Музей Осмьоркіна запрошує на «Архітектурну мандрівку Кропивницьким»

Середа, 22 вересня 2021 10:31

Кропивницький художньо-меморіальний музей Олександра Осмьоркіна з нагоди відзначення Дня міста традиційно влаштовує цікаві вернісажі. Ось і цього року присвятив тематичну фотовиставку «Архітектурна мандрівка Кропивницьким»  155-й річниці з дня народження архітектора Якова Паученка – одного з творців архітектурного ансамблю нашого міста.

Під час відкриття виставки, на яку завітали архітектори, краєзнавці, мистецтвознавці, екскурсоводи та журналісти, демонструвався відеофільм «Художник архітектури Яків Паученко», підготовлений науковцями музею на основі унікальних фотознімків, архівних документів, архітектурних проєктів і ескізів зодчого.

- Представлена виставка в рамках нещодавно започаткованого музейного арт-проєкту «Місто Кропивницький у фотооб’єктиві», - відзначила директорка музею віта Чернова. -  Його метою є популяризація творчості кропивницьких фотографів, більшість з яких є лауреатами мистецьких премій – обласної журналістської премії в номінації «фотожурналістика» та міської премії фотохудожників імені Василя Ковпака, а також сучасних фотохудожників, які мають високий професійний рівень у сфері фотомистецтва, створюють фотоматеріали, спрямовані на збагачення і збереження історичної спадщини, висвітлення культурного, соціального та економічного життя міста Кропивницького та його мешканців.

Експозицію виставки складають понад 50 кольорових та чорно-білих світлин з музейної колекції «Сучасне українське фотомистецтво» відомих в місті фотографів - заслуженого журналіста України Ігоря Демчука та членів Національної Спілки журналістів України фотокореспондента видання територіальної громади міста Кропивницького «Вечірня газета» Олександра Шулешка і Олександра Коломінова.

Представлені архітектурні фотоетюди історичного центру сучасного Кропивницького, на яких чимало будівель, споруджених за проєктами талановитого зодчого Якова Паученка, у свій час експонувалися в музеї на персональних фотовиставках митців - Олександра Шулешка до Дня міста «Місто. Люди» у 1997 році та «Місто. Простір світла» у 2013-му, Олександра Коломінова «Миттєвості життя музею Осмьоркіна», присвяченої 20-річчю відкриття художньо-меморіального музею О.О.Осмьоркіна для відвідувачів у 2014-му. А виставки авторських фото заслуженого журналіста України Ігоря Демчука «Зупинись і замилуйся», присвячена 145-річчю з дня народження Якова Паученка, у 2011-му та серія в рамках мистецького проєкту до Дня міста «На перехресті вулиць Єлисаветграда - Кіровограда» стали основою для фотоальбому «Місто о п’яти іменах. На перехресті стилів та епох. Архітектурні образи міста Кропивницького у фотооб’єктиві Ігоря Демчука», надрукованого видавництвом ТОВ «Імекс-ЛТД» у 2018 році за підтримки Кропивницької міської ради в рамках програми розвитку культури і туризму.

В оригінальній авторській інтерпретації яскраво відтворені стильові особливості архітектурних доробків кінця 19 – початку 20 століть, яким притаманні камерність, поєднана з особливим відчуттям монументальності, уважне ставлення до архітектурної деталі, збереження принципів художньої мови історичної епохи. Кропивницький у своєрідному фотолітописі постає містом з вишуканою архітектурою, де перлини минулого і сучасного зливаються в єдиний часовий простір, наповнений життям його мешканців.

Запрошуємо всіх, хто любить своє рідне місто над Інгулом, завітати до художньо-меморіального музею Олександра Осмьоркіна і здійснити архітектурну фотомандрівку його вимощеними вуличками, милуючись маскаронами, атлантами та каріатидами,  левами та грифонами, іншими образами фасадів будівель, викарбуваних у камені, які відкриють чимало таємниць минулого.

Усі новини