Оксана Макарук: «Вакцини є, план щеплень виконується»

Вівторок, 25 липня 2017 10:39

У минулому та позаминулому роках ситуація з вакцинацією дітей в нашій країні була досить напруженою через те, що Міністерство охорони здоров’я України відмовилось від їх закупівель та передало цю функцію міжнародним організаціям. Сьогодні лікувально-профілактичні заклади міста забезпечуються вакцинами централізовано за рахунок державних постачань, також закуповуються вакцини за кошти місцевого бюджету. Отримані вакцини розподіляються по лікувальних закладах первинної ланки відповідно до плану щеплень на рік. Про забезпеченість вакцинами розповіла начальник управління охорони здоров’я міської ради Оксана Макарук.
– У цьому році дітей, яким виповнився один рік, у місті – 1189, своєчасно було щеплено 859 малюків, що становить 72, 2 відсотка, – пояснює Оксана Макарук. – Не щеплено 330 дітей через медичні протипоказання, відмову батьків, відсутність вакцин та через те, що не підійшов термін. З початку року в пологових стаціонарах міста народились 990 немовлят, щеплено проти туберкульозу 971-го з них. Батьки 19 новонароджених відмовились це робити та були протипоказання. В дитячих поліклініках щеплено 145 дітей віком до одного року. Майже всі діти охоплені туберкулінодіагностикою.
Протягом останнього року в Україні були зафіксовані кілька випадків захворювання на кір, яке небезпечне тим, що може ускладнитись пневмонією чи викликати ураження головного мозку. В січні в Кропивницькому зареєстрували один випадок захворювання на кір, а в області – чотири. Найдієвішою профілактикою цього захворювання є вакцинація. Вакцина в медичних закладах є. Тож закликаємо батьків вакцинувати дітей згідно із календарем профілактичних щеплень.
МОЗ України розробило програму ліквідації поліомієліту, коли в країні був зафіксований спалах цієї недуги. Цією програмою передбачено додаткову імунізацію дітей проти поліомієліту віком від двох до десяти років. Вакцинуванню підлягали 21267 дітей, щеплено 99,7 відсотка, в тому числі й діти, яких мали прищепити в 2017 році.
Міністерство постачає вакцини у недостатній кількості, але ми маємо їх залишки з минулого року та вакцини, які були закуплені за кошти міського бюджету. Тобто план вакцинації виконуємо.
Стосовно таких проблемних вакцин, як Інфанрікс та Пентаксим (комбінована вакцина від кашлюку, дифтерії та правця). Чому батьки хочуть вакцинувати дітей саме цими препаратами? Тому що вони європейського виробництва. Але зараз вони не закуповуються. Маємо вакцини індійського, бельгійського та українського виробництва. Вакцини, закуплені за рахунок державного бюджету, безкоштовні. Якщо батьки наполягають на вакцинах, які не закуповуються за державний кошт, то вони їх можуть придбати в аптечній мережі за власні гроші.
Також в аптечній мережі зараз є вакцина проти кору, краснухи та паротиту – КПК.
При кожному отриманні вакцин батькам дітей повідомляють про це дільничні поліклініки та запрошують на огляд дитини педіатром та на щеплення.
На 12 липня цього року в міській лікарні швидкої медичної допомоги є 41 доза антирабічної вакцини «Індіраб», яку використовують проти сказу.
Для екстреної профілактики правця використовуються комплексні вакцини АДПМ та АДП, анатоксини.
Зараз доволі актуально постала проблема захворювання населення на ботулізм – харчову інтоксикацію, зумовлену споживанням продуктів, що містять ботулотоксини. Це, насамперед, консерви, в’ялена та солона риба, м’ясні вироби. З початку 2017 року зафіксовано 76 випадків захворювання, з них вісім смертельних. Не оминула ця біда і Кіровоградщину – одна людина померла. У Кропивницькому подібних випадків не було. На сьогодні антиботулістична сироватка МОЗ вже отримало (поставила Канада через міжнародну організацію ПРООН). Антитоксин, який у світі виробляється лише кількома компаніями, був закуплений у максимально стислий термін, перебуває на спеціалізованому складі МОЗу. Сироватка в разі потреби буде надаватись на місця в найкоротші терміни. Препарат дороговартісний. Раніше ми закуповували його за кошти міського бюджету, але через те, що термін дії препарату досить обмежений і не завжди вдавалось використовувати його, вкладати такі великі кошти в його закупівлю нераціонально. Зараз користуємось сироваткою, яку постачає держава.
Нещодавно були внесені зміни до державного бюджету щодо фінансування програми закупівлі медикаментів для хворих на інфекційні захворювання, що супроводжуються високим рівнем смертності, – дифтерія, сказ, правець, ботулізм, малярія.

Джерело: http://www.vechirka.com.ua/oksana-makaruk-vakcini-plan-scheplen-vikonu-tsya

 

Усі новини