В Україні створили електронний “Довідник безбар'єрності”

Четвер, 4 листопада 2021 16:31

В Україні з’явився електронний «Довідник безбар’єрності»,  у якому зафіксовані нові норми безбар’єрної мови.

«Довідник безбар’єрності»  створений за ініціативи першої леді Олени Зеленської у співпраці з громадськими організаціями, правозахисниками, психологами, батьками, що виховують дітей з інвалідністю, українськими та міжнародними експертами.

Наразі довідник містить 4 основні розділи:
- «Складові безбар’єрності»
- «Правила мови»
- «Словник»
- «Безбар’єрний календар»

У розділі «Складові безбар’єрності» простою та доступною мовою розкривається поняття безбар’єрності. Що таке, власне, бар’єри, інклюзія, залучення, недискримінація, прийняття, доступність тощо.

В розділі «Правила мови» сформульовані та пояснені загальні підходи до безбар’єрного спілкування. Наприклад, ставити себе на місце людини, утримуватися від узагальнень та категоричності, уникати маскувальних слів.

З розділу «Словник» можна дізнатися, чи коректно вживати ті чи інші слова стосовно різних людей. Наприклад, не вживаємо «інвалід», правильно – «людина з інвалідністю», не «сонячна людина», а «людина із синдромом Дауна», не «люди поважного віку», а «люди старшого віку». У розділі «Безбар’єрний календар» зібрані важливі дати, визначні та пам’ятні дні з поясненням, як їх відзначати та коли привітання є недоречними.

У кожному з розділів працює пошук. На головній сторінці електронного «Довідника безбар’єрності» – ілюстрації, які розкривають поняття безбар’єрності. Тут також можна пройти тест, щоб перевірити власну толерантність та коректність.

«Довідник безбар’єрності» – це проєкт з відкритим кодом, доступний для використання та цитування, його також можна доповнювати.

Електронна версія Довідника доступна  за посиланням https://bf.in.ua/

Усі новини