У Кропивницькому власники пам’яток культурної спадщини повинні укладати договори щодо умов їх використання

Вівторок, 10 квітня 2018 16:05

Сьогодні, 10 квітня, у міській раді відбулась прес-конференція заступника начальника управління містобудування та архітектури Ірини Мартинової та начальника відділу з охорони культурної спадщини Надії Лісняк щодо збереження пам'яток архітектури у Кропивницькому.
 

За інформацією Ірини Мартинової, в управлінні містобудування та архітектури було створено відділ з охорони культурної спадщини — спеціально уповноважений орган, що здійснює управління у сфері охорони культурної спадщини на території обласного центру.
 

- Кропивницький — одне із небагатьох міст, яке зберегло численні пам’ятки та об’єкти архітектурної спадщини, історичну планувальну структуру центральної частини, - зазначила Ірина Мартинова. - Всі ці комплекси, будівлі, споруди сьогодні є пам’ятками містобудування та архітектури, як національного, так і місцевого значення та оберігаються відповідним законодавством.
 

За словами Надії Лісняк, з 2010 по 2017 роки повноваження органу охорони культурної спадщини в частині пам’яток архітектури, містобудування та садово-паркового мистецтва перебували в структурних підрозділах обласної державної адміністрації, тому міською радою охоронні заходи не здійснювались. Посадовець також відзначила, що протягом цього часу охоронні договори з власниками та балансоутримувачами пам’яток культурної спадщини не укладались, а тому мешканці центральної частини міста не поінформовані про те, які обов’язки на них покладені стосовно утримання.
 

- Відповідно до чинного законодавства кожен власник архітектурної пам’ятки протягом місяця після набуття її у власність чи користування, повинен укласти охоронний договір, який містить умови використання даної пам’ятки, - наголосила Надія Лісняк. - До комунальної власності міста належить 356 об’єкти, які є пам’ятками архітектури. Серед них не тільки лікарні і навчальні заклади, а також будівлі житлового фонду. Тому ми закликаємо усіх власників таких будівель звертатись в управління містобудування та архітектури міської ради за роз’ясненнями щодо їх повноважень стосовно утримання пам’яток архітектури.
 

Також начальник відділу з охорони культурної спадщини зауважила, що минулого року були внесені зміни до Державних будівельних норм стосовно ремонтно-реставраційних робіт на пам’ятках. За словами посадовця, відтепер представники Державної архітектурно-будівельної інспекції спільно з фахівцями відділу охорони культурної спадщини відслідковують втручання в пам’ятку в частині проведення ремонтно-реставраційних робіт, оскільки такі роботи мають виконуватись за відповідним ДБНом.
 

Надія Лісняк також наголосила на тому, що власнику архітектурної пам’ятки, яка знаходиться у центральній частині обласного центру обов’язково треба узгоджувати з відповідним органом усі роботи, які стосуються фасаду такої будівлі: розміщення реклами, облаштування кондиціонерів, елементів зв’язку, реставрація балконів та навіть кольорову гаму.

Усі новини