На лікування кропивничан, інфікованих COVID-19, у міському бюджеті в 2021 році передбачено 36,5 млн. грн.

Вівторок, 23 листопада 2021 16:31

Серед безкоштовних медичних послуг населенню у комунальних лікувальних закладах Кропивницького, які фінансуються за умовами чинних договорів з  Національною службою здоров'я України,  ключовим пакетом в умовах пандемії залишається «Стаціонарна допомога пацієнтам з COVID-19».

На який спектр безоплатних процедур можуть розраховувати кропивничани за умови підозри та підтвердженого діагнозу «ковід» нагадує начальниця управління охорони здоров'я Кропивницької міської ради Оксана Макарук.

Зокрема, вона назвала тестування на COVID-19, лабораторні та інструментальні дослідження, меддопомога відповідно до галузевих стандартів, киснева підтримка, інтенсивна терапія та підключення до ШВЛ за необхідністю, медикаментозна терапія та знеболення за потреби, консультація лікарів інших спеціальностей.

Госпітальною базою для лікування хворих з коронавірусною інфекцією визначено Центральну міську лікарню.

Медичні працівники ковідних відділень за умовами цього пакету отримують доплату в заробітній платі до 300 %.

- Із листопада 2021 року НСЗУ платитиме за одну команду, яка надає допомогу пацієнтам з COVID-19 у стаціонарі медзакладу, 634,3 тис. грн, що більше на 27 % у порівнянні з тарифом 2020 року, - зазначила Оксана Макарук. - Фінансування у 2021 році складає 36,5 млн грн.

Щодо  медичних працівників, які вакцинують населення - вони отримують оплату за фактичну кількість провакцинованих осіб: 25 грн - за першу дозу введеної вакцини і 60 грн - за другу. Інформацію про вакцинацію медики вносять до електронної системи охорони здоров’я і тільки на підставі цієї інформації НСЗУ платить закладам.

- Бюджет програми медичних гарантій на вакцинацію проти COVID-19 спрямовують на організацію процесу вакцинації та оплату роботи команд із вакцинації. Водночас забезпечення вакцинами не входить у цю статтю витрат, оскільки медзаклади забезпечуються вакцинами з іншого бюджету - за рахунок централізованих закупівель, - пояснила посадовиця. Фінансування цього напряму у 2021 році складає 3,6 млн грн.

Усі новини