«Щедрий вечір» святкували у Кропивницькому в бібліотеці Д. Чижевського

Понеділок, 14 січня 2019 13:31

У Кропивницькому, в Обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Д. І. Чижевського щедрували. «Щедрий вечір» відкрився концертом-привітанням фольклорного гурту «Млиночок», створеного при Кропивницькому музеї музичної культури ім. К. Шимановського під керівництвом Олександра. Полячка.

Гостям свята заспівали рідні українські старовинні пісні – колядки, щедрівки, зібрані по далеких та близьких селах регіону: «Нова радість стала, яка не бувала», « Ой, у лузі калина», «Як у Віфлеємі», «Застеляйте столи та все килимами», «Прийшло Рождество, славіте його».

У цих піснях йдеться про Матір Божу, про «Вертеп», волхвів, пастухів, про царя Ірода та інших біблійних персонажів, які за традицією оспівуються у новорічних щедрівках. А ще виконавці побажали господарям та гостям «стільки книжечок, як в небі зірочок», «на печі калачів з ярої пшениці», щастя та здоров’я.

Весело та з гумором пройшов обряд ворожіння, на який запросили хлопців і дівчат, що завітали на гостини в бібліотеку. Учасники ансамблю жартуючи  напророчили «багато діточок, як у небі зірочок», багато грошенят, миру, добра, та всіляких гараздів на майбутній рік. Яскравим фіналом виступу стало спільне виконання відомої щедрівки «Добрий вечір, пане господарю…». Також музей музичної культури презентував невеличку виставку: «Фестивальні шляхи гурту «Віртуальне село», яка висвітлює творчий шлях гурту з початку 1980 років від самого заснування і до сьогодення.

Крім того, на гостей свята чекали виставки, майстер-класи, літературні читання, музичні кліпи, ворожіння, екскурсії, новорічні та різдвяні ігри, арт-програми, салон краси, дискотека, та багато інших цікавинок.

Усі новини