Проєкти бюджету участі у Кропивницькому можуть бути оптимізованими за участі їх авторів

Середа, 24 листопада 2021 16:30

Сьогодні, 24 листопада, відбулося засідання Координаційної ради з питань громадського бюджету (бюджету участі) міста Кропивницького. Цього дня робота ради  під орудою заступника міського голови Михайла Бєжана  виявилося не з легких, оскільки ситуація з громадським бюджетом  досить напружена, а у 2020 році на стан реалізації проектів суттєво вплинула пандемія. Через це низка громадських ініціатив були перенесені на наступний, 2021 рік, до них додалися вже цьогорічні проєкти, які також не всі вдалося втілити у життя, здебільшого через здорожчання необхідних матеріалів.

Головним питанням порядку денного сьогоднішнього засідання Координаційної ради якраз і був розгляд стану виконання проєктів за 2020 та 2021 роки. Найбільше перехідних та нереалізованих об'єктів зафіксовано по управлінню освіти. Зокрема, це такі проекти: “”Веселка — весела країна сорту”, “Дивосвіт”, “Глобус — яблуко землі”, “Територія радості”, що передбачають виконання різних робіт: від встановлення спортивно-ігрового майданчика до облаштування монументальної скульптури на території ДНЗ №35. Вже зараз зрозуміло, що ці проєкти знову стануть перехідними. Тепер - на 2022 рік, бо ж трохи більше ніж за місяць до завершення року не видається можливим провести по них тендерні процедури і перейти в практичну площину їх виконання.  Михайло Бєжан запропонував  запросити на наступне засідання авторів цих проєктів і спільно обговорити можливості їх оптимізації, для максимально ефективної реалізації вже в наступному році. Члени ради таку пропозицію підтримали.

Серед цьогорічних проєктів нереалізованими по управлінню освіти залишаться проєкти зі створення легкоатлетичної зони при НВО №8, благоустрій шкільного подвір'я ЗОШ №10 на мікрорайоні Новий та облаштування дитячого майданчика по вулиці Вокзальній.

А проєкт по облаштуванню футбольного поля на території навчального закладу ще триває, така можливість з’явилася якраз в результаті оптимізації  - перерозподілу коштів між двома проєктами, що подавали від НВО “Вікторія-П”. Це - ініціатива саме авторів проєктів.

Будуть перенесені на наступний рік і два проєкти по управлінню молоді та спорту: “Територія рівних можливостей” - облаштування інклюзивної спортивно-оздоровчої локації на Козачому острові та “Спортивний майданчик “Наша мрія” - територія між будинками по вулицях Полтавська та Васнецова.

Перехідними стануть і два проєкти з благоустрою та облаштування сонячними батареями притулку “Щасливий пес”.

Щодо ще одного проекту -  “Велокроп — облаштування першої в місті велосипедної доріжки”, начальник головного управління житлово-комунального господарства Віктор Кухаренко пояснив, що всі дороги у Кропивницькому, визначені як об'єкти капітального будівництва, уже передбачають і створення велодоріжки.

Своїм досвідом під час засідання поділилася депутатка міської ради Катерина Шамардіна.  Вона звернула увагу, що автори соціальнозначимих проєктів завжди йдуть на поступки у разі необхідності  і готові оптимізувати кошториси  запланованих робіт.

Разом з тим, депутат міської ради Дмитро Бірець переконаний, що за певних обставин необхідно передбачати перерозподіл між виконавчими органами - головними розпорядниками бюджетних коштів, фінансування, передбаченого на реалізацію цих громадських проєктів. Наразі така практика ще відсутня, а, якщо виконавчий орган виділені кошти не освоює до кінця року -  вони повертаються в бюджет.

Усі новини