Триєдине завдання для Кропивницького: зниження тарифів, тепломодернізація і квартири для учасників АТО

Четвер, 26 грудня 2019 17:26

Перед міською владою Кропивницького постали нові виклики. Розпочинається пошук шляхів вирішення важливих соціальних питань, над якими працюватиме команда очільника міста вже найближчим часом. Про нові завдання від Президента України за результатами засідання Ради розвитку громад і територій  повідомив міський голова Кропивницького Андрій Райкович під час наради з керівниками виконавчих органів міської ради сьогодні, 26 грудня.

- Якщо хтось вважає, що від 25 грудня можна вже спокійно починати святкувати, то він глибоко помиляється, налаштовую всіх на  робочу ділову атмосферу, - відзначив у вступному слові міський голова. - У форматі Ради під головуванням президента ми працювали вперше і завдання,  які ми отримали від керівництва держави, є серйозними, відповідальними, а від того мають виконуватися вже на сьогодні. Під час засідання Ради президент, прем'єр-міністр, профільні міністри порушили низку питань, надзвичайно  актуальних у сьогоднішньому порядку денному розвитку територій. Це - реалізація муніціпальних проєктів з енергоефективності, оптимізація тарифів на теплопостачання та забезпечення житлом ветеранів АТО/ООС, воїнів-інтернаціоналістів і внутрішньо-переміщених осіб.

Кропивничани добре знають вагу питання теплової модернізації житлового фонду в обласному центрі, адже розбалансована система теплозабезпечення, велика протяжність і висока зношеність мереж, спеціалізація ТЕЦ на вироблення електроенергії, а не  на генерацію теплової енергії, є одними з найбільших проблем сьогодення обласного центру, які до того ж посилюються нещодавнім приєднанням орендованого цілісного майнового комплексу найбільшого теплогенеруючого підприємства міста до КП «Теплоенергетик» разом із взятими на себе багатомільйонними борговими зобов’язаннями.

За таких умов зрозуміло, що комунальна теплоенергетика у Кропивницькому є дотаційною з міського бюджету і такі дотації обчислюються десятками мільйонів гривень. Разом із тим, завдання центру однозначне: в оперативному порядку скоригувати тарифи на тепло, відповідно до запроваджених знижок ціни на газ.

- Країна вже  почула про укладені газові угоди, люди знають, що актуальна ціна на газ наразі не 8 300, а 6200-6300 гривень за тисячу кубометрів. Тому люди і сподіваються на справедливу знижку саме в цьому сегменті ціноутворення, - наголосив Андрій Райкович. - Зауважу, що і президент, і профільна пані міністр вимагають від керівників територій, від міських голів цей процес не затягувати. У платіжках за грудень, які прийдуть у першій половині січня наступного року, має бути вже зменшена ціна, актуальна для місцевого тепловиробника.

Міський голова поставив чітку вимогу перед профільними заступниками, керівниками виконавчих органів, комунальних підприємств оперативно обрахувати реальні тарифи на послуги теплопостачання, узгодити з юристами процедуру оприлюднення і ухвалення відповідних рішень виконавчим комітетом, а якщо потрібно – то і міською радою.

Одночасно, головне управління ЖКГ також негайно збере керівників управляючих компаній і поставить перед ними жорстку вимогу - до Нового року на дошці оголошень кожного під'їзду багатоповерхівок мають бути розміщені  оголошення: злісним неплатникам комунальних послуг, у тому числі послуг теплопостачання, із зазначеними номерами квартир,  негайно погасити борг. Реальність сьогодні  така, що необхідно вчасно і у повному обсязі розраховуватися  за отримані послуги.

Наступним, не менш важливим моментом, є якісна, фахова підготовка муніципального проєкту з термомодернізації житлового фонду.

- Уряд, профільне міністерство закликає міста негайно долучитися до цієї роботи, щоб встигнути стати частиною масштабного пілотного процесу, - підкреслив міський голова. – Важливо, що термомодернізація всього житлового фонду країни буде здійснюватися, зокрема, і через співпрацю територій з Державним фондом енергоефективності.  Наступного року Фонд вже розраховує скерувати на такі проекти близько 6 мільярдів гривень.

Умови долучення до перспективного проєкту не прості: необхідні  певні фінансові гарантії міської ради, забезпечення раціонального адміністрування процесу, і, головне - потрібно  швидко і якісно розробити і обрахувати проєкт. В пілот можуть потрапити тільки 10 міст зі всієї України.

- Моє завдання департаменту з питань економічного розвитку, торгівлі та інвестицій, головному управлінню ЖКГ, фінансовому управлінню - до Нового року детально проаналізувати нашу участь в пілотному проекті, наші гарантійні можливості, а також будинки - кандидати від ОСББ і комунального сектора.

При цьому, міський голова вчергове наголосив на необхідності активнішого  розвитку ОСББ у Кропивницькому, як сучасних форм управління багатоповерхівками,  під які пропонуються програми фінансової підтримки, комфортних кредитів з державних та інвестиційних фондів.

- У нас є позитивні приклади ОСББ, є вже порівняно добротно тепломодернізовані багатоповерхівки. Визначайтесь, зважте всі наші можливості і не чекаючи манни небесної – готуємось до участі у пілотному проєкті на встановлення індивідуального теплопункту, заміну дверей, вікон і частини мереж, - попередив Андрій Райкович. – До того ж, теплосанація для нас не є чимось міфічним. Ми почали цей проєкт з найбільших шкіл міста. Все, що капітально ремонтуємо, проводимо реконструкцію - все виконуємо із врахування вимог енергозбереження. Але це великі затрати, тому постане питання зуміти переконати мешканців будинків, довести необхідність депутатам, нарешті, винайти ресурс у бюджеті і правильно адмініструвати цей процес, щоб потрапити в пілотний проєкт.

Ще одне завдання - забезпечення житлом ветеранів АТО і ООС, воїнів-інтернаціоналістів,  а також внутрішньо - переміщених осіб. Це велика соціальна проблема. В Україні до цього часу 8 тисяч «афганців» стоять у черзі на житло. Існують відповідні державні програми, згідно з якими учасники бойових дій, інваліди війни І і ІІ групи мають отримувати квартири пріоритетно. Проте реалії значно складніші.

Президент і урядовці наголосили під час зустрічі, що до діючих програм необхідно розробити Державну програму будівництва соціального житла і механізми прийнятного житлового кредитування.

У той же час, необхідно максимально використати усі наявні резерви:  до кінця січня проаналізувати  перелік існуючих недобудов чи можливих майданчиків, де можна звести таке житло.

- Отже, моє оперативне завдання відділу житла: проаналізувати наявні черги на житло, особливо наявність у  них інвалідів І і ІІ групиафганців, ветеранів АТО, внутрішньо – переміщених осіб. За попередніми даними, станом на сьогодні маємо у черзі  до 100 «афганців», до 10 – інвалідів, більше 300 учасників АТО. Із 1500 зареєстрованих внутрішньо переміщених осіб,  близько 10  теж мають статус інвалідів війни. Що ми можемо запропонувати, чи які ми бачимо механізми вирішення цієї проблеми? Запрошуємо до себе в гості власників тих компаній, які зводять житло в місті на продаж і пропонуємо їм стати учасниками соціально-гуманітарного проєкту, наприклад, “Житло захисникові” чи “Квартира герою”. Відсотки, умови можна обговорювати. Підготуємо звернення до бізнесу: є завдання глави держави, є позиція міста. Сідаймо і обговоримо, як можна взаємодіяти, - запропонував міський голова.

Головне, розбудити реальну зацікавленість, а не запакувати цю роботу в папери і нічого практичного не напрацювати, переконаний Андрій Райкович. Але місто обов’язково справиться із поставленим перед ним завданням. В останні роки його історії були не менш серйозні виклики і міська влада завжди знаходила шляхи розв’язання актуальних для громади питань.

Усі новини