У Всесвітній день боротьби з інсультом у міській раді обговорили причини та профілактику захворювання

Вівторок, 29 жовтня 2019 13:46

Щороку 29 жовтня в Україні і світі відзначається Всесвітній день боротьби з інсультом. Це одна з перших причин смертності серед населення. Про причини інсульту, його прояви та наслідки розповіла міський позаштатний терапевт Дарія Думен під час пресконференції у міській раді.

- Інсульт — це гостре порушення мозкового кровообігу, внаслідок якого виникає пошкодження частини головного мозку. Це те захворювання, яке необхідно вчасно діагностувати та швидко викликати швидку для надання екстреної медичної допомоги. На жаль, останнім часом інсульт значно помолодшав. Якщо раніше до групи ризику входили люди віком старше 60-ти років, сьогодні все частіше трапляються випадки інсульту серед молодого населення, - зауважила Дарія Думен. - Головною причиною виникнення інсульту є нездоровий спосіб життя: мала рухливість через сидячу роботу, постійні стреси, неправильне харчування, шкідливі звички та небажання людей займатись своїм здоров’ям.

За словами терапевта, ознаками інсульту можуть бути раптова втрата свідомості, раптовий головний біль. Зазвичай при інсульті спостерігаються такі симптоми:

  • людина не може посміхнутися, при цьому зазвичай опускається куток губ;
  • постраждалий не може нормально говорити: вимова нерозбірлива та плутана;
  • людина не може підняти руки вгору або одна рука занадто слабка і не ворушиться;
  • виникає слабкість або оніміння в правій або лівій частині тулуба та кінцівках.

- Якщо ви помітили хоча б один із цих проявів, особливо після епізоду підвищеного артеріального тиску, негайно викликайте екстрену допомогу. Адже рання госпіталізація, до третьої години від початку інсульту, значно знижує ризик смертності, - наголосила Дарія Думен. - На жаль, протягом року після інсульту понад 50% людей помирають. Що швидше пацієнту нададуть фахову допомогу, то більші його шанси уникнути важких ускладнень.

Лікар звернула увагу, що в умовах лікарні швидкої медичної допомоги функціонує інсультне відділення, де надають спеціалізовану медичну допомогу пацієнтам з інсультами. Також терапевт наголосила, що інсульт лікувати дуже важко, краще його профілактувати: займатись спортом, не перевантажувати себе, контролювати рівень цукру та тиску, а також відмовитись від шкідливих звичок.

Усі новини