Юрій Мисака: компанія «Екостайл» докладе максимум зусиль, щоб Кропивницький був чистим містом

Середа, 20 березня 2019 11:32

Юрій Мисака, власник компанії «Екостайл» - підприємства. яке здійснює вивезення твердих побутових відходів з території Кропивницького та забезпечує їх захоронення звітував у сесійній залі на вимогу депутатів міської ради перед початком пленарного засідання у вівторок, 19 березня.

- За результатами діяльності підприємства «Екостайл» у депутатів виникли питання, вони висловлювали перестороги щодо можливості забезпечення системної і якісної роботи з вивезення сміття в обласному центрі, - підкреслив міський голова Андрій Райкович. – У той же час ми налаштовані на співпрацю, і на підтвердження цього створили для компанії максимально комфортні умови для роботи у Кропивницькому. Одночасно розраховуємо на підвищення якості її роботи в нашому місті, тому і запросили вас до діалогу.

Юрій Мисака, у свою чергу, подякував депутатському корпусу за виказану довіру через укладання договору оренди полігону та договору на надання послуг із вивезення побутових відходів з території Кропивницького.

Власник підприємства детально проаналізував зроблене і поінформував депутатів про перспективи розвитку. Зокрема, він відзначив значні зрушення у благоустрої території полігону захоронення відходів в обласному центрі.

- Міському звалищу вже майже 70 років, а мешканці Завадівки і всього міста добре пам’ятають постійні пожежі на полігоні, неприємний запах і розкидане сміття, - відзначив Юрій Мисака. – Сьогодні кропивничани вже забули про ці неприємності, бо ми поставили полігон пріоритетом у своїй діяльності. І наведення ладу на його території є одним із найбільших наших досягнень за період роботи у цій сфері.

У 2017 році «Екостайл» придбав спеціалізовану техніку – дороговартісний компактор, з допомогою якого вдається утримувати сміттєзвалище у належному стані. За інформацією Юрія Мисака, такими компакторами оснащені лише 6 полігонів в Україні.

Сучасна техніка дозволила утрамбувати 30-метрові сміттєві гори дасть можливість використовувати полігон ще мінімум 10 років.

Загальні інвестиції компанії «Екостайл» за останні три роки склали 6,7 мільйонів гривень. Сюди включено 600 тисяч гривень на примедення меж сміттєзвалища до умов угоди оренди, 500 тисяч гривень – на придбання бульдозера, 2 мільйона гривень - на запуск технології та встановлення сортувальнолї лінії, 150 тисяч гривень – на дослідження та експертизу для дегазації полігона і власне, придбання компактора – 120 тисяч євро.

- Ми поставили перед собою стратегічну мету – відійти від захоронення сміття шляхом впровадження 100% переробки твердих побутових відходів, - наголосив Юрій Мисака. – І завдяки співпраці з міською владою у нас є розуміння, як ми до цієї мети дістанемося.

Власник «Екостайлу» звернув також увагу на той факт, що Кропивницький входить до десятки міст України, де впроваджується система дегазації. А це дозволить переробити небезпечний для людей накопичений метан у потрібну електроенергію.

Ще одне ноу-хау підприємства – використання каліфорнійського черв’яка для утилізації зеленого сміття. «Екостайл» - єдина компанія в Україні, яка використовує подібну технологію. Пілотний проект успішно реалізується на практиці і дозволяє ефективно утилізувати зелені і харчові відходи.

Щодо найскладнішого елементу у ланцюгу послуг компанії «Екостайл» - вивезення сміття з території міста, то технічних умов для виконання взятих на себе зобов’язань підприємство має у достатній кількості, запевнив Юрій Мисака.

Контейнерний парк підприємства складає 2000 одиниць, з яких 1300 обслуговують мешканців багатоквартирних будинків. Щорічно оновлюється 10% контейнерів, а 30% проходять процедуру ремонту.

Одночасно, мешканці Кропивницького, за словами підприємця, мають один із найнижчих тарифів в Україні на вивезення сміття: для приватного сектора – 17,6 гривень, для мешканців багатоповерхівок – 11,37 гривень з людини. Із 86 тисяч жителів приватного сектора тільки 60 тисяч уклали угоди на вивезення ТПВ, а 25 тисяч мають борг у сумі 2,2 мільйона гривень. А заборгованість двох ЖЕО склала 695 тисяч гривень.

Серед планів на 2019 рік, Юрій Мисака відзначив впровадження GPS-навігації на всіх автомобілях компанії та створення логістично-оптимальних маршрутів руху сміттєвозів.

Юрій Мисака також визнав, що у січні підприємство мало проблеми з вивезенням сміття, але наголосив, що «Екостайл» у першу чергу зацікавлений у безперебійній роботі свого транспорту. А тому докладатиме максимум зусиль для нормалізування ситуації , для того, щоб місто було чистим, а кропивничани – задоволеними.

Усі новини