Важливішими за дороги є лише… дороги

П'ятниця, 15 вересня 2017 15:08

Нині в Кропивницькому тривають капітальні й поточні ремонти магістральних, а також внутрішньодворових доріг. Вони в населеному пункті – наче судини в тілі людини. Якщо те й інше в гарному стані, то добре й людям. Якщо ж у незадовільному, то недалеко й до лиха.

У міській раді це розуміють як її очільники й працівники головного управління житлово-комунального господарства (ЖКГ), так і депутати міського органу самоврядування. Безпосередньо за ці ремонти відповідає заступник міського голови Олександр Мосін, який і розповів «Вечірній газеті» про їх перебіг.

– Капітальне й поточне оновлення доріг у нашому обласному центрі здійснюють відповідно до Програми розвитку дорожнього господарства та безпеки руху в місті Кропивницькому на 2017 рік. Якою мірою, Олександре Володимировичу, цю програму вже виконано? Чи виникають перепони при її реалізації?

– Програмою передбачено великий обсяг робіт, зокрема на капітальний ремонт доріг затверджено більше 36 мільйонів гривень. До неї увійшли й перехідні об’єкти з 2016 року, тобто дороги, які почали ремонтувати торік. Таких доріг сім, на чотирьох з них ремонт уже виконано. Це – провулок Левченка, вулиці Барболіна (від вулиці Суворова до вулиці Паркової), Миколи Смоленчука й Тараса Карпи. Продовжують працювати дорожники на інших трьох: Курортній, Рум’янцева і Чигиринській. На вул. Чигиринській залишилось нанести розмітку. А на Курортній і Рум’янцева підрядна організація повинна переробити за власний кошт виконану торік роботу (облаштування водовідведення), після чого нанести розмітку.

У 2017 році заплановано відремонтувати шість нових об’єктів. На вулицях Авіаційній і Братиславській ремонт уже завершено. На вулиці Квітковій (від провулку Маріупольського до вулиці Микитенка) та в провулку Маріупольському (від вулиці Бобринецький шлях до вулиці Квіткової) зараз працюють ремонтники.

Після проведення повторних торгів уже цього тижня між підприємствами-переможцями та головним управлінням ЖКГ буде підписано угоди на капітальний ремонт вулиць Преображенської й Великої Перспективної. І після Дня міста переможці тендерів почнуть там працювати. За місяць вони мають упоратися зі своєю роботою.

А от з ремонтом вулиці Короленка виникла проблема: на даний час процедуру призупинено, чекаємо рішення від комісії з розгляду скарг при Антимонопольному комітеті України щодо подальшої її долі. На цій вулиці передбачено провести капітальний ремонт дороги від кільця біля аеропорту до виїзду на вулицю Холодноярську (асфальтування дороги й тротуарів, укладення бортового каменю, висадження газонів, встановлення дорожніх знаків і нанесення дорожньої розмітки). Це дуже великий обсяг робіт, на який передбачено витратити близько 28 мільйонів гривень, із яких поки що є майже половина. Але можна спочатку виконати основну частину ремонту – покласти дорожнє покриття, а коли з’являться додаткові кошти, то розпочати й інші роботи. Головне – закінчити розпочату процедуру закупівлі та все ж визначити переможця.

– Ви сказали «після повторних торгів». Чому виникла необхідність проводити їх удруге?

– Головне управління ЖКГ цьогоріч оголосило в системі ProZorro 49 тендерних процедур, з яких результати семи довелося відмінити, тому що учасники торгів або не в повному обсязі подають документи, або порушують умови конкурсу. Тендерний комітет зобов’язаний скасувати ці торги і призначити нові. Управління чотири рази оголошувало торги на ремонт вулиці Маріупольської, двічі – Верхньої Пермської і Преображенської, бо учасники подали документи, що не відповідали вимогам законодавства і нашої тендерної документації. Тому тендерному комітетові довелося відхилити їхні пропозиції, адже він відповідає за законне проведення торгів. Щодо кожної процедури електронного аукціону існують чіткі вимоги, які не можна порушувати.

– Поточні ремонти робіт – не менш важливі за капітальні…

– Цьогоріч заплановано їх виконати на більш ніж 25 млн. грн. На 27 вулицях роботу вже завершено. Триває вона на вулицях Бобринецький шлях, Лінія 5-та, Лінія 9-та та Арсенія Тарковського. У найближчі дні її розпочнуть на вулицях Тобілевича й Острівській. На стадії визначення переможця – чотири тендерні процедури, а з 19 вересня відбудеться укладення угод на поточний ремонт доріг на вулицях Кільцевій, Родниковій та на Студентському бульварі.

– Автомобілістам, певно, добре буде. А пішоходам?

– На капітальний ремонт тротуарів разом з виготовленням проектно-кошторисної документації затверджено 4,5 млн. грн. Уже відремонтовано хідники на вулицях Василя Жуковського й Генерала Родимцева. Укладено договори на виконання робіт з капремонту тротуарів на вулиці Ушакова (між вулицями Куроп’ятникова та Яновського) та вздовж дороги від вулиці Волкова до Пацаєва. Виготовлено проектно-кошторисну документацію на капремонт тротуару на вулиці Ялтинській.

На поточний ремонт хідників з виготовленням проектно-кошторисної документації затверджено 1 млн. грн. Уже відремонтували їх на вулицях Преображенській та Петропавлівській, розпочали робити це на Габдрахманова (від вулиці Андріївської до Вокзальної), укладено угоду та буде розпочато роботу на вулиці Вокзальній (від вулиці Поповича до житлового будинку № 16/1 на вулиці Вокзальній).

– Прибудинкові дороги – не магістралі, тож і коштів з міського бюджету на їх ремонт потрібно менше. Однак часто депутати міської ради до вже запропонованих головним управлінням ЖКГ адрес додають нові…

– Так, і це частина їхньої роботи, бо з такими заявами до них звертаються виборці. На капремонт внутрішньодворових доріг 2017 року передбачено 14 з половиною мільйонів гривень, а разом з тими об’єктами, за які депутати додатково проголосували на сесії міської ради, потрібно набагато більше. Але це не означає, що там не оновлюватимуть дороги, це буде зроблено або цьогоріч, якщо в бюджеті з’являться додаткові кошти, або вже наступного року. Головне управління ЖКГ розробило програму на 2017–2021 роки, до якого вносяться усі об’єкти, які за інформацією управління, депутатів, згідно зі зверненнями містян потребують ремонту. Ці дані спеціалісти управління опрацьовують і виносять на розгляд депутатів, які й приймають рішення щодо них.

Коштів не вистачає ще й тому, що збільшується, порівняно з минулим роком, вартість самої роботи, матеріалів. Тож якщо проектна документація дійсна протягом декількох років, то початок ремонту переносимо на наступний рік. Або ж його частину можна виконати цього року, а решту – наступного.

– Із цим зрозуміло. А які із запланованих капітальних і поточних ремонтів внутрішньо- дворових доріг уже виконано і які на черзі?

– Заплановано фінансування на капітальний ремонт 55 об’єктів (з них на 49 виготовлено проектно-кошторисну документацію та на 29 укладено угоди на проведення ремонтних робіт), з яких уже 26 відремонтовано, триває робота на трьох (вул. Гагаріна, 3а; проїзд від вулиці Космонавта Попова до вул. Космонавта Попова, 20, корп. 1; вул. Родникова, 77, корп. 2).

Додаткового за кошти субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій передбачено ремонти п’яти об’єктів (вул. Василя Нікітіна, 23-а, 23-б; вул. Кропивницького, 80; вул. Юрія Коваленка, 23, корп. 1, 2; вул. Героїв України, 26; вул. Бєляєва, 13, корп. 1, 2), які найближчим часом буде розпочато. Але є потреба в додатковому фінансуванні на ремонт іще 20 внутрішньодворових доріг.

Загалом, ремонтники мають іще щонайменше місяць хорошої погоди, протягом якого вони мають добре попрацювати, аби в наступний рік перейшло якомога менше об’єктів, де було заплановано провести ремонти нинішнього року.

Джерело: http://vechirka.com.ua/

Усі новини