У Кропивницькому 91% дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, охоплені сімейними формами виховання

Понеділок, 20 листопада 2017 18:03

Робота служби у справах дітей виконавчого комітету міської ради Кропивницького щодо соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування стали головними темами обговорення на апаратній нараді міського голови сьогодні, 20 листопада.

- Однією з основних засад державної політики щодо соціального захисту дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, є захист майнових, житлових та інших прав та інтересів таких дітей, у тому числі запобігання соціальному сирітству та охоплення дітей сімейними формами виховання, - відзначила керівник служби Тетяна Тимоховська.

За інформацієюТетяни Тимоховської, служба у справах дітей забезпечує:

  • неухильне виконання вимог законодавства щодо соціального захисту дітей, насамперед дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, зокрема своєчасного виявлення таких дітей, надання їм статусу дитини – сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування;
  • пріоритетність права дитини на сімейне виховання, розвиток сімейних форм виховання дітей - сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (усиновлення, опіка та піклування, прийомні сім»ї та дитячі будинки сімейного типу);
  • захист особистих, майнових та житлових прав дітей;
  • вжиття інших заходів щодо охорони дитинства, передбачених законодавством України.

Станом на 20 листопада 2017 року на первинному обліку служби у справах дітей перебувають 359 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, із них - 260 перебувають під опікою /піклуванням громадян, 43 - влаштовані до прийомних сімей, 20 - до дитячих будинків сімейного типу. 4 - тимчасово влаштовані в родини громадян (подальша опіка), 14 - у дитячий будинок сімейного типу «Наш дім», 18 перебувають у закладах для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування.

- Таким чином до сімейних форм виховання влаштовано 327 дітей, що складає 91 % від загальної кількості дітей,- підкреслила керівник служби. - Враховуючи, що сімейні форми виховання є пріоритетними, і державна політика направлена на скорочення інституту інтернатних закладів, протягом 7 останніх років у Кропивницькому кількість дітей влаштованих до сімейних форм виховання зросла із 60% до 91 %.

У той же час, протягом року у Кропивницькому виявлено 33 дитини, які залишились без батьківського піклування. Згідно із рішеннями виконавчого комітету міської ради дітям надано статус дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Як повідомила Тетяна Тимоховська, із числа виявлених дітей 3- усиновлено, 23 влаштовано в сім’ї опікунів/піклувальників, одна дитина тимчасово влаштована в сім’ях громадян, до комунального закладу «Дитячий будинок «Наш дім» влаштовано 3 дитини, до комунального закладу «Кіровоградський обласний спеціалізований будинок дитини нового типу» - 3 дитини.

У 2017 році зареєстровано 22 кандидата в опікуни (піклувальники), 16 кандидатів в усиновлювачі, 2 подружні пари висловили бажання створити прийомні сім'ї.

- У Кропивницькому вже функціонують 29 прийомних сімей, в яких виховується 42 дитини, та 4 дитячих будинки сімейного типу, в яких виховується 24 дитини, - звернула увагу начальник служби у справах дітей. – Такі прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу перебувають під соціальним супроводом Кропивницького міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

За умовами утримання та проживання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які влаштовані в сім’ї опікунів, піклувальників, прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу, ведеться постійний контроль. У 2017 році проведено 173 обстеження умов проживання 245 дітей. Під час відвідувань родин опікунам і піклувальникам, батькам-вихователям, прийомним батькам надаються рекомендації, консультації, поради щодо належного утримання дітей, проводиться профілактична робота щодо попередження жорстокого поводження з дітьми, формування гармонійних відносин в родинах.

У місті забезпечені нарахування та своєчасність виплат державної соціальної допомоги, відповідно до Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми», та державної соціальної допомоги і грошового забезпечення, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 31 січня 2007 року № 81 «Про затвердження Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях за принципом «гроші ходять за дитиною».

Усі новини