У Кропивницькому готуються до весняного сніготанення і пропуску повеневих вод

П'ятниця, 24 лютого 2017 15:36

Гідрометеорологічна ситуація та забезпечення безаварійного пропуску талих і повеневих вод в весняний період 2017 року територією Кропивницького стали головними питаннями порядку денного чергового засідання міської комісії з питань техногенно – екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій під головуванням заступника міського голови Олександра Мосіна сьогодні, 24 лютого.

- Незважаючи на відсутність, на перший погляд, у місті великих природних водойм, так би мовити, безводність округи, місто знаходиться під постійною загрозою підтоплення, - відзначив під час засідання начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міської ради Сергій Коваленко. - Фактором загрози є водозбори річок Інгул, Сугоклея, Грузька – чиї води проходять територією міста, поверхневі води Біянки та 16 струмків і потічків, які на сьогоднішній день, перебувають практично в меженному, або дрімаючому стані, але у весняний час стають носіями підвищеної водності.

За висновками начальника управління, основною причиною паводкової небезпеки є пікові витрати води по річкам Інгул та Сугоклея, які практично співпадають у часі (пік паводку р. Сугоклея проходить на 1,5 – 2 дні раніше піку паводку р. Інгул) і те, що їхні русла з’єднуються в один потік в межах міста.

Також високу весняну повінь для міста несе гідрографічний стан двох річок – Біянки та Сугоклеї, гирла яких, у природних умовах спрямовані, у течію р. Інгул (і до 1985 року їх течії були спрямовані проти течії річки Інгул чим створювати підпір води).

В основному управління пропуском паводку через територію міста здійснюється почерговим скидом об’ємів талих вод: в першу чергу відкриваються щитові затвори водоскиду ставка в парку "Перемоги" на р. Сугоклеї, в другу – затвори на гідроспоруді ТЕЦ на р. Інгул.

Враховуючи метеорологічні умови і прогнози, а також стан рівнів води в заплавах цих річок в подальшому здійснюється маневрування на обох водоскидах почергово.

Також небезпекою при пропуску паводкових вод територією міста є сам характер утримання русел річок. Частина русел річок замулені, зарослі трав'яною та чагарниковою поростю, що значно знижує їхню пропускну можливість.

- Так у цифрах пропуск паводкових вод приблизно виглядає наступним чином. Необхідно пропускати через місто 60 м3/сек води, можемо пропустити, з урахуванням проведених робіт по розчистці - 40 м3/сек. А додаткові 20 м3/сек – це і є надлишкова вода, яка може створювати загрозу паводку.

За результатами розгляду інформації, Комісія затвердила План загальноміських заходів по запобіганню підтопленню території міста та контролю за пропуском талих і повеневих вод в зимово-весняний період 2017 року.

Відповідно до прийнятого Плану, у міській раді буде відкрите чергування міського штабу з ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру в кімнатах № 415, 416 (тел. 22-86-20, 22-86-22). По руслах річок на території Кропивницького будуть виставлені сім постів спостереження за рівнем води та визначені відповідальні за інформування міського оперативного штабу.

До 10 березня будуть уточнені списки автомобільної техніки, яку планується залучати до евакуаційних заходів та перелік ліжко-місць для евакуйованих та визначені місця їх харчування на період тимчасового проживання.

- Цьогоріч місто почувається набагато впевненіше перед початком періоду сніготанення, - підкреслив Олександр Мосін. – Капітально відремонтовані гідроспоруди біля Михайлівського мосту дають можливість нам ефективніше маневрувати пропуском талих і повеневих вод, що суттєво зменшує загрозу підтоплень. Серед головних завдань на поточний рік ми ставимо перед собою подальше розчищення русла Інгулу від вулиці Кропивницього до вулиці Херсонської.

Усі новини