У міській раді Кропивницького триває звітна сесія виконання галузевих програм соціально-економічного розвитку міста

Понеділок, 26 лютого 2018 19:05

Сьогодні, 27 лютого, звітну сесію щодо виконання галузевих програм соціально-економічного розвитку Кропивницького у 2017 році продовжили профільний заступник міського голови Олександр Грабенко та керівники підзвітних йому управлінь: містобудування та архітектури – Вадим Мездрін, капітального будівництва – Віктор Ксеніч, земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища — Родіон Владов, з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення — Сергій Коваленко, економіки — Андрій Паливода, торгівлі та побутового обслуговування населення — Сергій Горбовський, Державного архітектурно-будівельного контролю — Андрій Сліпченко та Спеціалізованої інспекції — Андрій Максюта.

- Підбиваючи підсумки роботи за 2017 рік, з упевненістю можу сказати, що він для Кропивницького був успішним, - наголосив Олександр Грабенко. - Нам вдалося чимало зробити для розвитку нашого міста. Над цим працювала велика команда, і маленькі справи кожного із нас є помітними штрихами на загальній картині наших досягнень.

Заступник міського голови зазначив, що одним із основних пріоритетів і завдань у 2017 році, які ставились перед ним міським головою, була активізація інвестиційної діяльності в обласному центрі. Тому, з метою покращення інвестиційного клімату  у Кропивницькому було організовано та проведено дві галузеві сесії  муніципального інвестиційного форуму «TIME to INVEST», під час яких вдалося налагодити співпрацю з міжнародними організаціями у напрямку залучення коштів інвесторів в економіку міста. Так з Північною Екологічною Фінансовою Корпорацією НЕФКО було затверджено заявку на отримання кредиту щодо впровадження інвестиційного проекту «Підвищення енергоефективності у навчальних закладах і системі вуличного освітлення в м. Кропивницькому». Вперше залучено міжнародну технічну допомогу проекту USAID «Муніципальна реформа в Україні», яка передбачає співробітництво з проведення 10 енергоаудитів та 31 енергосканування будівель бюджетної сфери з підготовкою техніко-економічних обґрунтувань на безкоштовній основі для подальшого направлення висновків до Європейського Банку Реконструкції та Розвитку.

Олександр Грабенко також відзначив, що співпраця з Європейським банком реконструкції та розвитку в рамках проекту «Модернізація громадського транспорту» передбачає придбання для міста Кропивницького 20-ти тролейбусів, будівництво нових тролейбусних ліній протяжністю 12,5 км та 4-х тягових підстанцій. А проект «Енергоефективність громадських будівель» має на меті виконання теплосанації близько 40 будівель бюджетної сфери.

Звітуючи, Олександр Грабенко наголосив на тому, що міська влада сприяє і розвитку підприємницької діяльності у Кропивницькому.  За його словами, у 2017 році з міського бюджету було профінансовано 10 тис. грн. на реалізацію першого інвестиційного проекту «Підвищення якості надання медичних послуг з діагностики та лікування методами бронхоскопічних, гастроскопічних та ректальних досліджень» для ПП «Лікарня Святого Луки» на умовах співфінансування з Регіональним фондом підтримки підприємництва у Кіровоградській області. А також було впроваджено Порядок надання фінансової допомоги підприємцям міста на часткову компенсацію відсотків за кредитами, які отримані в банківських установах на реалізацію інвестиційних проектів.

Відзначив посадовець і важливість залучення обласного центру до партиципаторного процесу.

- У цьому році ми долучилися до європейської практики Громадського бюджету, з метою надання можливості громаді самостійно впливати на розвиток міста, - наголосив Олександр Грабенко. - Громадський бюджет Кропивницького для містян новий, креативний і від цього дуже цікавий проект. Перші кроки ми зробили самостійно, а в подальших нам допомагали експерти ПАУСІ, які надавали кваліфіковані рекомендації та фінансову підтримку для організації голосування.

За словами заступника міського голови, пріорітетними напрямками в сфері енергоменеджменту та енергоефективності є реалізація заходів «Плану дій сталого енергетичного розвитку міста на період до 2020 року». У 2017 році на проведення 22-х енергетичних аудитів з міського бюджету виділено фінансування у розмірі 190 тис. грн. Така ж сума передбачена на 2018 рік для розробки комплексного енергетичного паспорта будівель бюджетної сфери Кропивницького та виготовлення ПКД, що стане основою для програми енергоефективності та енергозбереження міста.

Із 10 лютого 2017 року розпочав свою діяльність новостворений  виконавчий орган - управління Державного архітектурно - будівельного контролю Міської ради міста Кропивницького, який  здійснює повноваження щодо дозвільних та реєстраційних функцій у сфері містобудівної діяльності. Протягом 2017 року Управлінням забезпечено розгляд 552 заяв, звернень, скарг мешканців міста з питань містобудівної діяльності

Під час звіту Олександр Грабенко високо оцінив роботу працівників Спеціалізованої інспекції.  За його словами, з метою  організації благоустрою та дотримання санітарного стану на території міста щоденно проводяться перевірки та інспектування щодо порушень Правил благоустрою міста. Протягом 2017 року на юридичних та фізичних осіб було складено 1701 протокол про адміністративні правопорушення та надано 5877 попереджень.   Також, за словами посадовця, протягом року постійно проводилась робота по згортанню торгівлі з рук у невстановлених місцях. Так,  впродовж 2017 року в рамках реалізації проекту «Муніципальний патруль» проведено 108 рейдів, за результатами яких складено 168 адміністративних протоколів за порушення Правил благоустрою міста та 15 адмінпротоколів за торгівлю в невстановлених місцях.

Щодо сфери капітального будівництва, то у 2017 році відповідним управлінням було освоєно   55,5 млн. грн., з яких 18,1% було залучено із бюджету розвитку. За словами Олександра Грабенка, на капітальні ремонти бюджетних установ з міського бюджету було виділено 24,7 млн. грн., з них для установ освіти – 19,1 млн. грн., закладів охорони здоров’я – 2,8 млн. грн. та соціального захисту – 2,7 млн. грн.

На будівництво нових об’єктів та реконструкцію у 2017 році було використано 23,5 млн. грн. бюджетних коштів, з них:

  • на будівництво багатоквартирного житлового будинку по вулиці Генерала Жадова – 9,9 млн. грн.
  •  будівництво котельні по вул. Комарова, 54 для забезпечення теплопостачанням ЗОШ № 17, ДНЗ № 22, 48 та 65 – 6,5 млн. грн., реставрацію будівлі ЗОШ № 3 – 4,4 млн. грн.
  • будівництво зовнішнього водопроводу по вул. Івана Богуна і Зеленогірській – 1,2 млн. грн.
  • на ремонт об΄єктів комунального господарства -7,3 млн. грн.
  • Впродовж 2017 року в сфері містобудування та архітектури здійснені наступні заходи:
  • обстежено більш як 100 засобів зовнішньої реклами;
  • примусово демонтовано 6 об’єктів тимчасових споруд, самовільно - 9 об’єктів
  • на електронну карту міста нанесено 85 містобудівних умов та обмежень і 225 будівельних паспортів забудови земельних ділянок
  • розроблені детальні плани територій в районі вулиць Генерала Родимцева, Родникової, між провулком Курінним та СТ «Аграрник».

Олександр Грабенко підкреслив, що від надання дозволів на розміщення зовнішньої реклами до міського бюджету надійшло 1,3 млн. грн, а це на 66 тис. грн більше, ніж у 2016 році.

Усі новини