У Кропивницькому дошкільні навчальні заклади продовжують ретельну підготовку до прийому дітей

П'ятниця, 29 травня 2020 16:19

Дошкільні навчальні заклади Кропивницького активно готуються до прийому своїх маленьких вихованців після понад двомісячного карантину. Яким чином  відбуватиметься повернення малюків у групи та як триває підготовка дитячих садочків до відновлення своєї діяльності, сьогодні, 29 травня, продемонструвала начальниця управління освіти міської ради Лариса Костенко на прикладі ДНЗ №27 “Ягідка”.

Відразу за воротами садочку вихованців зустрічатимуть вихователі та медична сестра. Дітям контролюватимуть температуру дистанційними пірометрами, закупленими коштом управлінням освіти. Всі показники записуватимуть до журналу. У разі, якщо у дитини зафіксують підвищену температуру, вихованця не пускатимуть до закладу. Загалом, протягом дня температуру мірятимуть що чотири години. Також малюкам оброблятимуть руки антисептиком. Є в наявності у кожного садочка і індивідуальні засоби захисту: маски, бахіли, сухі паперові серветки, якими буде зручно користуватись дітям дошкільного віку. Все закуплене, за словами Лариси Костенко, має необхідні сертифікати та є безпечним для дитячого здоров’я.

- Дітей зустрічатимуть вихователі на майданчиках, батькам заходити в групи не дозволятимемо, - повідомила Лариса Костенко, - Вхід в кожну групу буде окремий, з вулиці, щоб діти менше контактували один з одним. Орієнтовно в цьому садочку працюватиме 5 груп.

Кожен працівник ДНЗ вже приніс довідки про стан власного здоров’я від сімейного лікаря та заповнив спеціальну анкету, де поінформував про середовище, в якому він перебував під час карантину. А працівники віком 60+ поки перебуватимуть на самоізоляції, повідомила очільниця управління освіти. Ті, хто забезпечуватиме штатний режим роботи закладів, щодня контролюватимуть температуру тіла та вноситимуть дані до «журналу здоров’я».

У кожному садочку буде облаштований ізолятор. Його створили на випадок, якщо у дитини протягом дня погіршиться самопочуття та підніметься температура.

- Якщо дитина захворіла, ми її одразу переведемо в таку кімнату, - підкреслила медична сестра Оксана Кондратенко. - Викличемо батьків, і повідомимо її сімейного лікаря. Якщо ж стан буде серйозним, обов’язково терміново викликатимемо швидку допомогу. Також у нас є пересувні бактерицидні лампи, і ми, відповідно до інструкції, кварцуватимемо приміщення.

У всіх групах садочку прибрали килими та м’які іграшки. Залишили лише ті, які можна помити та обробити дезінфікційними засобами. Столи розставлені відповідно до дозволеної дистанції, за кожним столиком завжди сиділи по 4 — 6 дітей, тепер по двоє. Ліжечка теж на передбаченій карантинними нормами  відстані.

- Іграшки з дому приносити не можна, - наголосила Лариса Костенко, - Вихователі визначатимуть, чим зайняти і розважити малюків: читатимуть казки, співатимуть і декламуватимуть. Більшість часу діти проводитимуть на вулиці, на свіжому повітрі.

Приміщення, де перебуватимуть діти, будуть ретельно оброблені і продезінфіковані. Лариса Костенко також звернула увагу, що в садочках є спеціальні контейнери групи Б, де збиратимуть використані захисні засоби. А утилізуватиме їх організація, з якою міське управління освіти уклало угоду.

Наразі спеціально створена комісія управління освіти уважно вивчає, чи дотримано в садочках всі вимоги, відповідно до постанови головного лікаря МОЗу, передбачені перед відкриттям закладів. Тож, якщо дозволятиме епідситуація, а комісія ТЕБ та НС надасть необхідний  дозвіл, садочки відкриють двері для дітей.

Усі новини