«З Кобзарем у серці»: школярі Кропивницького презентували театралізоване Шевченківське свято

Четвер, 14 березня 2019 17:17

Учні загальноосвітніх шкіл Кропивницького вшанували пам'ять Тараса Шевченка  театралізованим святом “З Кобзарем у серці”. Театралізовані урочистості відбулися у приміщенні міської ради.

- Березень в Україні часто називають Шевченковим. І це не випадково: щороку навесні Великий Кобзар приходить до нас і щороку - новим, неповторним. У кожного - свій Шевченко. Для когось він – непримиренний борець за волю, для інших – тонкий, натхненний лірик. Наше театральне свято «З Кобзарем у серці» ми присвячуємо генію українського народу, великому патріоту України, її Пророку, - відзначила у вступному слові ведуча свята.

Зі словами  привітань до учнів звернулась начальник управління освіти Міської ради міста Кропивницького Лариса Костенко.

Для театралізованого свята учні НВК №34 та ЗОШ №30 підготували інсценізацію, в якій розповіли про кристалізацію характеру поета, про його долю, допитливість та жагу пізнання. Науковий ліцей представив глядачам пісню «Бандуристе, орле сизий».

А театральна презентація, створена учнями НВО №31 за мотивами поеми «Відьма» та інсценізація за поемою “Катерина”, підготовлена учнями «Вікторії П», яскраво розкрили трагедію України, її гірку долю.

Вихованці ЗОШ № 10 у своїй постановці доторкнулися до лірики Тараса Шевченка. А учні школи – інтернату інтерпретували  поему «Сотник». Крім того, увазі глядачів було представлене художнє виконання поезії Ліни Костенко «Кобзареві» від учнів НВО №1.

- Найбільше в житті Тарас Шевченко цінував свободу. Він вважав, що це природна даність людини, народу, суспільства. Крайній вияв несправедливості, за Шевченком, це відібране право на вільне існування. Російська імперія для поета завжди була в’язницею  народів. Побудована на рабстві, вона існуватиме тільки за умов поневолення інших народів. - наголосила ведуча свята. - У поезії «Кавказ» Шевченко відкрито сказав про цю особливість природи російської влади.

Увазі глядачів запропонували  декламацію поеми «Кавказ» у виконанні учениці гімназії імені Тараса Шевченка.

По завершенню театралізованого дійства начальник управління освіти Лариса Костенко оголосила подяки представникам навчальних закладів, які брали участь у міському театралізованому святі «З Кобзарем у серці»: НВО № 34, ЗОШ № 30, НВО «Вікторія - П», НВО № 31, Науковий ліцей, ЗОШ № 10, НВО № 1, НВО «ЗОШ-інтернат», гімназія імені Тараса Шевченка та СЗОШ № 14.

Усі новини