У музеї І.К. Карпенка-Карого продовжують відзначати “Літературні ювілеї”

П'ятниця, 13 липня 2018 14:33

12 липня у літературно-меморіальному музеї І.К. Карпенка-Карого відбулася презентація другої виставки з циклу «Літературні ювілеї 2018 року».

Першою «ластівкою» проекту була експозиція, присвячена письменникам-ювілярам, які народилися у січні-березні цього року.

Новостворена виставка знайомить з ювілярами квітня-червня 2018 року. На ній представлені матеріали з фондів музею І.К. Карпенка-Карого: фотографії, документи, книги, журнали, особисті речі письменників-ювілярів, спогади про них відомих людей.

Один з квітневих ювілярів – класик української літератури для дітей, уродженець с.Володимирівка Компаніївського району Віктор Близнець. Цього року йому мало б виповнитися 85. Віктор Семенович – автор 13 книг про дитинство, серед яких найбільш популярною є «Звук павутинки». Творчість Близнеця була відзначена літературною премією імені Лесі Українки у 1988 році (посмертно).

Вісімдесятирічний ювілей об’єднав двох наших земляків В.Ф. Коржа та А.Р. Загравенка, які теж народилися у квітні.

Уродженець м. Бобринця Віктор Корж відбувся у житті в різних іпостасях: як поет, як літературознавець, як викладач вишу (багато років завідував кафедрою української літератури Дніпропетровського національного університету). Віктор Федорович - автор одинадцяти поетичних збірок, він лауреат престижних літературних премій: імені Андрія Малишка (1983), «Благовіст» (2008); Міжнародної літературно-мистецької премії імені Григорія Сковороди (2010).

Уродженець смт. Новоархангельськ Анатолій Загравенко – знана на Кіровоградщині творча особистість. Поет, прозаїк, журналіст, громадський діяч зробив вагомий внесок в українську літературу та у розвиток Народного Руху України. Анатолій Романович – лауреат премій: Кіровоградської обласної імені Юрія Яновського (1987), обласної літературної імені Євгена Маланюка (2013); переможець загальноукраїнського конкурсу «ЗМІ - громадянському суспільству» (1998).

Список ювілярів квітня продовжує Петро Пустовойт – уродженець м. Кіровограда, знаний російський радянський літературознавець, доктор філологічних наук, професор Московського державного університету. Петро Григорович - автор грунтовних наукових досліджень, присвячених творчості О.С. Пушкіна, М.В. Гоголя, Ф.М. Достоєвського, І.С. Тургенєва та ін. Йому в цьому році виповнилося 100.

Свій 65-річний ювілей у квітні відзначив поет Анатолій Каретний – уродженець с. Крупського Кіровоградського району. У творчому доробку Анатолія Дмитровича 5 поетичних збірників.

У травні виповнилося 130 років від дня народження Амінодава Шполянського, який увійшов у літературу під псевдонімом Дон Амінадо. Амінодав Пейсахович – один з найвідоміших уродженців м. Єлисаветграда. Поет, сатирик, мемуарист, творчістю якого захоплювалися М. Цвєтаєва, І. Бунін, О. Купрін. Він автор 4-х поетичних збірок та збірки оповідань. Але найбільш популярною у його творчому доробку є книга спогадів «Поезд на третьем пути», яка вважається однією з найкращих у мемуарній літературі ХХ ст. Це сентиментальна мандрівка Єлисаветградом – містом, у якому пройшло дитинство і юність майбутнього письменника.

Серед українських письменників-прозаїків, які не пережили «триумфальної» ходи радянської влади, був наш земляк, уродженець с. Липове Новогеоргіївського (нині Світловодського району) В.Є. Чигирин. У травні 2018 р. йому виповнилося 110 років від дня народження. Злет молодого письменника, автора захоплюючих повістей і романів обірвав арешт у квітні 1937 р. Звинувачений у приналежності до націонал-фашистської терористичної організації, Віталій Єлисейович був розстріляний 14 липня цього ж року. Реабілітований у 1957 р.

У червні 2018 р. свій 90-річний ювілей мав би відсвяткувати уродженець с. Шевченкове Кіровоградського району Сергій Плачинда - український прозаїк, публіцист, літературознавець, критик. Одна з провідних тем у творчості Сергія Петровича, яка звучить зі сторінок його книг «Неопалима купина», «Київські фрески», «Лебедія» – історичне минуле України.

Серед ювілярів червня – Олена Котова (Олена Журлива) – знана українська поетеса, співачка. Олена Костянтинівна – уродженка м. Сміла Черкаської області, але останні двадцять років життя провела у м. Кіровограді. Прикута до ліжка поетеса не полишала творчої діяльності. У нашому місті побачили світ поетичні збірки «Вибране», «Червоне листя»; книги для дітей «У нашої Наталі», «Хазяєчка», «Ой, літечко, літо».

Захід розпочався з екскурсії по виставці «Літературні ювілеї 2018 року», яку провела науковець музею Тетяна Ревва.

Відомий краєзнавець Федір Шепель поділився спогадами про знайомство і спілкування з поетом Віктором Коржем, подарував музею збірку його віршів «Літочислення» з дарчим написом автора.

У рамках заходу директор музею Катерина Лісняк презентувала буклет «Чистий голос совісті», який науковці музею підготували і випустили до 85-річчя від дня народження дитячого письменника Віктора Близнеця.

Учасниками музейного заходу стали представники інтелігенції Кропивницького.

Усі новини