Оксана Макарук: кропивницькі медики готові до викликів нової хвилі коронавірусу

Вівторок, 25 січня 2022 12:44

Темами брифінгу начальниці управління охорони здоров’я Кропивницької міської ради Оксани Макарук, сьогодні, 25 січня, стали ситуація із захворюваністю на коронавірус та перебіг вакцинальної кампанії.

- Ми увійшли у четверту хвилю коронавірусної епідемії, яка характеризується спадом кількості заражень штамом Дельта на зміну якому поступово приходить Омікрон. Щодня медики спостерігають збільшення кількості інфікувань, зокрема, в місті за минулу добу зафіксовано 35 нових випадків, маємо й два летальних, - повідомила Оксана Макарук. - На лікуванні в стаціонарі № 1 Центральної міської лікарні нині перебувають 74 хворих на ковідну пневмонію, з них четверо — діти. В реанімаційному відділенні лікуються дев’ятеро містян, на апараті штучної вентиляції легень — 3 особи. Амбулаторно лікуються 217 кропивничан.

Штам Омікрон характеризується підвищеною заразністю, тож в наступаючій епідхвилі прогнозується принаймні вдвічі більша кількість випадків захворювання. Має він і відмінності від свого попередника за симптоматикою. Характерними проявами є нежить, біль у горлі, слабкість, головний біль, лихоманка може бути виражена не яскраво. Втрата смаку і нюху Омікрону не властиві. Попри таку симптоматику, коронавірус залишається украй підступною інфекцією — зараження новим штамом також може спровокувати тяжкі ускладнення. Серед тих, хто захворів, переважає молодь, більш вразливими є також діти. В групі ризику залишаються люди вікової категорії 60+ і ті, хто страждає на хронічні захворювання.

- Найбільш дієвими способами уникнути зараження та пов’язаних із ним серйозних наслідків залишається дотримання масочного режиму та вакцинація, - наголосила очільниця управління. - В місті триває активна вакцинальна кампанія. На базі комунальних поліклінічних закладів охорони здоров’я працюють шість пунктів вакцинації. Чотири центри масової вакцинації розгорнуті в приміщеннях міської ради, Донецького медичного університету, торгових центрах “Епіцентр” та “Велмарт”.

Незважаючи на зростання кількості випадків інфікування, спостерігається значне зменшення кількості охочих вакцинуватися.

- Загалом, станом на ранок, 25 січня, у місті виконано 208 379 щеплень, двома дозами щепилися майже 50 відсотків кропивничан, - відзначила Оксана Макарук. - Хочу також нагадати, що дію “зеленого” сертифікату скорочено до 9 місяців, а введення бустерної дози продовжує її ще на такий самий строк. Щодо дітей та підлітків від 12 до 17 років, то для них спрощено процедуру вакцинації — необхідності брати довідку у педіатра про проведення інших видів планових щеплень вже немає. Процедура проводиться за дозволом батьків.

Посадовиця також запевнила, що медична система міста готова до викликів нової хвилі коронавірусу. На базі стаціонару № 1 Центральної міської лікарні розгорнуто 280 ковідних ліжок, з них до централізованого киснепостачання підключені 225, перебоїв з киснем немає. Зайнятість цих ліжок — 26,4 відсотка. Заклад забезпечений необхідною апаратурою та медикаментами. В наявності 16 апаратів штучної вентиляції легень, 7 апаратів високопотокової кисневої терапії, 108 кисневих концентраторів, 27 моніторів пацієнта та інше необхідне лікувально-діагностичне обладнання.

Усі новини