Тетяна Тимоховська: захист прав дітей – пріоритетне завдання міської влади Кропивницького

Середа, 17 лютого 2021 10:23

На обліку управління з питань захисту прав дітей Кропивницької міської ради  у 2020 році перебувало 114 дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах. Їхні батьки неналежним чином виконують свої батьківські обов’язки щодо забезпечення належних умов навчання, виховання, утримання дітей.

Про це повідомила начальник управління з питань захисту прав дітей Тетяна Тимоховська під час свого звіту за результатами виконання бюджетних програм 2020 року у вівторок, 16 лютого. Загалом, у місті Кропивницькому проживають 42 638 дітей.

З метою виконання покладених на управління завдань, розроблено та забезпечено функціонування трьох бюджетних програм: «Керівництво і управління у сфері захисту прав дітей», «Заходи державної політики з питань дітей та їх соціального захисту», «Проектні, будівельно-ремонтні роботи, придбання житла та приміщень для розвитку сімейних та інших форм виховання, наближених до сімейних, та забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа».

На забезпечення виконання даних бюджетних програм у 2020 році передбачено 6 410,60 тис.грн з них використано 6352,2 тис.грн.

Бюджетна програма «Керівництво і управління у сфері захисту прав дітей»  має  високу ефективність. Вона спрямована на захист прав, свобод і законних інтересів дітей  на місцевому рівні.

Метою бюджетної програми «Заходи державної політики з питань дітей та їх соціального захисту»  є забезпечення надання соціальних послуг дітям, які опинились у складних життєвих обставинах, та забезпечення соціально-правового захисту дітей.

У рамках програми забезпечено проведення акції «Готуємо дітей до школи» з нагоди Дня знань для дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, відзначення  Дня усиновлення, Дня матері та Дня сім'ї, забезпечено проведення профілактичних рейдів по виявленню дітей, які займаються бродяжництвом, жебракуванням, рейдів по обстеженню умов проживання дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, виготовлено та розповсюдження інформаційно-методичні матеріали з питань захисту прав дитини, виготовлено друковану продукцію, білборди з метою популяризації сімейних форм виховання дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування.

- Управлінням здійснюються дієві заходи впливу на батьків. З метою перевірки умов утримання та виховання дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, проведено 107 профілактичних рейдів, під час яких з батьками проведено профілактично-роз’яснювальну роботу. До органів внутрішніх справ  направлено 13 клопотань про притягнення батьків до адміністративної відповідальності за неналежне виконання батьківських обов'язків. До судів міста направлено 13 позовів щодо позбавлення батьківських прав та відібрання дітей від батьків без позбавлення батьківських прав, - відзначила Тетяна Тимоховська.

Управлінням протягом року здійснювалась робота  з неповнолітніми, які скоїли кримінальні правопорушення. Під час  спільних профілактичних рейдів з’ясовувались причини та умови, які призвели до скоєння дітьми правопорушень, проводилась робота з метою недопущення повторного їх  скоєння.

Працівниками управління при безпосередній загрозі життю та здоров'ю дітей, здійснювались заходи щодо негайного відібрання дітей від батьків. Так, у 2020 році прийнято три рішення виконавчого комітету про негайне відібрання 4 дітей від 3 батьків.

Залишається гострою проблема соціального сирітства, коли при живих батьках діти залишаються без  батьківського піклування. Протягом 2020 року в закладах охорони здоров’я, розташованих та території міста, батьками залишено 4 немовлят. Управлінням вжито заходи соціально-правового захисту дітей, згідно з чинним законодавством. 

На період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин діти влаштовуються в сім’ю патронатного вихователя.

У 2020 році  утворено ще одну патронатну сім’ю. Загалом у місті функціонує три сім’ї патронатних вихователів, у яких протягом року на вихованні перебувало  11 дітей. Після закінчення терміну перебування дітей у патронаті всі діти влаштовані до сімейних форм виховання.

За словами начальника управління, у місті Кропивницькому функціонує 27 прийомних сімей, в яких виховується  38 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування.

У 2020 році створено та забезпечено функціонування одного дитячого будинку сімейного типу. Загалом у місті функціонує чотири дитячих будинків сімейного типу, в яких на даний час виховується 36 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування. Всі прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу перебувають під контролем управління.

Протягом 2020 року управлінням виявлено 46 дітей, які залишились без батьківського  піклування. Дітям надано статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, що гарантує отримання ними пільг, передбачених законодавством. До сімейних форм виховання влаштовано 39 дітей.

Одним із пріоритетних напрямків роботи Управління є захист житлових прав дітей. Жилі приміщення не можуть бути відчужені без отримання згоди від органу опіки та піклування, яка надається лише у разі гарантування збереження права на житло.

За результатами роботи місцевої комісії, функціонування якої забезпечує управління,  погоджено виплату грошової компенсації за кошти субвенції з державного бюджету 10 особам з числа дітей-сиріт для придбання житла.

- Усиновлення є пріоритетною формою влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. На території міста Кропивницького проживає 149 сімей, які усиновили 165 дітей, - відзначила Тетяна Тимоховська. - На первинному обліку управління перебуває 382 дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування.  З них до сімейних форм виховання влаштовано 342 дитини, що складає 89,5 % від загальної кількості дітей.

Бюджетна програма «Проектні, будівельно-ремонтні роботи, придбання житла та приміщень для розвитку сімейних та інших форм виховання, наближених до сімейних, та забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа» направлена на забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та приміщеннями дитячих будинків сімейного типу.

На виконання заходів Програми у власність територіальної громади міста придбано житловий будинок в якому функціонує новостворений дитячий будинок сімейного типу, до якого на виховання влаштовано 9 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування,  розповіла начальник управління.

Усі новини