В інклюзивному літньому таборі на березі Чорного моря відпочило 30 дітей з особливими освітніми потребами

Вівторок, 9 липня 2019 16:10

Сьогодні, 9 липня, на прес-конференції у міській раді підбили підсумки п'ятого ювілейного сезону інклюзивного літнього табору для дітей з особливими освітніми потребами «Квітка-семицвітка».

За словами заступника начальника управління молоді та спорту Катерини Черкасської даний проект запроваджено управлінням молоді та спорту Міської ради міста Кропивницького спільно з інклюзивно-ресурсним центром управління освіти Міської ради міста Кропивницького.

Його основна мета - соціально-психологічна корекція дітей з особливими освітніми потребами, а також проведення додаткових корекційних занять.

Унікальність проекту полягає в тому, що до інклюзивного літнього табору були залученні діти, частина з яких мала категоричне заключення про недопустимість їхнього перебування у дитячому колективі. Щоб спростувати це твердження потрібна була кропітка щоденна робота та сумлінна підготовка. До участі у роботі в інклюзивній літній школі були запрошені діти з розладами спектру аутизму. Вони складали третину учасників, другу третину - діти з вадами слуху та третя частина - діти звичайного розвитку.

Учасники інклюзивної школи були не просто бажаючі, а ті, які пройшли відповідний курс навчання на базі Інклюзивно-ресурсного центру управління освіти міста Кропивницького та готові були застосовувати на практиці отриманні знання.

На оздоровлення 30 дітей з міського бюджету  були виділені кошти у сумі 134,4 тис. грн.

Директор інклюзивно-ресурсного центру управління освіти Олена Дорошенко під час прес-конференції поділилася результатами роботи табору.

- Саме у нашому місті започатковано та успішно реалізується проект інклюзивна літня школа. Новий формат літнього відпочинку дітей став успішним не тільки в Україні, а й в інших державах. Ми ділимось досвідом із колегами з Грузії, які теж запроваджують таку форму навчання. Цей сучасний літний проект є надзвичайно необхідним.

На зустріч до міської ради завітали і мами з дітьми, які відпочивали у літньому таборі.

- Це вдалий і оптимальний формат відпочинку такої категорії дітей. Діти, які вже не вперше відпочивали у подібному таборі, були об’єднані в окремий загін. Головне, що вони були разом і мали змогу гратися, спілкуватися. Це і є щасливе дитинство, - наголосила мама дитини Аліна Степаненко.

До речі, емблему цьогорічного сезону інклюзивного літнього табору намалювала дитина з особливими освітніми потребами.

За словами Олени Дорошенко, про досвід Кропивницького дізналися колеги із Івано-Франківська. Вони зацікавилися проектом. Тому у цьому році група дітей разом із фахівцями інклюзивно-ресурсного центру були запрошені консультантами для  запровадження інклюзивного табору в Івано-Франківську.

- Ми пишаємося тим, що маємо здобутки, які цікаві не тільки в місті, а й за його межами, наголосила директор  центру.

Традиційно  інклюзивний літній табір проходить на узбережжі Чорного моря, в селищі Приморське Херсонської області.

Крім того, під час прес-конференції хлопчик Діма поділився своїми враженнями від відпочинку, а Ілля заспівав пісню.

- Ці діти отримують корекційну допомогу на базі інклюзивно- ресурсного центру. Від народження вони не мали слухової функції. Але тепер, завдяки встановленим імплантам, вони вміють вільно спілкуватися та адаптуються в суспільстві, - наголосила Олена Дорошенко.

 

Фото: Ігор Філіпенко, Наталія Шумська

Усі новини