«На злеті української духовності»: у Кропивницькому відкрилася виставка графічних творів до Дня незалежності України

Вівторок, 20 серпня 2019 17:10

До Дня незалежності України у Кропивницькому,  в художньо-меморіальному музеї Олександра Осмьоркіна презентували виставку графічних творів українських художників 1960-х – 1970-х рр. «На злеті української духовності», яка  організована в рамках заходів з відзначення 100-річчя подій Української революції 1917-1921 рр. та 205-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка.

Експозицію виставки складають тринадцять графічних творів Шевченківської тематики відомих майстрів української станкової графіки з музейної колекції «Сучасне українське образотворче мистецтво». Народний художник СРСР Михайло Дерегус, заслужений діяч мистецтв УРСР та народний художник УРСР Олександр Данченко, заслужений діяч мистецтв України та народний художник України Володимир Куткін, народний художник України Микола Попов, член Спілки художників СРСР та член Асоціації мистецтв Лос-Анджелеса (США) Самуїл Каплан, член Спілки художників СРСР Василь Авраменко, члени Спілки художників СРСР та Національної Спілки художників України Геннадій Польовий, Юрій Логвин, Анатолій Навроцький  – всі вони працювали над ювілейним виданням «Кобзаря» до 150-річчя від дня народження поета у 1964 році і створили неповторні художні образи, які стали класикою Шевченкіани.

Як зазначає мистецтвознавець  Оксана Ламонова в своїй роботі «Київська книжкова графіка кінця 50-х - початку 70-х років ХХ століття. Тенденції розвитку, стилістика, майстри»: «Художники вказаного періоду сформували нову графічну мову. Її характерними ознаками стали енергійний, лаконічний штрих, підкреслено декоративне розуміння кольору, особливе ставлення до простору аркуша. Надзвичайної популярності набув лінорит. З’явилося чимало цікавих станкових робіт, але в цілому кінець 50-х - початок 70-х рр. - це період розквіту книжкової графіки. Молоді українські художники створювали не просто серії ілюстрацій, а справжні книжкові ансамблі. Інтерес до книги був тісно пов’язаний з потягом до синтезу мистецтв, прагненням відчути загальний «великий стиль» епохи».

Представлені на виставці графічні твори надійшли до фондів музею з унікальної приватної колекції лікаря, ветерана війни Анатолія Чумаченка (1923-2013), який багато років мешкав в нашому місті, працював в обласній санітарно-епідеміологічній станції, був відмінником охорони здоров’я СРСР.

Досить цікавою є історія створення цієї колекції. Ще під час навчання у Київському медичному інституті ім. О.О.Богомольця,  Анатолій Чумаченко заприятелював з племінником дружини - художником-графіком Анатолієм Навроцьким (1934-2003), випускником Київського державного художнього інституту, який успішно працював художнім редактором видавництва «Веселка», що друкувало літературу для дітей дошкільного, молодшого та середнього шкільного віку, у складі науково-географічних експедицій Академії Наук УРСР він об’їздив майже всі мальовничі куточки України. Знавець класичної музики, безмежно закоханий в рідне місто Київ Анатолій Навроцький збирав у своїй майстерні художників і журналістів, поетів і артистів, всіх, кому властиве відчуття прекрасного і любов до мистецтва. Частим гостем в майстерні був і Анатолій Чумаченко, його обізнаність у мистецтві, шанобливе ставлення до творчих пошуків молодих художників, зацікавленість історією української образотворчості та й просто теплі відносини з багатьма митцями спонукали художників з задоволенням дарувати йому свої графічні доробки, які згодом і  склали колекцію.

Вперше ці доробки станкової графіки експонувалися в музеї у 2005 році на виставці «З майстерні художника», по завершенні якої понад тридцять робіт, виконаних в класичних графічних техніках – офорт, гравюра, дереворит, літографія, акватинта, а також ліногравюра були передані родиною Чумаченків в дар до музейного зібрання. Особливістю колекції є те, що твори не лише демонструють технічні зразки графічної майстерності, а й виявляють майже весь спектр тематичних напрямків української графіки 1960-х- початку 1970-х рр.

Художники, твори яких експонуються на виставці, мають і не менш знакові біографії. Майже всі вони випускники Київського державного художнього інституту (нині Національна Академія образотворчого мистецтва і архітектури), майстерні відомих художників-графіків - народного художника СРСР Василя Касіяна та народного художника УРСР Олександра Пащенка. Багато хто з них пройшли сталінські табори за свої патріотичні погляди.

Так, Геннадій Польовий (1927-2017), твір якого представлений на афіші виставки, у 1950 році разом з братом, композитором Валерієм Польовим, був репресований за звинуваченням в створенні молодіжної антирадянської організації «Народно-Визвольна Партія» і чотири роки відбував покарання в «Усольлагу» в м.Солікамську, в 1954-му був реабілітований за відсутністю складу злочину, згодом написав  численні статті-спогади про художників-шестидесятників. Народний художник України Володимир Куткін (1926-2003) також був заарештований та засуджений до 8 років ув’язнення за український націоналізм під час навчання в інституті в 1950 році,  через п’ять років був достроково звільнений, реабілітований за відсутністю складу злочину, а в 1959-му на відмінно закінчив факультет графіки художнього інституту. А ось український художник-графік та письменник Юрій Логвин (1939-2019) взагалі має безпосереднє відношення до нашого степового краю, адже його батько - відомий мистецтвознавець й архітектор Григорій Логвин є уродженцем села Косівки Олександрійського району Кіровоградської області. Юрій Логвин є автором 20 книжок, де використано його широкі пізнання в українській та світовій історії, етнографії та фольклорі, розрахованих, у першу чергу, на широку дитячу та юнацьку аудиторію. До речі, його перше видання («Північне сяйво», 1961) - дитяча книжка з власними ілюстраціями у київському видавництві «Веселка»  - вийшло, коли він навчався на 2-му курсі інституту. Також він є автором одних з перших серій загальновживаних українських марок – «Етнографічні сюжети „Давня Україна“» (перебувала в обігу з грудня 1993 по січень 2001 рр.), «Гетьмани України» та «Історія війська в Україні» (виходить з 2002р.). Багато років був автором, ведучим та виконавцем художніх і культурно-просвітницьких програм на Українському радіо.

Кожен з  художників, графічні твори яких експонуються на виставці, є неповторною творчою особистістю, а їх мистецтво було наслідком соціально-політичних процесів так званої «хрущівської відлиги» і згодом класифіковане як «рух шестидесятників», а пізніше «романтичний» або «тихий» реалізм. Час, названий «епохою шестидесятників», ввібравши в собі надії на оновлення і гіркоту розчарувань, став однією зі значних віх українського образотворчого мистецтва, означивши магістральні шляхи його сучасного розвитку. 

Приємно відзначити, що першим відвідувачем виставки став відомий кропивницький художник і педагог Юрій Вінтенко, який багатьох художників, чиї твори представлені на виставці, знає не з альбомів, а особисто, адже з ними у свій час товаришував його батько заслужений художник України Борис Вінтенко. Тож його розповідь про спілкування з видатними майстрами графічного мистецтва, зокрема з класиком української графіки, активним учасником руху «шестидесятників»  народним художником УРСР Олександром Данченком, була надзвичайно цікавою і слушною.

Запрошуємо мешканців і гостей міста, а також всіх, хто живе з Україною в серці, завітати до музею, аби відчути духовний злет митців, які стояли у витоків становлення нашої держави.

 

Віта Чернова, директор
художньо-меморіального
музею О.О.Осмьоркіна

Усі новини