - гідну заробітну плату.

Усі новини