Шлях до безбар’єрності: у Кропивницькому проаналізували досвід роботи інклюзивної літньої школи «Квітка – Семицвітка»

Четвер, 26 серпня 2021 12:02

У Кропивницькому продовжується насичена подіями «Освітянська декада». У середу, 25 серпня,  в рамках програми «Інклюзія: шлях до безбар’єрності. Всі діти рівні» відбулася зустріч представників міської влади: заступника міського голови Сергія Колодяжного, начальника управління освіти Лариси Костенко та заступника начальника управління молоді та спорту Катерини Черкасської з членами громадської організації батьків «ОЖИНА» та фахівцями Інклюзивно – ресурсного центру  №1.

- Це був нетрадиційний формат, метою якого було підбиття позитивних підсумків літнього оздоровлення дітей з особливими освітніми потребами, а саме літньої школи «Квітка-Семицвітка», - відзначив Сергій Колодяжний. -  Проєкт інклюзивної літньої школи «Квітка-семицвітка» успішно реалізується за підтримки міської влади вже сьомий рік поспіль. Він допомагає не лише створити сприятливе середовище для комфортного і змістовного відпочинку та оздоровлення дітей з особливостями в розвитку, а й провести підсумковий корекційний етап за навчальний рік, побачити здобутки дітей та ті сторони, які потребують подальшого розвитку.

Необхідно відзначити, що літня школа проходила з дотриманням усіх санітарних норм та протиепідемічних заходів. Тут вдалося організувати корекційний процес та оздоровити дітей, незважаючи на всі  поточні труднощі.

- Літня школа дала змогу оздоровити та надати корекційну допомогу 30 дітям з особливими освітніми потребами. Це був час відпочинку та плідної роботи для дітей та їх батьків на березі Чорного моря, в селищі Приморське Херсонської області, - повідомила директор ІРЦ Олена Дорошенко. -  Тиждень виявився насиченим ігровими заняттями,  лікувальною фізкультурою, логоритмікою та підготовкою до заходів, але, крім того, купанням у морі та відпочинком. Діти, що мають мовні порушення, пройшли курс логопедичного масажу. Учасники таборівки разом з батьками відкривали Олімпійські ігри та несли олімпійський вогонь, пробігли марафон, готували та показували театралізовані казки, ходили в похід зі смачною кашею, зустрічали та проводжали сонце, брали участь у квесті, показували свої мистецькі таланти та багато-багато іншого.

Думка батьків щодо функціонування табору є дуже важливою для фахівців ІРЦ, адже лише спільно можна досягти результатів, рухатися вперед і при цьому робити дитинство наших дітей щасливішим.

 - Літнє оздоровлення у форматі табору "Квітка-семицвітка" для мого сина відбувалося вже всьоме, - поділилася  мама дитини Аліна Степаненко. - Щороку це є своєрідним екзаменом на самостійність, "дорослість", перевіркою зробленої роботи протягом навчального року. Хочу зазначити, що для дітей з розладами аутистичного спектру канікули не можуть бути суцільним відпочинком і байдикуванням. Канікули є іншою формою процесу навчання і корекції, більш гнучкою, ненав'язливою, так би мовити, природньою. Це можливість у середовищі, дружньому до дитини з РАС, провести час з іншими дітьми, проявити себе і свої здібності, поспілкуватися, отримати той досвід соціальної взаємодії  та комунікації, якої зазвичай бракує дітям з подібними особливостями розвитку. Важливим фактором є те, що таке оздоровлення відбувається за підтримки державних органів місцевого самоврядування та спеціалістів ІРЦ нашого міста. Така підтримка є суттєвою і ефективною, вона має вже свої добрі традиції і націлена на ефективні результати у майбутньому, майбутньому кожної дитини, яка потребує особливих умов для розвитку.

Усі новини