Обличчя сьогодення від художньої школи імені Осмьоркіна

Понеділок, 16 грудня 2019 18:12

У Кропивницькому в художньо-меморіальному музеї Олександра Осмьоркіна традиційно з нагоди відзначення дня народження митця міська художня школа, яка носить його ім’я, провела вернісаж дитячої творчості «Обличчя сьогодення».

Цього року виставка ювілейна, адже школі виповнилося 60 років. Мистецький заклад, створений восени 1959 року, надзвичайно популярний у нашому місті. Чимало випускників є відомими митцями, заслуженими художниками України, лауреатами обласних мистецьких премій у сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна та в галузі архітектури, геральдики та вексилології і декоративно-прикладного мистецтва імені Якова Паученка. Але й той, хто не став художником, а обрав собі іншу професію, назавжди зберіг любов до творчості та захоплення мистецтвом.

Нині творчий педагогічний колектив працює під керівництвом директора школи Ганни Тимофієнко. Досвідчені викладачі, багато з яких є членами Національної Спілки художників України та Національної Спілки майстрів народного мистецтва України, зберігаючи основи академічної школи та впроваджуючи новітні форми навчання, адаптовані до сучасності, професійно передають дітям свої знання з живопису, малюнку, скульптури, декоративного мистецтва та історії світового образотворчого мистецтва.

Учні школи є активними учасниками та дипломантами міських, обласних, всеукраїнських та міжнародних виставок-конкурсів, в тому числі, започаткованого художньо-меморіальним музеєм О.О.Осмьоркіна спільно з обласною організацією Національної Спілки художників України за підтримки управління культури і туризму міської ради Кропивницького Художнього конкурсу «Молодіжна палітра» імені Олександра Осмьоркіна.

А розпочався мистецький захід незвично – з імпровізованої екскурсії в меморіальному залі. Провідний науковий співробітник музею заслужений художник України Андрій Надєждін, який є не лише випускником школи, а й у свій час працював в ній викладачем, цікаво розповів учням та їх батькам, про життя і творчість талановитого художника і педагога, професора живопису Олександра Осмьоркіна.

З презентацією виставки учнів і викладачів школи привітала начальник управління культури і туризму міської ради Кропивницького Анна Назарець і подарувала буклети - інформаційно-туристичний каталог-путівник «1-2-3 дні у Кропивницькому».

А святковий настрій для всіх присутніх створили музичні вітання учня 7-го класу фортепіано музичної школи №2 ім. Юлія Мейтуса лауреата всеукраїнських та міжнародних музичних конкурсів Гліба Шевченка, який емоційно виконав Прелюдію №3 Фредеріка Шопена, та випускниці художньої школи, а нині студентки музичного коледжу Галини-Анжеліки Кучеренко, яка зачарувала грою на флейті твору французького композитора, представника музичного імпресіонізму Клода Дебюссі.

Особливістю ж презентації виставки став своєрідний перформанс – художні студії, під час яких учні працювали за мольбертами і відтворювали натуру своєї однокласниці - тінейджера, що є яскравим представником сучасної генерації. Створені портрети відразу зайняли своє місце в експозиції виставки «Обличчя сьогодення».

Взагалі на презентованій виставці експонується понад 60 творчих доробків учнів різних вікових категорій та випускників двох останніх років, створених під керівництвом викладачів школи Любові Кир’янової, Ігоря Смичека, Ганни Тимофієнко, Олени Приймаченко, Тетяни Бондар, Світлани Гноєвої, Олександри Кузнєцової, Ігоря Тимофієнко, Дар’ї Алексєєнко, Олексія Лозинського. Вперше презентуються роботи учнів підготовчої групи, яку веде відмінник освіти України Ірина Зантарія.

Виставка є тематичною, оскільки представляє лише портретний жанр. Створені образи наших з вами сучасників в різних художніх та декоративних техніках – акварелі, гуаші, олівця, гелевої ручки, а також аплікації, вражають емоційністю та характерністю зображених облич. В кожному з портретів - мами, подруги, брата або ж дружнього шаржу чи фантастичних масок у стилі Пікассо - набувають свого виразу художні можливості авторів, які вже є творчими особистостями, що намагаються втілити в своїх роботах власні думки та почуття, фантазії та мрії, любов до мистецтва, жагу пізнання життя та всесвіту.

Запрошуємо всіх мешканців і гостей міста завітати до музею і, познайомившись з виставкою творів юних митців, поринути в чарівний світ образотворчого мистецтва.

Чернова Віта, директор

художньо-меморіального

музею О.О.Осмьоркіна

Усі новини