Заклади освіти Кропивницького готуються до штатного режиму роботи у новому навчальному році

Вівторок, 17 серпня 2021 17:19

Про підготовку закладів освіти Кропивницького до нового навчального року розповіла начальниця управління освіти міської ради  Лариса Костенко під час брифінгу сьогодні, 17 серпня.

Як повідомила  посадовиця, в рамках цієї підготовки у навчальних закладах обласного центру  триватиме “Освітянська декада” — це ціла низка заходів, розпланованих на шість днів за різними напрямами. Старт “Освітянської декади” уже відбувся 17 серпня  презентацією дошкільної освіти міста, 18 серпня — на базі гімназії №9 презентуватимуть методичний передовий досвід, 19 серпня - день позашкілля і закладів професійно-технічної освіти, 20 серпня — в міській раді пройде засідання дитячого парламенту, 25 серпня — день інклюзивної освіти, а завершиться “декада” 27 серпня  щорічною педагогічною конференцією, куди завітає і міський голова Андрій Райкович.

У контексті розмови безпосередньо про підготовку до нового навчального року Лариса Костенко виділила два напрями, що стосуються дошкільної та загальносередньої освіти.

За словами очільниці управління освіти, у Кропивницькому  працюють 39 дитячих садочків  і 7 дошкільних відділень при НВО.  І, якщо станом на 5 вересня 2020 року садочки відвідувало 8999 дітей, то наразі ця цифра становить 8430. Демографічна ситуація говорить сама за себе: у 2015 році у місті народилося 2600 діток, то у 2020 році — 1600 .

- Ми не скорочуємо кількість груп, а робимо так, щоб їх розвантажувати, відповідно до державних норм. Народжуваність продовжує зменшуватись, і набір дітей у садочки — теж. У 2020-2021 році 10 ясельних груп недобрали. Ми групи не закриваємо, як про це говорять іноді в соціальних мережах - якщо після випуску групи,  дітей до неї не добираємо, то така група просто не працює  наступного навчального року, - зазначає Лариса Костенко.

В управлінні освіти здійснюють  постійний моніторинг загальної ситуації по закладах дошкільної освіти, як і в цілому по інших навчальних закладах Кропивницького і максимально враховують  усі дитячі потреби — збільшується кількість логопедичних груп, впроваджується дієтичне харчування для діток з непереносимістю лактози та глютену — на що також звернула увагу Лариса Костенко.

Що стосується загальної  середньої освіти то, за словами очільниці профільного управління, деякий час іще спостерігатиметься збільшення кількості класів і  дітей, орієнтовно кількість учнів у поточному навчальному році збільшиться на 100 осіб. Остаточна цифра  буде відома вже після 05 вересня.

Першачками цього року стануть 2514 маленьких кропивничан, всього по навчальних закладах міста набирають 94 перших класи — повідомила Лариса Костенко.

Але якщо зважати на статистику народжуваності, то вже за 4 роки у місті можуть недобрати 40 перших класів.

В усіх школах міста перший урок 2021-2022 навчального року буде присвячено 30-ій річниці незалежності України.

Під час брифінгу Лариса Костенко анонсувала також відкриття  міжшкільного ресурсного центру. Це  стане значним досягненням в освітянському просторі міста, а на широкий загал роботу центру презентують ближче до Дня міста.

Досить детально Лариса Костенко зупинилася на показниках вакцинації педагогічних працівників.

Так, за її словами, рівень  вакцинації по школах міста становить  52%; по садочках- 37%; по закладах позашкільної освіти — 39%. Загальний показник вакцинації педагогічних працівників міста становить 46%. Але щодня ці цифри зростають — наголошує посадовиця.

Лідирують за рівнем охоплення вакцинацією педагогічних колективів гімназія ім. Т. Шeвчeнкa, спeцшкoлa №14, нaвчaльнo-peaбілітaційний цeнтp, НВО "Мpія" а також  дитячі садочки №№ 2, 42 та 70.

Серед  пoзaшкільних зaклaдів в лідерах школа естетичного виховання  "В гoстях у кaзки", де вакциновано понад 90% працівників. Від 19 сepпня poзпoчнеться черговий eтaп вaкцинaції педагогічних кoлeктивів.

Насамкінець Лариса Костенко наголосила, що навчальні заклади міста готуються з 01 вересня до штатного режиму роботи, оскільки Кропивницький, як і вся область, перебуває у зеленій карантинній зоні.

Усі новини