На сторожі здоров’я дітей

Понеділок, 30 січня 2017 14:24

У дошкільних та середніх нaвчaльних зaклaдaх Крoпивницькoго розпочато перевірку обладнання харчоблоків, умов, за яких там зберігають продукти й готують страви, і самих продуктів. Таке дoручення від міського голови Андрія Райковича oтримaла керівник міського упрaвлiння ocвiти на aпaрaтній нaрaді 23 січня.

– Ми не пoвиннi дoпуcтити прoблеми, що виникла в Житoмирi, де в тамтешній гімназійній їдальні oтруїлиcя дiти. Тoму пoтрiбнo жорстко контролювати якicть прoдуктiв і caнiтaрний cтaн oблaднaння, на якому готують страви для дошкільнят і школярів. I нiяких продуктів із закінченим терміном придатності не пoвиннo бути! – наголосив міський голова. Якість їжі контролюють ради з харчування.

Одразу ж після згаданої апаратної наради «Вечірня газета» звернулася до працівників управління освіти і керівників двох навчальних закладів – дитсадка № 71 «Катеринка» та НВО № 19, – аби ті розповіли, наскільки ретельно в нас дотримуються вимог щодо якості продуктів та безпечності приготовлених страв у дитсадках і школах.

– У Кропивницькому в кожному дитячому закладі діє рада з харчування, яка перевіряє роботу харчоблоку. Управління освіти разом зі спеціалістами Держпродспоживслужби здійснює комплексні перевірки, у нас для цього є постійно діюча комісія, – розповіла начальник управління освіти Лариса Костенко. – Цього тижня також заплановано здійснити такі виїзди, і це було зроблено ще до отруєння дітей у житомирській гімназії. 

Організацію харчування в дитячих навчальних закладах міста освітяни детально розглянули на засіданні колегії. Минулого тижня також відбулася нарада заступників керівників, відповідальних за організацію харчування дітей. Медичних сестер збираємо на наради не рідше разу на квартал. За інформацією Держпродспоживслужби та нашими даними, випадків отруєння в дитячих навчальних закладах Кропивницького торік не було. 

– До рад з харчування входять голова ради (у дитсадку – його завідувач, школі – заступник директора), який відповідає за організацію в навчальному закладі харчування, медична сестра, інші представники адміністрації та обов’язково батьки дошкільнят або учнів, яким інші батьки довірили бути на сторожі здоров’я своїх дітей, – пояснила спеціаліст управління Ірина Сидоренко. – Це дорадчий орган, члени якого планово, раз на місяць, перевіряють терміни придатності продуктів, умови їх зберігання, дивляться, чи подобаються дітям страви, чи відповідають їхнім смакам, важать порції і складають відповідний акт. Раз на три місяці відбувається протокольне засідання ради з харчування, на якому розглядають те, чи усунено виявлені недоліки, звітують про проведену роботу. У дитсадках і школах для батьків розроблено просвітницькі бюлетені різної тематики, зокрема й про уникнення харчових отруєнь удома. В усіх дитсадках і школах роботу рад з харчування висвітлено на сайтах цих навчальних закладів, аби батьки могли бачити, наскільки відповідально там ставляться до здоров’я дітей.

В усі дитячі навчальні заклади, відповідно до доручення міського голови, розіслано лист управління освіти стосовно посилення контролю за якістю харчів та проведення позапланових перевірок радами з харчування роботи харчоблоків та умов зберігання продуктів у постачальників.

До перевірок, які проводить постійно діюча комісія управління освіти на чолі із заступником її керівника Євгеном Серопяном, залучено і спеціалістів Держпродспоживслужби. Ці перевірки прямо не пов’язані з бідою, що сталася в Житомирі. Їх ми проводили і раніше, проводитимемо й надалі, бо до організації харчування дітей завжди ставимося надзвичайно відповідально. І годують, і правилам етикету навчають.

– У нас організовано раціональне, збалансоване триразове годування дітей, – розповіла завідувач дитсадка № 71 «Катеринка» Наталя Тетерева. – Рада з харчування, створена при закладі, постійно контролює безпечність і якість продуктів, продовольчої сировини, дотримання умов і термінів їх зберігання, технологію приготування страв, дотримання правил особистої гігієни працівниками харчоблоку. Ми годуємо дітей згідно з двотижневим меню (окремі на осінь, зиму, весну, літо), кухарі складають меню-розклад окремо для двох вікових груп – дітей віком до 3 років та від 3 до 7 років. Щодня за півгодини до роздачі їжі медична сестра з дієтхарчування Наталя Баранік оцінює якість її приготування, а кухар відбирає добові проби в чистий посуд з кришкою. Їх зберігають протягом доби в холодильнику. Різноманітності кухарі досягають не лише завдяки асортименту продуктів, а й страв, які готують з них. Складаючи меню, медична сестра з дієтичного харчування зважає на правильність поєднання їжі. Так, якщо перша страва – борщ або овочевий суп, то до другої (з м’яса, риби, печінки) подають гарнір з круп, макаронних виробів, комбінованих з овочами, а якщо перша страва – суп із крупою чи вермішеллю, то до другої готують овочевий гарнір. При складанні меню обов’язково зважають на енергетичну цінність та хімічний склад продуктів, з яких готують страви. Щоденне відбирання продуктів на харчоблоці на сніданок здійснює черговий вихователь. Значну увагу приділяємо збереженню продуктів, контролю за санітарним станом харчоблоку, доставкою продуктів з пред’явленням накладної постачальника та відповідних сертифікатів якості.

– Дотримується вимог зберігання продуктів у коморі й комірник нашого дитсадка Інна Поркуян, – продовжує Наталя Василівна. – Рада з харчування перевіряє наявність на харчоблоці необхідних миючих, дезінфікуючих засобів. До обов’язків ради входить і контроль за організацією харчування в групах закладу. А це – дотримання графіка отримання їжі, час годування, вимоги до сервірування столу, порційність страв, культура поведінки дітей за столом, вміння користуватись столовими приборами та серветкою, охайність. Завдяки дієвому і систематичному контролю як адміністрацією, так батьківської спільнотою, організація харчування в нашому дитсадку – на високому рівні. Про це свідчать і відгуки батьків, діти яких відвідують наш дошкільний заклад… «Вечірня газета» поцікавилася також враженнями як харчують дітей в деяких батьків його вихованців. 

І ось що ті розповіли:

– Вдячна завідувачеві, працівникам харчоблоку за якісне, поживне та смачне харчування для наших діток. Годують їх добре. На сніданок – молочні каші, гуляш, тефтеля м’ясна, сирники, ліниві вареники (і на вечерю буває), печиво, булочки. На обід – супи чи борщі, котлети, риба, рулет м’ясний, голубці, оладки з печінки. Я дуже задоволена нашим садочком (Ірина Швецова, її дитина відвідує старшу логопедичну групу № 12).

– У нашому садочку так пахне завжди – мммм... Меню хороше, як на мене. Супи, борщі, розсольник, капусняк, плов, печеня, котлети, риба, какао, кавовий напій, соки, компоти, фрукти, рогалики власного випікання. Загалом, смачно і корисно (Аліна Базарова, чиї малюки перебувають у групах № 2 і № 9).

– Дякуємо нашим вихователям Вікторії Іванівні і Тетяні Олександрівні за їхню працю, що навчили наших дітей правилам етикету, культурно-гігієнічним навичкам, вони завжди опікуються нашими дітьми (Тетяна Колесник, яка водить маля у групу № 7). Смачно, от ще б випічку на сніданок

– Гарячим харчуванням в НВО № 19 охоплено 371 учня, а всього різними його видами – 778. Усе це забезпечують два кухарі, які мають спеціальну освіту, і комірник, – повідомив директор НВО № 19 Юрій Шаров. – Безкоштовні сніданки отримує 351 учень 1–4 класів, обідають учні 1–4 класів, які відвідують групу продовженого дня, та учні основної і старшої школи, які бажають цього. Звільнено від оплати за харчування 41 учня, усі вони належать до пільгових категорій. У нашій школі-ліцеї організовано дієтичне харчування для дітей, що перебувають на диспансерному обліку. Для контролю за якістю страв створено раду з харчування. Вона щомісяця перевіряє дотримання санітарно-гігієнічних норм на харчоблоці, умови зберігання й терміни реалізації продукції, організацію дієтичного харчування, дотримання норм харчування в закладі тощо. На початку нинішнього навчального року представники батьківського комітету перевірили якість посуду в їдальні і дійшли спільної думки про необхідність його оновлення. Придбав тарілки і чашки сам батьківський комітет.

Традиційно під час проведення Дня відкритих дверей батьки мають можливість скуштувати страви, які в їдальні готують для їхніх дітей. Ось відгуки батьків: “Я, мама Ангеліни Гайдадим (2-В клас), побувала сьогодні в їдальні, спробувала, чим готують дітей. Смачно. Згадала і свої шкільні роки та запах булочок в їдальні”. “У День відкритих дверей я, Лариса Дрига (дитина навчається в 2-А класі), сьогодні, крім уроків, відвідала ще й шкільну їдальню. Їжа була смачною. Побажання: додати до сніданку випічку”. “Мама Віки Лінчик (1-В клас) із задоволенням поснідала сьогодні в їдальні. Їжа буда смачна і приємна на вигляд”…

– Якщо батьки висловлюють пропозиції чи побажання, то ми обов’язково намагаємося їх задовольнити, – зазначив Юрій Михайлович. – Слід відзначити також, що управління освіти міської ради не лише контролює нашу роботу, а й надає необхідну допомогу. Так, у шкільному харчоблоці за кошти з міського бюджету оновлено каструлі, відремонтовано м’ясорубку, придбано холодильник. Особливу вдячність висловлюю спеціалістові управління освіти Ірині Сидоренко. Вона проводить різнопланове навчання з працівниками харчоблоків й дитячих навчальних закладів, надає їм графіки розвезення продуктів та орієнтовні двотижневі меню. А також технологічні картки страв, які забезпечують збалансоване харчування дітей.

 

Джерело: http://www.vechirka.com.ua

Усі новини