Олександр Мосін: міська влада і громада мають бути партнерами у справі перетворення водойм Кропивницького у зручні і безпечні місця відпочинку

Четвер, 24 травня 2018 13:50

Водним об’єктам на території Кропивницького має приділятися постійна і належна увага. На цьому наголосив заступник міського голови Олександр Мосін під час зустрічі з громадськістю і представниками засобів масової інформації, присвяченої резонансній темі розчищення русла Інгулу на ділянці від мосту по вулиці Київській до пішохідного містка на дитячому Ковалівському пляжі.

- Гідрологія, наука про водойми, чітко регламентує порядок догляду і утримання водних об’єктів, - відзначив Олександр Мосін. – Ми всі і громадськість, і влада хочемо бачити у Кропивницькому гарну, красиву річку з чистою водою. На жаль довгий час в обласному центрі не приділялася належна увага водоймам. Молода поросль на берегах встигла вирости до великих дерев, які сьогодні несуть загрозу, як замуленню русла, так і безпеці гідротехнічних споруд на ній.

За інформацією заступника міського голови, цьогоріч міська влада провела необхідну експертизу в рамках комплексних заходів з розчищення русла Інгулу в центральній частині міста, визначила роботи, які необхідно виконати, провела тендерні процедури. Планом робіт передбачається вичищення русла центральної водної артерії Кропивницького від очерету та порослі, знесення аварійних дерев, укріплення берегів і висадження у прибережній зоні зелених насаджень. На сьогодні вже виконано близько 30% робіт.

- Але звертаю увагу громадськості, що ми приймемо роботу у підрядника лише після виконання усього комплексу заходів, передбачених проектом, - наголосив Олександр Мосін.

Крім того, благоустрій берегів Інгулу має допомогти вирішити ще одну нагальну для міста проблему. Сьогодні близько 400 гектарів берегів перебувають у зоні загрози підтоплення: від цього страждають мешканці, чиї садиби зведені на прибережних ділянках Інгулу. Розчищення русла, забезпечення нормальної швидкості течії сприятимуть ліквідації можливості підвищення рівня грунтових вод, а, відповідно, погреби, підвали помешкань та городи містян будуть убезпечені від затоплення.

Активізацію дій міської влади у сфері належного утримання водойм у Кропивницькому відзначила під час зустрічі і заступник начальника обласного управління водних ресурсів Катерина Гайдук.

- Інгул в межах міста протікає урбанізованою територією, - акцентувала увагу Катерина Гайдук. – Людина тут має надзвичайно сильний вплив на стан річки. Кожний мешканець міста, за розрахунками, продукує близько 10 літрів мулу. Урбанізація ускладнює процеси самоочищення водойм і людина має допомагати річці стати чистою. Тому особлива увага повинна приділятися прибережним смугам і цю увагу разом із міською владою мають розділити місцеві мешканці. Адже опале листя, деревина, очерет у водоймі перегнивають і для цього процесу використовується присутній у воді кисень, а без кисню гинуть корисні водні організми і рослини.

Щоб підтримувати русло Інгулу в належному стані спеціалісти- екологи спільно з управлінням з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міської ради проінвентаризували усі зелені насадження на берегах річки, підкреслила завідувач сектору екології та природоохоронних заходів управління земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища Галина Негода. За її словами впродовж 30 років русло річки не звільнювали від самовисаджених порослі і дерев. Сьогодні в районі Ковалівського пляжу видалено всі проблемні дерева, які несли потенційну загрозу для річки і мешканців міста. У той же час, залишили 12 великорозмірних дерев діаметром від 20 до 50 сантиметрів.

- Після розчистки русло Інгулу стало привабливим, відкрилося у своїй перспективі, - звернула увагу Галина Негода. – Але на цьому роботи тут не закінчилися, ми плануємо в обов’язковому порядку укріпити берегову лінію, заліснити її, залужити землю, висадити 3-4 рядною лісосмугою молоді клени, які будуть вже розміщені не хаотично, а повною мірою виконуватимуть берегоохоронну функцію.

Громада і влада обов’язково стануть партнерами у справі перетворення водних зон у Кропивницькому на ошатні, безпечні і зручні місця відпочинку містян, переконаний Олександр Мосін.

- Найперше, ми хочемо донести до усіх кропивничан, що і міська влада і громада мають єдину позицію і єдиний погляд на те, якими повинні бути річки у місті, - говорить заступник міського голови. – І я впевнений, що спільними зусиллями ми зробимо Інгул і Сугоклею окрасою Кропивницького, візитівкою обласного центру. Але для цього потрібно консолідувати всі наші зусилля.

Усі новини