Виставка «Архітектура: алгебра і гармонія» в музеї Осмьоркіна

Середа, 18 квітня 2018 16:32

В художньо-меморіальному музеї О.О.Осмьоркіна вже стало доброю традицією відзначати Міжнародний день пам’яток та історичних місць (18 квітня) цікавими заходами. Ось і нині напередодні свята презентовано виставку творчих робіт студентів «Архітектура: алгебра і гармонія».

Ця спільна акція кафедри образотворчого мистецтва та дизайну мистецького факультету Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені В.Винниченка та відділення «архітектура» Кіровоградського будівельного коледжу проходить в рамках музейного молодіжного арт-проекту «Нова генерація», який має на меті виявлення серед студентської художньої молоді яскравих талановитих особистостей в сучасному образотворчому мистецтві України і передбачає влаштування персональних та колективних виставок, а також видання тематичних буклетів з мистецтвознавчими статтями та репродукціями творчих доробків.

В експозиції виставки представлено твори студентів художньо-графічного відділення мистецького факультету ЦДПУ ім. В.Виниченка на архітектурну тематику -  випускні кваліфікаційні роботи різних років навчання, практичні та пленерні напрацювання, творчі та конкурсні роботи, виконані в різних образотворчих техніках: малюнок, акварель, живопис, витинанка, батик, кераміка, паперопластика, а також творчі роботи студентів будівельного коледжу за спеціальністю «архітектурне проектування і внутрішній інтер’єр» - дипломні та курсові проекти останніх років, проектні пропозиції пам’ятного знаку на площі Героїв Майдану та роботи з архітектурної графіки.

До уваги численних відвідувачів, які завітали до музею на архітектурний вернісаж, було представлено не лише виставкову експозицію, яка налічує понад 70 творчих робіт студентів, а і яскраві відеопрезентації навчальних закладів мистецького профілю, які провели куратори виставки кандидат мистецтвознавства, доцент мистецького факультету університету Олена Кириченко та член Національної Спілки архітекторів України викладач будівельного коледжу Тетяна Пенязь.

А музей підготував прекрасний буклет виставки, в якому представлені студентські твори та інформація про історію їх створення. «Сприймання архітектурного образу та відтворення його в мистецьких техніках вимагає ретельної підготовки з багатьох дисциплін. Цей процес відбувається протягом усього навчання – студенти художньо-графічного відділення мистецького факультету вивчають історію художніх стилів, працюють у майстернях, на пленері, з натури і за уявою, освоюють прості елементарні вправи на створення форми, композиції, на розвиток художніх прийомів і різноманітних мистецьких технік і виконують більш складні завдання – і все це для того, щоб мати змогу створити власну творчу роботу, в якій одночасно проявляються вміння і навички, талант і інтуїція, власний погляд і загальні знання, отримані у період навчання», - зазначає кандидат мистецтвознавства Олена Кириченко. А викладач предмету «Історія архітектури» Тетяна Пенязь характеризує доробки своїх вихованців так: «В студентських роботах ми можемо бачити гармонійну взаємодію об’ємів, ритмічні побудови поверхонь фасадів, гру світла і тіні, розмірів, визначення конструктивних основ (тектоніку будівель), цілісність, взаємозв’язок екстер’єру та інтер’єру, в них відчувається прагнення до  синтезу архітектури та різних видів і жанрів образотворчого мистецтва. Архітектурним задумам властиві зв’язок з навколишнім простором, його організація».

Учасників виставки та її організаторів привітали декан мистецького факультету  університету доктор педагогічних наук, професор Тетяна Стратан-Артишкова, заступник директора будівельного коледжу Інна Чернишова, а також завідувач кафедри образотворчого мистецтва та дизайну художньо-графічного відділення мистецького університету кандидат педагогічних наук Тетяна Стрітьєвич та завідувач архітектурним відділенням коледжу Олександра Ковтун. Особливі вітальні слова прозвучали і від  голови обласної організації Національної Спілки архітекторів України Людмили Харламової та керівника регіонального відділення Архітектурної палати НСАУ Юрія Пенязя, які  відзначили високий художній рівень творчих доробків студентів та актуальність влаштування такої спільної мистецької акції навчальних закладів. А начальник відділу з охорони культурної спадщини управління містобудування та архітектури Міської ради міста Кропивницької Надія Лісняк запропонувала студентам активно долучатися до Громадського бюджету, надаючи цікаві архітектурні та художні проектні пропозиції щодо облаштування історичного центру міста. 

Тож, запрошуємо всіх мешканців та гостей міста завітати до музею і здійснити своєрідну архітектурну подорож, споглядаючи експозицію виставки робіт творчої молоді.

 

Усі новини