У Кропивницькому відкрився сезон літературних салонів: “Імператор залізних строф” – поет–воїн Євген Маланюк

П'ятниця, 3 лютого 2017 18:43

Сьогодні, 3 лютого, в актовій залі гімназії імені Тараса Шевченка з великим успіхом стартував перший літературний салон у Кропивницькому. «Імператору залізних строф», Євгену Маланюку, якому цьогоріч відзначили 120 років від дня народження, присвятили перше свято поезії у Кропивницькому, учасників якого гостинно прийняла гімназія імені Тараса Шевченка.

У ціікавому літератрному заході взяли участь міський голова Андрій Райкович, начальник управління освіти міської ради Лариса Костенко, викладачі державного педагогічного університету імені В. Винниченка, студенти, учителі та учні закладів освіти міста.

- Сьогодні на мене покладено велику відповідальність висловити слова поваги наших містян, інтелігенції, молоді до нашого земляка, видатного українця, людини з великої літери — Євгена Маланюка, - відзначив під час відкриття літературного салону Андрій Райкович. - Я навчався у радянські часи, коли творчість письменників-патріотів не вивчалась у школах. Але вчитися ніколи не пізно, тому я поставив собі за мету ознайомитись з його творчістю. Почну із такого твору поета, як наприклад «П'ята симфонія». Ця поезія написана уже у зрілому віці, і в ній, очевидно, відображається вся життєва історія і мудрість митця.

Згадували цікаві моменти життєвого і творчого шляху Євгена Маланюка і ділилися ними з усіма присутніми такі відомі учені-літературознавці як Григорій Клочек та Володимир Панченко. Молодь із величезним зацікавленням слухала розповіді науковців, а потім і сама вразила старше покоління майстерною декламацією улюблених віршів поета.

Усі новини