Спецінспекція Кропивницького попереджає «металістів»: територія захоронення радіоактивних відходів перебуває під цілодобовим контролем

Вівторок, 12 вересня 2017 14:04

Металеві вандали, шукачі легкої наживи не полишають спроб дістати  брухт на території захоронення радіоактивних відходів у глиняному кар’єрі “Веселівське родовище» біля Кропивницького. Нехтуючи безпекою людей, своїм здоров’ям,  07 вересня вони спробували вдруге за останній час копати метал в зоні, промаркованій знаками «Радіаційна небезпека».

            Оперативно спрацювала спецінспекція міста. Як повідомив її начальник Андрій Максюта, після дзвінка громадських помічників – інформаторів, які стежать за під’їздами до кар’єру цілодобово, на місце розкопок миттєво прибули представники спецінспекції та СБУ. Не забарилася цього разу і поліція. На порушників складені протоколи, вони затримані, а їхні знаряддя – лопати, кирки, металошукачі та легковий автомобіль вилучені, як речові докази.

            - На жаль маємо сумну тенденцію, - відзначив Андрій Максюта. – Знаходяться люди, які виправдовують свою поведінку скрутним матеріальним становищем і лізуть у це радіоактивне пекло не розуміючи, що після такої роботи необхідно буде довго і дороговартісно лікуватися. Одночасно створюється загроза і для мешканців міста.

            Андрій Максюта попередив усіх нерадивих «металістів» про повний контроль за пересуванням на території радіоактивного захоронення: тут виставлені попереджувальні знаки, здійснює рейдові патрулювання поліція, чергують громадські активісти. Тож у всіх любителів авантюри немає жодного шансу нажитися на небезпечних відходах.

            Беззастережно дотримуватися чинного законодавства мають і всі підприємці, що займаються скупкою металевого лому.

            - Сьогодні такий вид діяльності, на жаль,  не потребує ліцензії, але всі мають усвідомлювати свою відповідальність перед людьми і законом, - наголосив Андрій Максюта. – На кожному приймальному пункті є дозиметр і не складно перевірити метал на радіоактивність. А всі оборудки рано, чи пізно викриваються – таємне завжди стає відомим і доводиться нести відповідальність.

            За фактом спроби проведення земляних робіт на радіоактивному могильнику управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення направило інформацію до Державної інспекції ядерного регулювання України.

            Питання перезахоронення радіоактивних відходів у безпечне місце є державною проблемою, звернув увагу  начальник управління Сергій Коваленко. Відповідно, вирішувати її необхідно на державному рівні, використовуючи державний фінансовий ресурс.

            Одночасно. Сергій Коваленко поінформував кропивничан, що,  відповідно до проведеної експертизи, рівень радіоактивного випромінення на території міста не перевищує природного фону. Не містить небезпеки і територія захоронення у нерозритому стані. Але, якщо тільки порушується цілісність верхнього шару грунту, радіоактивна небезпека підвищується у рази.

            Остаточно перезахоронення відходів може бути здійснене вже наступного, 2018 року, висловив припущення Сергій Коваленко.

 

Усі новини