У Кропивницькому відбулась мистецько-музейна акція «Музей на шляху до Європи»

Понеділок, 21 травня 2018 14:09

18–19 травня з нагоди міжнародних Дня музеїв та Ночі музеїв мистецько-музейну акцію «Музей на шляху до Європи» провели міські музеї Кароля Шимановського та Генріха Нейгауза, що знаходяться в приміщенні Музичної школи №1 ім. Г.Г.Нейгауза.

Акція розпочалася 18 травня з відкриття виставки «Жінки незалежності. Їхній внесок у розбудову Польщі», підготовленої Музеєм історії Польщі у Варшаві, Польським Інститутом у Києві та Музеєм музичної культури ім. К.Шимановського. Метою виставки є презентація участі жіноцтва – нарівні з чоловіками – у боротьбі за незалежність: тема надзвичайно актуальна для сьогоднішньої України. Виставка є свідченням того, що не було б незалежної, сильної та міцної Польщі без активної участі багатьох поколінь польок, які мужньо зносили турботи щоденного життя за 123 роки неіснування Польщі як держави (1795–1918), Другої світової війни та комуністичного поневолення (1945–1990). Виставка приурочена також до Дня матері в Україні та Польщі (26 травня), вона триватиме протягом місяця у холі 2 поверху Обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.Чижевського.

19 травня від 10 до 16 години музеї К.Шимановського та Г.Нейгауза взяли участь у роботі польського містечка в Ковалівському парку в рамках Єврофесту, проводили виставки, майстер-класи, квести тощо. Надвечір розпочалась концертна програма на подвір’ї Музичної школи №1 ім. Генріха Нейгауза (вул. Чміленка, 65). З 18 до 20 години виступали учні й викладачі Музичної школи №1 ім. Г. Ґ. Нейгауза, від 20 до 21 – фольклорний ансамбль музичного коледжу та фольклорний гурт «Млиночок», який залучив глядачів до веселих розваг.

Після 21 години розпочався концерт на балконі школи за участі солістів-скрипалів, студентів музичного коледжу й учнів музичної школи № 2 ім. Ю.Мейтуса. Кульмінацією «Ночі музичних музеїв» став виступ Камерного оркестру музичного коледжу під керівництвом заслуженого діяча мистецтв України Наталії Хілобокової, який тривав до 23-ої години.

До, під час і після проведення концертної програми музеї Кароля Шимановського і Генріха Нейгауза відвідало кількадесят відвідувачів, звичайно, безкоштовно. Крім того, співробітниця музею Олена Классова провела екскурсію вулицями Кропивницького за новим туристичним маршрутом для 50 кропивничан і гостей міста.

Почесним гостем Дня і ночі музеїв був Генеральний консул, керівник Консульського відділу Посольства Республіки Польща у м. Києві пан Томаш Дедерко.

Усі новини