Погоджувальна рада голів фракцій у міській раді не дійшла консенсусу щодо дати продовження восьмої сесії міської ради

Вівторок, 28 лютого 2017 14:12

27 лютого секретар міської раді Кропивницького Андрій Табалов провів погоджувальну нараду з керівниками депутатських фракцій, під час якої намагався об’єднати усі сторони навколо інтересів територіальної громади міста і віднайти порозуміння щодо призначення дати чергового засідання сесії.

Перше засідання восьмої сесії, на якому не змогли бути присутніми частина депутатів, фактично було зірване через відсутність єдиного погляду на формування порядку денного. Депутати з фракцій “Наш край”, “Рідне місто”, “Опозиційний блок” наполягали на затвердженні зформованого міським головою проекту порядку денного, куди можна було б додати інші пропозиції. Натомість їх колеги з “Батьківщини”, “Свободи”, “Самопомочі” і частини “БПП” вимагали поставити на голосування альтернативний проект порядку денного із 4, на їхню думку найголовніших, питань.

Таким чином до альтернативного порядку денного потрапляли питання депутатських запитів, надання матеріальної допомоги, зниження ставок єдиного податку для підприємців ІІ групи та скасування рішення виконкому про підвищення тарифів на проїзд.

У день завершення першого засідання депутати фракцій «Наш край», «Рідне місто» та “Опозиційний блок” направили до секретаря міської ради звернення з пропозицією провести наступне сесійне засідання якнайшвидше, адже низка соціально важливих питань залишилися невирішеними через зрив сесії. Як пропозиція, у зверненні була визначена і дата – 28 лютого.

- Сесійне засідання було зірване, бо частина депутатів вирішили, що є 4 питання важливіші від інших. Я все ж наполягаю, що у тому порядку денному, який виносився на сесію, є набагато більше важливих питань, - відзначив Андрій Табалов на початку

погоджувальної ради. - При цьому, три з чотирьох, запропонованих альтернативно вже були у порядку денному. … Щодо зниження ставок єдиного податку, на терміновості якого наполягали, було домовлено, що це питання розглядатиметься на спільному засіданні депутатських комісій. І навіть на той момент перед сесією, коли на погоджувальній нараді говорилося про це, вже було пізно. Адже уже було 20 лютого, підприємці сплатили податки. І коли говорили, що це дуже нагальне питання, розуміли, що потяг вже пішов. Тобто до 20 березня, коли підприємці мають сплачувати податок, час на прийняття рішення є. Тому на сесії я не бачив нагальності ставити його третім.

Андрій Табалов також роз’яснив, що включити до порядку денного попереднього сесійного засідання питання про скасування підвищення тарифів було неможливо: відповідний проект рішення не пройшов 20-денний термін обговорення, відповідно до норм Закону України «Про доступ до публічної інформації». Наразі ж питання опрацьоване, викладене як проект рішення і немає сумніву, що буде включене до порядку денного. Щодо питання про зниження ставок єдиного податку підприємцям, Андрій Табалов зазначив, що це питання було погоджене на депутатській бюджетній комісії, є згода знизити ставки до 10% і рішення обов’язково буде прийняте.

- Більше того, хочу нагадати, що порядок денний був складений із такої кількості питань, які неможливо втиснути в одне сесійне засідання, я пропоную щоб земельні питання розглядалися на окремому засіданні. Також були звинувачення, що я не хотів ставити на голосування так званий альтернативний порядок денний, я вам скажу, що в Регламенті такого поняття взагалі не існує. Єдине, що ми можемо зробити - поставити за основу за процедурою оприлюднений проект порядку денного. Все інше є порушенням законодавства, і ті прийняті рішення можна буде скасувати у судовому порядку, - відзначив секретар міської ради.

При своїй думці залишилися і представники депутатських фракцій, що вносили альтернативний проект порядку денного. Голова фракції партії «Батьківщина» у міськраді Олександр Цертій наполягав на проведенні сесії у запропонованій його колегами формі.

- Я не можу не висловити обурення, що пропозицію чотирьох депутатських фракцій щодо альтернативного порядку денного не поставили на голосування. Ви проігнорували нашу думку. Для нас це незрозуміло, що це за ставлення до депутатів, - наголосив Олександр Цертій. Депутат знову підтвердив вимогу, що питання по тарифах, ставкам єдиного податку, депутатським запитам та матеріальній допомозі мають стояти першими у порядку денному.

У свою чергу, позицію фракції “Рідне місто” озвучив її голова Олександр Шамардін: - “Як на мене, ваша фракція “Батьківщина” зараз намагається показати, що Андрій Табалов без міського голови не може провести сесію. І поки ваші вимоги щодо 4 питань не будуть виконані, робота сесії блокуватиметься, адже ви не голосуєте за порядок денний за основу. …Тобто, є лише 4 ваші питання, а всі решта, виходить неважливі. Але ж три питання окрім тарифів стоять у порядку денному. Щодо тарифів, я консультувався, навіть, якби це питання було проголосоване на сесії і скасоване рішення виконкому, тариф би не змінився. Тому що ми усі прекрасно розуміємо, що вже підписане рішення виконкому і перевізники уклали договори. Це усе завело б нас у суди. …На мій погляд, як би хто що не говорив, зараз стоїть завдання заблокувати роботу депутатського корпусу.

Натомість Олександр Цертій переконаний, що позиція авторів альтернативного проекту на заважає проведенню сесії.

- Я так не вважаю. Проводьте сесію, призначайте її на завтра, післязавтра, - запропонуав голова фракції “Батьківщина”.

В ході погоджувальної ради секретар міської ради запропонував депутатам затвердити за основу винесені на сесію 100 питань, а першими трьома поставити питання депутатських запитів, надання матеріальної допомоги та зниження ставок податку. Далі посадовець запропонував розглядати питання порядку денного, а скасування підвищення тарифів розглянути в рамах сесійного засідання перед земельними питаннями, оскільки

питання дискусійне, займе багато часу, виступити з цього приводу побажало чимало активістів, представники Громадської ради.

- Усі питання, які ви вимагаєте, вони будуть у порядку денному, - запевнив Андрій Табалов.

Проте і така пропозиція не знайшла підтримки у всіх голів фракцій і погоджувальна рада завершилася без досягнення консесусу ні щодо дати чергового сесійного засідання, ні щодо порядку денного.

Усі новини