«Осінь з музикою Кароля Шимановського» крокує Кропивницьким

Четвер, 3 жовтня 2019 12:40

Концертом відомого «Шльонського тріо» із Катовіце  відкрилася у середу, 02 жовтня, творча частина вже XVII традиційного у Кропивницькому фестивалю імені Кароля Шимановського.

Із початком завжди очікуваної в обласному центрі мистецької події учасників фестивалю, який проводиться за підтримки міської влади, привітала виконуюча обов’язки начальника управління культури і туризму міської ради Неля Чорна.

Музичний колектив, який у переддень дня народження видатного композитора зібрав шанувальників музики у залі музичного училища, представив директор музею музичної культури ім. К. Шимановського та художній керівник фестивалю Олександр Полячок.

- Вже 17 років поспіль на малій батьківщині видатного композитора проходить міжнародний фестиваль, в якому беруть участь видатні митці-музиканти з різних країн світу і де звучать шедеври світової музики та найвідоміші твори самого Кароля Шимановського, – відзначив Олександр Полячок. – Цього року – це вже відома кропивничанам піаністка Йоанна Доманська, кларнетист Роман Відашек та валторніст Тадеуш Томашевський, які виконають твори польських композиторів ХХ-ХХІ століття.

Зал із піднесення слухав прекрасну музику, супроводжуючи виконання кожного твору бурхливими оплесками, викликаючи виконавиців на «біс».

Цього дня Олександр Полячок також представив кропивничанам справжній подарунок до дня народження композитора: чудово оформлений том колективної монографії «Шимановські, Блюменфельди, Нейгаузи: музичні родини на перехресті культур», виданої за підтримки Українського культурного фонду, офіційна презентація якого відбудеться у Кропивницькому 05 жовтня у відділі мистецтв Обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д. Чижевського.

Загалом програма XVII фестивалю «Осінь з музикою Кароля Шимановського» надзвичайно цікава і насичена.

Презентації монографії передуватиме відкриття в центральній обласній бібліотеці виставки «Між Україною і Польщею»: Кароль Шимановський, Ярослав Івашкевич, Фелікс Блюменфельд, Генріх Нейгауз, Юрій Олеша», присвяченої 125-річчю від дня народження Ярослава Івашкевича і 120-річчю від дня народження Юрія Олеші.

А вже о 16.00 піаніст із Великої Британії Джонатан Павелл у залі музичного коледжу дасть великий концерт, у програмі якого прозвучать твори К. Шимановського, Ф. Блюменфельда, О. Станчинського, Г. Конюса, С. Рахманінова.

Наступного дня, 6 жовтня, у костьолі Святого Духа о 10.00 відслужиться літургія пам’яті Кароля Шимановського, Генріха Нейгауза, Фелікса Блюменфельда, Ярослава Івашкевича, Юрія Олеші, Влодзімєжа Дунін-Жуховського та Гжегожа Доліва-Добровольського, яку супроводжуватимуть хор і камерний оркестр Кіровоградського музичного коледжу.

У понеділок, 7 жовтня, о 18.00 зал коледжу запрошує шанувальників музики на концерт Андрія Дорофеєва (фортепіано, Україна–Польща), який виконає твори К.Шимановського, Л. Годовського, Ю. Зарембського

10 жовтня - день пам’яті Генріха Нейгауза. Цього дня живі квіти ляжуть до погруддя та меморіальних дощок видатного піаніста-педагога  у Кропивницькому. А о 15.30 концерт пам’яті Генріха Нейгауза розпочнеться у музичній школі № 1.

У суботу, 26 жовтня, музична школа №2 імені Юлія Мейтуса прийматиме учасників творчої зустрічі з членом Національної спілки композиторів України Антоном Кармазіним, яка розпочнеться о 15.00.

І, нарешті, 30 жовтня, о 18.00 на свій концерт у залі музичного коледжу запрошують Оксана Нікітюк (меццо-сопрано) і Дмитро Таванець (фортепіано) з творами В. Сильвестрова, К. Шимановського і В. Лютославського

Усі новини