Вулиця Дона Амінадо з’єднає у Кропивницькому Бобринецький шлях і Салганні піски

Четвер, 25 березня 2021 19:03

Новозбудована вулиця у Кропивницькому, що з’єднає два історичних райони міста: Кущівку і Арнаутове, буде названа ім’ям Дона Амінадо. Відповідне рішення ухвалила Кропивницька міська рада на своєму засіданні сьогодні, 25 березня.

Як повідомила начальник управління культури і туризму міської ради Анна Назарець, управлінням капітального будівництва вже передбачене передпроєктними розробками будівництво мосту та дороги, яка сполучить Бобринецький шлях і Салганні піски та дозволить організувати у цьому мікрорайоні рух громадського транспорту. Це важливо, адже на Салганних пісках у найближчому майбутньому функціонуватиме сучасна багатопрофільна міська лікарня.

Із особистістю Дона Амінадо депутатів міської ради ознайомив історик,  кандидат історичних наук Юрій Митрофаненко.

- Символічно, що два історичних райони міста з’єднає новозбудована вулиця, і названа вона буде на честь Дона Амінадо, справжнє ім’я якого - Амінодав Петрович Шполянський, - відзначив Юрій Митрофаненко.

Дон Амінадо – письменник і поет, народився у тодішньому Єлисаветграді 07 травня 1888 року.

- Шполянський виріс у нашому місті, вивчився і сформувався тут, як особистість, - наголосив історик. – У своєму житті він побував у багатьох містах світу: бачив Париж, Москву, Одесу і Київ. Але понад усе він любив рідне місто і багато писав про нього. Дон Амінадо, зокрема. передбачив, що театр у майбутньому стане брендом Кропивницького. Він писав: -«Тільки у нашому місті театр любили по-справжньому». Тож Дон Амінадо виступав своєрідним "піарником" міста - з гонором і гумором писав про нашу батьківщину. Навіть Бунін відзначив твори письменника як такі, що викликають естетичну насолоду.

«Його вірші та проза в імпресіоністичній манері передають ситуації, типові для свого часу. Амінадо притаманна іронічна дистанція у ставленні до зображуваного, його сатира схильна до дружнього, грайливого гумору, але за легкістю форми не губиться політична та людська серйозність автора.», - так вичерпно дав характеристику творчому стилю і доробку Вольфганг Казак

Усі новини