«Найрозумніші спільноти України» продемонстрували свої досягнення і поділились досвідом розумного управління

Четвер, 19 січня 2017 12:36

В Україні вперше відбувся Всеукраїнського конкурс «Найрозумніші спільноти України 2016», метою якого стала демонстрація найкращих практик еко-збалансованого розвитку спільнот (ОСББ/ЖБК), зокрема досягнень щодо енергоефективності, роздільного збору відходів, кооперації та комунікації всередині спільноти.

16 грудня на урочисте оголошення результатів Конкурсу зібрались учасники, голови ОСББ/ЖБК з усієї України: Вінниця, Івано-Франківськ, Житомирщина, Черкаси, Рівне, Бориспіль, Полтавщина, Херсонщина.

На зустрічі провідні лідери спільнот поділились унікальним досвідом розумного управління: зокрема, про електронне голосування спільноти, керування боргами, використання різноманітних фінансових інструментів (кредитів, депозитів, розстрочок, грантів від міжнародних організацій), використання сонячних батарей та колекторів для вироблення струму та обігріву приміщень.

Наприклад, представники з Рівного поділились досвідом, як брати участь у міжнародних програмах підтримки ОСББ, муніципальних та національних програмах. Оскільки міжнародні організації будь-кому кошти не виділяють, це також показник принципів розумного управління: кооперації, діалогу та співпраці.

На початку зустрічі учасники обговорювали зміни у законодавстві, зокрема, що ОСББ хоч і юридична особа, але при розрахунку тарифів береться ціна як для населення. Також були заслухані пропозиції учасників заходу щодо спільного вирішення проблем. Наприклад, запропоновано об’єднувати зусилля голів ОСББ та діяти спільно, вимагаючи справедливого рівного ставлення до господарювання ОСББ та ЖБК в регіонах України.

Представник Державного агентства енергоефективності та енергозбереження на питання, чому не в усіх містах діють енергоефективні муніципальні програми, наголосила, що муніципальні програми розробляє сама місцева влада, а Держенергоефективності в свою чергу забезпечує міста методиками, навчаннями та семінарами. А під час обговорення теми «Міжнародний досвід та міжнародні програми допомоги», виступив консультант німецького проекту «Енергоефективність у громадах».

Найцікавіше присутнім було почути презентацію Оксани Булгакової, директора програми IQenergy від ЄБРР, про те як для домогосподарств отримати гранти на проведення енергоефективних заходів. Крім фінансування, проект надає своїм учасникам консультаційні послуги з питань, що стосуються енергозберігаючого обладнання та технологій.

В залежності від кількості обраних заходів енергоефективності, інвестиції в прийнятні технології та матеріали можуть відповідати вимогам на заохочувальні платежі-компенсації (гранти) у розмірі 15% або 20% від суми інвестицій для фізичних осіб.

Подання заявок на отримання грантів у рамках програми IQenergy для готових енергоефективних проектів – доволі проста процедура, що не потребує надто багато часу чи зусиль – усе відбувається в режимі онлайн і для цього потрібно зробити три кроки. Презентація програми на сайті www.iqenergy.org.ua

Коли мова зайшла про еко-збалансований розвиток спільнот, всіх дуже хвилювало питання, що робити з відходами, щоб вони не шкодили навколишньому середовищу. На що Андрій Грущинський, голова правління ПАТ «Київспецтранс» чітко відповів – переробляти. Та оскільки переробка відходів не входить в перелік обов’язкових комунальних послуг, то і статті витрат такої немає. Наразі мешканці оплачують тільки вивіз та захоронення відходів на полігонах. Але власний роздільний збір відходів мешканцями багатоквартирного будинку ніхто не відміняв. Це дієвий спосіб еко-залансованого розвитку спільноти: органіка на компост, скло, макулатуру, ПЕТ та метал на продаж, все інше (30 % ) можна вивозити.

Антон Ковалишин, менеджер енергосервісної компанії ДТЕК ЕСКО нагадав усім, що енергоефективність — це не лише дороговартісні заходи, матеріали і обладнання. Енергоефективність включає також комплекс невитратних дій, які також призводять до суттєвої економії енергії в багатоповерхових житлових будинках. А за допомогою такого інструменту, як енергосервіс ОСББ можуть провести комплексну термомодернізацію будинку «під ключ».

Усі новини

Новенці пам’ятають про Чорнобиль
П'ятниця, 26 квітня 2024 16:13