У Кропивницькому 120-річчя письменника Івана Микитенка відзначили презентацією книги спогадів про нього

Субота, 9 вересня 2017 12:26

8 вересня у Центральній міській бібліотеці Кропивницького відбулася презентація книги спогадів про письменника та драматурга Івана Микитенка. У заході, присвяченому 120-річчю від дня народження видатного письменника і нашого земляка, взяли участь заступник міського голови Наталія Дзюба, літературознавець, син драматурга Олег Микитенко, голова обласної спілки письменників України Василь Бондар та ініціатор зустрічі - депутат міської ради Вадим Дрига.

Збірка "Я була щаслива з тобою" - це спогади сина Олега Микитенка та померлої дружини Зінаїди Краян (Микитенко). Книга писалася роками як родинний обов'язок розповісти світові про чоловіка і батька, який став жертвою більшовицького режиму.

Під час зустрічі про нелегке життя письменника, роки навчання, військову службу, роботу медиком, творчість та загадкову смерть розповідав Олег Микитенко. Чоловік згадував, як йому доводилось шукати відомості про батька, бо у документах тодішнього КДБ значилося, що в ніч з 17 на 18 жовтня знайдено тіло на 15 кілометровому шосе (біля Биківні) невідомої людини. І як з'ясувалося пізніше, документи, знайдені у кишенях загиблого, вказували на особу Івана Микитенка.

- В правоохоронних органах стверджували, що це було самогубство, - розповідав Олег Микитенко. - Але є низка факторів, які заперечують цю версію. Ймовірно, що Іван Микитенко став однією з перших жертв радянської системи.

У свою чергу очільник обласної спілки письменників Василь Бондар зазначив, що історія літератури ще не все сказала про творчість письменника, а критика ще згадає про нього.

Збірка спогадів про Івана Микитенка була видана за кошти міського бюджету. Більшість примірників книги було передано у міські бібліотеки. І хоча творчість письменника поки не вивчається у шкільній програмі, але вчитель може запропонувати учням твори Микитенка для прочитання на уроках літератури рідного краю.

Зустріч із нащадком видатного письменника і драматурга завершилась автограф-сесією Олега Микитенка.

Усі новини