Розвиток пасажирського транспорту у Кропивницькому – пріоритетне завдання міської влади

Понеділок, 27 березня 2017 14:27

Виконання Програми розвитку міського пасажирського транспорту та зв’язку за 2016 рік та стан пасажирських перевезень міським електричним транспортом Кропивницькому стали головними питаннями порядку денного апаратної наради міського голови Андрія Райковича сьогодні, 27 березня.

За інформацією начальника управління розвитку транспорту та зв’язку Олександра Вергуна, ринок міських пасажирських перевезень забезпечує найбільш ефективне регулювання економічних процесів, зорієнтованих на задоволення потреб людини. Це повною мірою стосується транспортної системи, яка є базовою галуззю економіки та покликана задовольняти потреби населення і суспільного виробництва в перевезеннях.

У 2016 року міські автобусні маршрути загального користування обслуговувало 10 підприємств-перевізників:

КТ «Автолегіон – Варванської Ю.В.»;

ПП «ОЛІКС»;

ПП «УкрАвтоІнвест»;

ПП «Паритет Сервіс»;

ПП «СЕРВІСКОМ»;

ПП «Автобаз-Кіровоград»;

ФОП Кобченко В.В.;

ФОП Баркар С.М.;

ФОП Шаповалов А.О.;

ТОВ «Кіровоград-Євро-Транс».

- Майже всі ці підприємства мають власну виробничу базу, яка дозволяє здійснювати необхідний комплекс техніко-технологічних послуг щодо зберігання, технічного контролю, технічного обслуговування та ремонту транспортних засобів, медичного обстеження водіїв, наявності служби безпеки дорожнього руху, яка відповідає нормативним вимогам та законодавчим актам, - відзначив Олександр Вергун.

У Кропивницькому затверджена мережа автобусних маршрутів, до якої включено 44 маршрути загального користування (режим маршрутного таксі 33, звичайний режим руху 15). Реально працювали впродовж минулого року 36 автобусних маршрутів, з них:

* у звичайному режимі руху – 4 маршрути;

* у режимі маршрутного таксі – 32 маршрути.

Рухомий склад автобусів, здебільшого складається з автобусів марки БАЗ (близько 420 одиниць) пасажиромісткістю не більше 22 місць. Незначна частина (15 одиниць) представлена автобусами такої ж марки пасажиромісткістю 45 місць.

За даними Головного управління статистики у Кіровоградській області за 2016 рік підприємствами-перевізниками всього перевезено 20 523 200 пас., з них:

14 885 600 платних категорій;

5 637 600 пільгових категорій.

Олександр Вергун повідомив, що майже всі заплановані на 2016 рік заходи виконані повністю, а саме:

11 січня та 13 березня 2016 року було проведено конкурси з визначення перевізника на міським автобусних маршрутах;

- підприємством-перевізником ПП «УкрАвтоІнвест», що обслуговують міські маршрути № 5-а, 8, 11, 103, 126 обладнано транспортні засоби пристроями GPS - навігації (система працює на підприємстві);

- забезпечено перевезення пасажирів усіх пільгових категорій на автобусних маршрутах спеціальних регулярних рейсів до 28 садово-городніх товариств з 13 квітня по 16 жовтня 2016 року підприємствами - перевізникам, а саме: ТОВ«Кіровоград-Євро-Транс», ПП «Урса -Транс», ПП«Автобаз - Кіровоград», ТОВ «Автопан ЛТД», «Автомобільна база Кіровоградської обласної ради». Виконано 2692 рейси та відповідно відшкодовано кошти в сумі 347,0 тис. грн.;

- виплачена компенсація за перевезення пільгової категорії громадян, які скористалися безкоштовним проїздом міським електротранспортом в сумі 13553,9 тис.грн;

- забезпечено компенсацію пільг на користування послугами зв’язку управліннями соціального захисту населення міста при виконавчих комітетах Фортечної і Подільської районних у місті рад на суму 1246,0 тис. грн.;

- відшкодовано КФ ПАТ «Укртелеком» кошти за надані послуги інвалідам І та ІІ групи по зору (154 особи) за 50 % від абонентної плати за користування квартирними телефонами у сумі 35,0 тис.грн.;

- придбано 20 нових тролейбусів на міське комунальне підприємство «Електротранс» Кіровоградської міської ради» на суму 79785,0 тис.грн;

Одночасно повідомляємо, що захід по придбанню електротрнспорту із залученням коштів Фонду регіонального розвитку (тролейбуси - 2 од.) не виконано у зв’язку з відбором та реалізацією інвестиційного проекту зазначеним Фондом на 2017 рік.

Із 26 квітня 2016 року у Кропивницькому розпочало свою роботу новостворене міське комунальне підприємство «Електротранс» Кіровоградської міської ради.

Як повідомив Олександр Вергун, мережа електротранспорту у 2016 році у місті була представлена 3 тролейбусними маршрутами та обслуговувалася щоденно 18 тролейбусами.

На балансі комунального підприємства, зокрема рухомого складу, враховуючи виконання Програми розвитку міського пасажирського транспорту на 2016 рік знаходився 31 тролейбус, а саме:

20 одиниць марки «ДНІПРО» - 2016 року випуску;

5 одиниць марки «ЮМЗ» - 2004 року випуску;

1 одиниця марки «ЮМЗ» - 1994 року випуску;

5 одиниць марки «ЗіУ» - 1994 року випуску.

За 2016 рік роботи підприємства всього виконано роботи на 623,2 тис. км і перевезено 6624402 пас., з них:

- платної категорії 1202841 пас.;

- пільгової категорії (безплатно) 5421561 пас.

Підприємство отримало доходів від реалізації проїзних талонів 2123,8 тис. грн. та компенсації за перевезення пільгових категорій населення 9756,2 тис. грн.

Загальна сума доходів КП “Електротранс” за 2016 рік складає 12517,7 тис. грн.

Основні витрати підприємства складаються із:

- заробітна плата 6022,6 тис. грн.;

- оплата енергоносіїв 1845,1 тис. грн.;

- інші обов’язкові витрати пов’язані із забезпеченням функціонування підприємства 2377,7 тис. грн.

Заборгованість із виплати заробітної плати, нарахувань на заробітну плату та перед постачальниками на підприємстві відсутня.

Серд пропозицій щодо подальшого розвитку пасажирського транспорту у Кропивницькому, Олександр Вергун відзначив наступні:

- взяти на контроль організацію та проведення тендеру по закупівлі 20 нових автобусів у комунальну власність міста;

- розпочати підготовчу роботу щодо взяття на баланс КП «Електротранс» Кіровоградської міської ради» 20 автобусів, забезпечити наявний технічний персонал та водійський склад;

- посилити контроль за роботою міського пасажирського транспорту;

- забезпечити до кінця поточного року облаштування всіх транспортних засобів, що обслуговують міські маршрути електронною системою контролю за роботою автобусів;

- продовжити роботу щодо розвитку підприємства, відновлення роботи міських тролейбусних маршрутів, поліпшення надання послуг з перевезення пасажирів;

- продовжити розпочату роботу управлінням економіки з інвестиційної діяльності, зокрема щодо залучення інвестицій для розвитку та модернізації міського підприємства електротранспорту.

Міський голова Андрій Райкович під час апаратної наради відзначив, що міська рада дала сьогодні унікалну можливість провести всі необхідні підготовчі роботи із закупівлі великомісного пасажирського транспорту для обласного центру.

- Тому вже зараз необхідно зв’язуватися з патрульною поліцією і починати готувати місто до того, що його вулицями рухатимуться великі автобуси, - наголосив очільник міста. – У місті вже забули, що перший ряд на магістральних маршрутах передбачений для руху автобусів, що тут не може здійснюватися стоянка автомобілів. Необхідно вже сьогодні вести активну роз’яснювальну кампанію.

Крім того, міський голова доручив управлінню розвитку транспорту та зв’язку забезпечити усі тролейбусні зупинки покажчиками, на яких міститиметься інформація про час початку і завершення роботи електротранспорту та інтервал руху.

Усі новини