У Кропивницькому в музеї О.О. Осмьоркіна відкрилася виставка декоративно-прикладного мистецтва

Понеділок, 19 березня 2018 13:41

            «Традиції та новаторство в декоративно-прикладному мистецтві Кіровоградщини» - таку назву має виставка, нещодавно презентована в художньо-меморіальному музеї Олександра Осмьоркіна в Кропивницькому. Її експозицію складають мистецькі доробки відомих художників, які є лауреатами обласної премії в галузі архітектури, геральдики та вексилології і декоративно-прикладного мистецтва імені Якова Паученка в номінації «декоративно-прикладне мистецтво».

            Слід зазначити, що ця мистецька премія заснована була в 2002 році, але вручення її відбулося в 2003-му. Тому і виставка, і підготовлений музеєм тематичний буклет присвячені 15-річчю відзначення перших лауреатів премії. Нагородження відбувалося зазвичай 1 липня - у День архітектури України, але з цього року згідно з відповідним рішенням обласної ради урочистості проходитимуть 21 березня - у день народження архітектора Якова Паученка.

            Тож, саме до 162-ї річниці з дня народження талановитого архітектора Якова Паученка і влаштована ця досить колоритна виставка, в експозиції якої представлено понад двадцять творів декоративно-прикладного мистецтва з музейної колекції -  заслуженого художника України Нелі Фірсової, заслуженого майстра народної творчості України Олександри Пренко, членів Національної Спілки художників України Марії Церни, Юрія Гончаренка, Ольги Коломієць, Лариси Кулініч, Миколи, Сергія та Олександра Фірсових, а також членів Національної Спілки майстрів народного мистецтва України Лариси Гарбузенко та Валентини Добровольської, які виконані в різноманітних техніках: кераміка, батик, декоративне шитво, витинанка, килимарство, вишивка та авторській, що яскраво відображають творчість митця. Кожен з них є своєрідною, неординарною творчою особистістю з індивідуальним художнім почерком. Маючи значний мистецький досвід та особливий погляд на світ, своєю творчістю вони впливають на розвиток декоративного мистецтва нашого степового регіону, адже більшість є викладачами вищих навчальних закладів, керівниками гуртків дитячої та юнацької творчості, передаючи свої знання та вміння наступним поколінням.

            Як зазначає в буклеті виставки мистецтвознавець, заслужений художник України Андрій Надєждін: «Всіх художників, які професійно займаються декоративно-прикладним мистецтвом, незалежно від жанру об’єднує стремління до відродження старовинних традиційних технік та мистецької мови і в той же час пошук шляхів єднання сталої народної традиції з новими формами виразності, адаптації до техногенної сучасності з найменшими втратами творчих досягнень, що вже стали класикою».

            Запрошуємо всіх мешканців та гостей міста завітати до музею і насолодитися розмаїттям доробків майстрів сучасного українського декоративного мистецтва.

 

Чернова Віта, директор

художньо-меморіального

музею О.О.Осмьоркіна

 

Усі новини