Роботу комунальних підприємств можна зробити більш ефективною

Вівторок, 15 травня 2018 15:22

Продовжуємо розповідати про цікаві та ефективні, на наш погляд, ініціативи, які пропонують впровадити в Кропивницькому активні борці за прозорість у всіх сферах життєдіяльності міста – депутат міської ради Олександр Цертій спільно з представниками ГО "Центр медіарозслідувань "Прозоро" та «Асоціації Політичних Наук». Цього разу мова піде про їхню пропозицію створити незалежні наглядові ради при комунальних підприємствах. 

Основним завданням комунальних підприємств нашого міста (далі –КП) є надання містянам вкрай важливих послуг майже в усіх сферах нашого життя. Та на їх роботу, на жаль, з кожним роком виникає все більше нарікань. Поміж себе люди постійно скаржаться на роботу, скажімо, свого ЖЕО, КП «Благоустрою», «Міськсвітла», «Теплоенергетика», «Ритуальних Послуг» чи «Аварійно-диспетчерської служби», пишуть письмові звернення у відповідні органи. Але насправді мало хто знає, чому ці підприємства не завжди працюють ефективно. І майже не задумуються над тим, що КП належать територіальній громаді (тобто нам з вами) і мають бути підзвітними і підконтрольними їй. Мають бути, але не є такими.

Насправді, керівники КП навіть не завжди надають річний звіт про свою діяльність на сесії міськради.  Фактичний контроль над цими підприємствами на даний час має переважно міський голова, який призначає їхніх керівників і частково - виконавчі органи. Наразі відсутній незалежний орган, який міг би впливати на систему управління підприємством і давати реальну оцінку стану справ у КП.

Свої зусилля, щоб вплинути на ситуацію об’єднали депутат міськради м. Кропивницького Олександр Цертій, представники «Асоціації Політичних Наук» та ГО "Центр медіарозслідувань "Прозоро" і запропонували створити в КП міста наглядові ради.  Це незалежні колегіальні органи управління КП, діяльність яких спрямована на підвищення прозорості і ефективності їхньої роботи, з широкими повноваженнями щодо контролю та можливостями спрямовування роботи менеджменту та керівництва КП задля досягнення цих цілей.

«Створення незалежних наглядових рад – це один зі шляхів до посилення ефективності, відповідальності і прозорості КП. Коли таким підприємством керує одна особа протягом багатьох років, а ефективність і прозорість роботи КП залишається вкрай низькою - у людей виникає безліч справедливих запитань і претензій до його роботи. Коли ж підприємством буде управляти в рамках своїх повноважень незалежний колегіальний орган, а кандидатуру керівника рекомендуватиме, не одна, а п’ять осіб, то багато питань щодо прозорості діяльності цих підприємств, зокрема їх керівників, буде знято автоматично. А це, насамперед, підвищить їхню репутацію серед громадян, зробить підприємства більш відкритими, конкурентними, ефективними в інтересах громади міста, та дозволить усунути корупційні ризики», - пояснює ініціатор, Олександр Цертій.

Передбачено, що такі наглядові ради будуть створені в 14 комунальних підприємствах обласного центру. До складу кожної з них входитимуть по три незалежні експерти та по одному представнику від міського голови та міської ради. Незалежних членів наглядової ради обиратиме на прозорому і відкритому конкурсі спеціально створена комісія, а вся інформація про конкурс і критерії до претендентів будуть оприлюднені на офіційному веб-сайті міської ради міста Кропивницького. Цей орган матиме широкі повноваження та здійснюватиме контроль за діяльністю комунального підприємства в інтересах територіальної громади міста. Особи, які входитимуть до наглядових рад, матимуть безперешкодний доступ до всіх приміщень комунальних підприємств та їх документації, братимуть участь у нарадах, комісіях, що проводяться на підприємстві.  У свою чергу наглядові ради обов’язково двічі на рік будуть звітувати про виконану роботу. І лише у випадку досягнення більш якісних показників роботи підприємства, члени наглядової ради  отримуватимуть фінансову винагороду.

Наразі ідею необхідності створення наглядових рад однозначно підтримала громада міста під час обговорення на засіданні круглого столу, ознайомлені з нею й депутати більшості постійних комісій міськради.  А наступне сесійне засідання, на якому буде прийматися рішення з цього питання, покаже, наскільки депутати зацікавлені, щоб КП міста працювали ефективно і прозоро в інтересах територіальної громади міста.

Ольга Швиденко

Усі новини