Віктор Кухаренко: заходи з підготовки міського господарства до роботи в осінньо-зимовий період у Кропивницькому завершені

Понеділок, 11 жовтня 2021 17:04

Станом на 11 жовтня у Кропивницькому реалізація заходів підготовки міського господарства до роботи в осінньо-зимовий період 2021/2022 року завершена. Про це повідомив начальник головного управління ЖКГ міської ради Віктор Кухаренко під час апаратної наради міського голови.

Виконавчий комітет Кропивницької міської ради прийняв рішення, відповідно до якого, опалювальний сезон буде розпочато, якщо середньодобова температура повітря протягом трьох діб не перевищуватиме вісім градусів тепла.

Загалом, у Кропивницькому  підготовлено до опалювального сезону 23 котельні і 16 центральних теплових пунктів, 162,3 кілометри теплових мереж, замінено 2,4 кілометри теплопроводів. Завершені також планові ремонти котлів, запірної арматури електросилового і насосного обладнання, проведене їхнє випробування.

На проведення підготовчих робіт по тепловому господарству було використано 16, 580 мільйонів гривень. Органи Держенергонагляд продовжують активну роботу щодо оцінки готовності теплового господарства суб’єктів КП «Теплоенергетик» КМР» до роботи в опалювальному періоді.

- Для забезпечення вчасного входження в опалювальний сезон 30 червня 2021 року було укладено договір на постачання природного газу між КП «Теплоенергетик» КМР» та ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг», - відзначив Віктор Кухаренко. –У той же час, важливою складовою підготовки до опалювального періоду є проведення розрахунків житлово-комунальних підприємств міста за спожиті енергоносії та погашення заборгованості усіх категорій споживачів за надані житлово-комунальні послуги.

Станом на 11 жовтня, загальна заборгованість перед НАК «Нафтогаз України» складає майже 827,0 мільйонів гривень. Але одночасно, населення заборгувало КП «Теплоенергетик» 123, 417, районний бюджет – 0, 460, місцевий бюджет – 6, 789, державний бюджет – 5, 760, обласний бюджет – 0,133, промисловість 2, 261, ДП «Енергоринок» - 14, 545, Укренерго – 13, 436 мільйонів гривень, а заборгованість із субсидій становить 1, 042 мільйона гривень.

- КП «Теплоенергетик» сьогодні  перебуває у вкрай важкому стані: рахунки арештовані, існує значна дебіторська та кредиторська заборгованість, зношено більше 72 % основного теплогенеруючого обладнання, - зауважив начальник ГУЖ КГ. - Спостерігається значне зменшення кількості абонентів в категорії «населення» – на даний час близько 70 % квартир обладнано автономним опаленням. Зазначені чинники не дають можливості  теплопостачальному підприємству працювати в нормальному режимі.

Комплексною програмою розвитку житлово-комунального господарства та безпеки дорожнього руху в місті Кропивницькому на 2021-2025 роки комунальному підприємству  «Теплоенергетик» у 2021 році передбачено фінансову підтримку на покриття збитків від операційної діяльності у сумі 98, 20 мільйона гривень, з яких профінансовано 73, 654 мільйона. Також на погашення заборгованості за спожитий природний газ за договорами реструктуризації з НАК «Нафтогаз України» передбачено підтримку у сумі 16, 61 мільйона гривень, з яких підприємство вже отримало 12, 457 мільйона.

Необхідно відзначити, що суттєва різниця в тарифах призвела до збільшення боргу підприємства на 331, 877 мільйонів гривень, після погашення такої заборгованості з різниці в тарифах підприємство матиме можливість зменшити власний борг за спожиті природний газ та електричну енергію.

Крім того, з метою зменшення дебіторської заборгованості КП «Теплоенергетик» постійно проводить претензійно-позовну роботу зі споживачами теплової енергії, що мають заборгованість за отримані послуги. За період 2020-2021 року було подано 247 позовів про стягнення заборгованості за спожиту теплову енергію на суму 8, 832 мільйона гривень, розглянуто у суді 137 позовів на суму 4, 996 мільйона гривень. На даний час на розгляді в судах знаходиться ще 110 позовів на суму 3, 835 мільйона гривень.

Усі новини