Програма «Молодь» - ефективний інструмент залучення молодих людей до активного громадського життя у Кропивницькому

Середа, 15 листопада 2017 19:33

Для забезпечення вторинної зайнятості молоді та її працевлаштування у вільний від навчання час у Кропивницькому започатковано систему громадських робіт для дітей та молоді. Про це повідомила начальник відділу сім’ї та молоді міської ради Людмила Дорохіна під час апаратної наради, 13 листопада.  

За її словами, у 2017 році було організовано 5 трудових загонів. У благоустрої міста взяли участь 82 особи, а фонд заробітної плати цьогоріч склав  97, 959 тис. грн.

Людмила Дорохіна також відзначила, що у місті збережено існуючу мережу закладів позашкільної освіти, а це 16 дитячо-юнацьких клубів за місцем проживання.

- У 60 гуртках естетичного виховання та 38 спортивних секціях охоплено близько 2 тисяч дітей, з яких 58 % - це дівчата і 42 % - хлопці, - зазначила керівник відділу сім’ї та молоді. - У клубах постійно проводяться заходи до державних та професійних свят. Всього за поточний рік проведено понад тисячу заходів. Крім того місто може пишатися перемогами на Міжнародному та Всеукраїнському рівні вихованців спортивних секцій та хореографічних колективів таких, як «Аеліта», «Метелиця», «Медея».

За інформацією Людмили Дорохіної, у 2017 році 4 клуби капітально відремонтовані, а в 6 клубах поліпшено матеріально-технічну базу, на загальну суму 440 тис. грн.

Цього року за ініціативою депутатського корпусу у місті встановлено 35 дитячих майданчиків за місцем проживання на загальну суму 839 тис. грн.

- З метою забезпечення активної участі молоді у формуванні та реалізації державної молодіжної політики, зміцнення демократичних засад українського суспільства створено Молодіжну раду при виконавчому комітеті міської ради, членами якої стали представники молодіжних громадських організацій міста, прогресивна та активна молодь. За 10 місяців 2017 року проведено 12 засідань Молодіжної ради, - наголосила Людмила Дорохіна. - Члени Молодіжної ради брали активну участь в організації таких загальноміських заходів: Благодійний бал Весняних квітів зі збору коштів на лікування юної художниці Надії Мороз, Перший міський пів-марафон, «День вуличної музики», «Студентська республіка», фотовиставка до 263-ї річниці заснування міста, Молодіжний фестиваль гумору та привітання дітей, які перебувають на лікуванні в гематологічному відділенні дитячої обласної лікарні.

Начальник відділу також відзначила, що у поточному році відділом сім’ї та молоді здійснено цілий комплекс заходів патріотичного виховання молоді Кропивницького, розвитку її духовності та моральних засад суспільства, формування здорового способу життя. Серед заходів Людмила Дорохіна згадала походи стежками визвольного руху українського народу, зустрічі з учасниками АТО, збір коштів та речей для АТО, концертні програми для ветеранів Другої світової війни та учасників АТО в обласному госпіталі, участь у спортивних змаганнях пам’яті загиблого учасника АТО Олексія Волохова та військово- патріотична гра «Захисник України».

Людмила Дорохіна також повідомила, що цього року успішно продовжено практику призначення та виплати шести іменних стипендій міського голови для обдарованої і талановитої молоді студентам вищих навчальних закладів міста І-ІІ, ІІІ-ІV рівнів акредитації. У 2017 році розмір стипендії для студентів вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації складає 450 грн на місяць, а для студентів вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації – 600 грн на місяць.

У Кропивницькому започатковано відзнаку «Молода людина року», яка вручається молоді за вагомий досягнення у різних сферах суспільного життя. Відзнака вручається у п’яти номінаціях до Дня молоді України

У 2017 році  відзнаку отримали у номінації:

«Молодий захисник України» - Сергій Сокур, старший солдат Збройних Сил України, учасник бойових дій антитерористичної операції;

«Молодий волонтер» - Катерина Кравцова, волонтер Громадської організації «Серця матерів Кіровоградщини»;

«Молодий громадський діяч» - Ганна Колєва, керівник громадської організації «Центр медико-психологічної реабілітації «КОМ-ПАС», практикуючий психолог, волонтер та координатор Центру медико-психологічної реабілітації Кіровоградського обласного госпіталю для ветеранів війни;

«Молодий представник робітничої професії» - Юрій Шаповалов, регулювальник радіоелектронної апаратури та приладів Публічного акціонерного товариства «Науково-виробниче підприємство «Радій»;

«Сила духу» - Андрій Деревінський, член національної збірної України з плавання, неодноразовий чемпіон України, Європи та призер чемпіонатів Світу з плавання серед спортсменів з ураженням опорно-рухового апарату.

Згадала керівник відділу сім’ї та молоді і про міську відзнаку «Дитина року», яка вручається дітям, досягнення яких стали найвагомішими у поточному році - відмінникам навчання, переможцям Всеукраїнських предметних олімпіад, призерам чемпіонатів Європи та України з різних видів спорту, переможцям та лауреатам Міжнародних, Всеукраїнських мистецьких конкурсів.

У 2017 році такі відзнаки отримали десять юних громадян нашого міста у чотирьох номінаціях – за досягнення у навчанні, за спортивні та творчі досягнення, за розвиток дитячого громадського руху.

Підсумувала свій виступ Людмила Дорохіна, розповіддю про організацію змістовного дозвілля молоді обласного центру. За її словами, у поточному році були проведені загальноміські молодіжні заходи, направлені на інтелектуальний розвиток - чемпіонати з гри «Брейн-ринг» та “Що? Де? Коли?”, фестиваль “Молодіжний квартал”, святкові програми до Дня молоді, Дня студента та інших свят.

Усі новини