Олександр Мосін: регіональний розвиток територій тісно пов’язаний з процесами децентралізації в Україні

П'ятниця, 6 квітня 2018 15:36

Заступник міського голови Олександр Мосін взяв участь у розширеній урядовій нараді з питань децентралізації та регіонального розвитку, яка відбулася у Вінниці.

Сьогодні,  06 квітня, заступник очільника міста провів нараду з керівниками виконавчих органів міської ради, на якій проаналізував завдання, що стоять перед місцевими владами і громадами  та поділився враженнями від участі у представницькій нараді.

Відкрили засідання Президент України Петро Порошенко та Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. Також у нараді взяли участь члени Уряду, керівництво обласних державних адміністрацій, обласних рад, міст, об’єднаних територіальних громад, керівники іноземних дипломатичних представництв, регіональних офісів реформ, представники Асоціації міст України, Української асоціації обласних та районних рад, Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад, міжнародних організацій та експерти.

Про проблеми розвитку та кращі практики реформи децентралізації доповідали представники виконавчої влади з різних регіонів та очільники громад. За словами Олександра Мосіна, упродовж дня учасники наради в межах панельних дискусій обговорювали здобутки децентралізації в Україні та визначали завдання виконавчої влади і громад щодо реалізації цієї реформи на перспективу. Провідною була тема економічного розвитку регіонів як пріоритет нинішнього етапу децентралізації. Та найбільше уваги було приділено децентралізації у сфері освіти та охорони здоров'я, а також питанню сталого розвитку громад.

- Досвід децентралізації в бюджетній сфері показав, що коли до бюджету міста надходять кошти, а місто має повноваження планувати їх ефективне використання, то усі питання життєдіяльності обласного центру вирішуються значно дієвіше, - зазначив Олександр Мосін. - У Кропивницькому позитивні зрушення можна відзначити в галузі освіти і медицини. Важливий крок міська влада зробила у напрямку розвитку комунального транспорту. Але перед нами стоїть ще багато завдань, які необхідно реалізувати. І регіональний розвиток безпосередньо пов’язаний з процесами децентралізації.

За словами Олександра Мосіна, під час обговорення спікери позитивно відзначили динаміку економічного розвитку Кропивницького. Крім того Кіровоградську область назвали лідером зі створення опорних шкіл та прогресивною у плані реалізації освітньої реформи.

Усі новини